Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Oficial APIA: Fermierii fac dovada culturilor cu factura la sămânță

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură încearcă să rezolve, împreună cu fermierii, toate neclaritățile, suprapunerile și neconformitățile rezultate în cererile de subvenții în urma controalelor. Cele mai mari probleme sunt la controlul prin teledetecție unde sunt situații în care imaginile satelitare nu ”văd” bine cultura agricolă din teren.

Până nu se clarifică situația unei ferme, APIA nu poate să autorizeze plata subvențiilor pentru respectiva exploatație agricolă.

”Ne-au sosit rapoartele de la prestatori în care sunt destul de multe neconformităţi, unele justificate, altele nu. Teledetecţia se face pe imagini satelitare, iar interpretarea se face pe culori. Au fost cazuri în care omul ştia precis că are porumb şi prestatorul a confirmat floarea-soarelui sau nu i-a confirmat cultura că nu a găsit-o. Şi atunci, omul vine la clarificări, vedem despre ce este vorba, vine cu facturi de sămânţă care să ateste că a înfiinţat cultura respectivă sau cu alte documente. Se fac nişte formulare de modificare şi de corecţie şi încercăm să transmitem aceste rapoarte la reinterpretat, în ideea de a diminua numărul neconformităţilor care se pot corecta”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa, Oana Năstase.

Oana Nastase APIA Dambovita

Oficialul agenției de plăți a arătat că la nivelul județului reprezentat, 83% dintre fermieri au fost autorizați la plata avansului APIA până la finele lunii trecute.

”Plăţile în avans s-au făcut în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018. Am reuşit să autorizăm cam 83% dintre fermieri la plata în avans (21.000 de fermieri), ceea ce înseamnă că şi-au încasat circa 70% din banii pe care i-ar avea de încasat pentru cererea depusă în 2018. (…) Mai sunt în lucru, pe fluxul de autorizare, fermieri din eşantioanele de control clasic şi teledetecţie. Controlul clasic se referă la cei care au şi alte scopuri decât controlul din vară. Sunt controale pentru verificarea menţinerii stratului vegetal, pentru verificarea menţinerii pachetului 4 de Agromediu – culturi verzi care se fac în perioada aceasta, chiar până în primăvară, dar nu mai sunt foarte multe pentru că şi la aceştia am făcut tot posibilul să acordăm avansul, acolo unde nu au fost probleme, pentru schemele pentru care s-a finalizat controlul. Mai sunt fermierii din teledetecţie”, a explicat reprezentanta APIA Dâmbovița.

Potrivit acesteia termenul limită pentru plata finală sau regulară este 30 iunie 2019.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Pe mine sincer nu mă afectează cu nimic dacă o să mi se acorde subvenţiile in cupoane sau vauchere cu care să îmi procur seminţe , utilaje, motorină ,îngrăşăminte etc. Problema este ca preţurile să fie corecte . Afectaţi vor fi cei ce nu lucrează terenurile dar le trec ei la Apia iar defapt le lucrează altcineva terenurile , sunt cazuri foarte multe chiar şi eu am cazuri din astea din diferite motive .

  2. Au mai fost vremuri când se dau cupoane și atunci furnizorii măreau automat preturile ,știind că nu puteau cumpăra decât de la ei.In pământ se întorcea foarte puțin.

  3. Asta e agricultura nostra se fac controale din birouri doar la documente. Oricine poate face rost de facturi documente sau de tot felul de hartii iar in realitate terenul a fost necultivat sau cultivat la misto cu seminte din hambar cu o calitate josnica.Controalele pe teren sunt cele mai eficiente , dar cand sunt culturile in vegetatie sunt aparaturi performante de masurat cu marje minime de erori. Atunci controlul nu il poate contesta nimeni . Acordarea de subventii in bani a fost cea mai mare greseala si au devenit tinta la tot felul de smecheri daunand agriculturii si au devenit ajutoare sociale. Acordarea de subventii in imputuri rezolva problema majora a agriculturii.

Scrie un comentariu