• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Dimitrie Muscă a întors 1.400 de hectare semănate cu rapiță

    Oana Timar -

    Pierdere uriașă pentru unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din agricultura românească. Din cauza secetei din această toamnă care nu a oferit condiții de răsărire pentru rapiță, inginerul arădean Dimitrie Muscă a luat decizia de a întoarce circa 1.400 de hectare semănate cu această cultură. Astfel, investiția în lucrări și în sămânță a fost pierdută!

    Media producțiilor obținute de Dimitrie Muscă la Combinatul Agroindustrial Curtici (CAI Curtici) în acest an sunt de 7.400 kg/ha la grâu, producție obținută exclusiv cu soiuri românești de la Fundulea, 4.800 kg/ha la rapiță. 11.400 kg/ha la porumb, 55 t/ha la siloz, 11 t/ha de fân de lucernă și 3.000 kg/ha la soia.

    Dimitrie Musca

    Fermierul caracterizează anul 2018 ca fiind unul ”bun, dar foarte, foarte greu, care ne-a încărcat foarte mult cheltuielile. În vară a trebuit să tractez TIR-urile de transport cu tractoarele, fiindcă a plouat mult în perioada recoltatului. Un alt inconvenient a fost că din 1.850 ha de rapiță înființate, am rămas cu 450 ha, restul fiind nevoit s-o întorc, ceea ce mi-a generat o cheltuială care se resimte în buget, însă n-am avut ce face, fiindcă nu vreau să fac cultura pe jumătate. Am preferat să renunț la rapiță și să pun bazele pentru cultura de anul următor, în speță porumbul”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Per total, din aceste motive, la CAI curtici, anul 2018 a fost cu 12-15% mai scump ca și costuri. ”O parte din cheltuielile suplimentare sunt compensate de prețurile de vânzare a producțiilor. Spre deosebire de 2017, când am vândut tona de grâu cu 700 de lei, în acest an am dat-o cu 810 lei, la rapiță am vândut tona cu 1530 lei, aproximativ la fel ca-n 2017, iar la porumb am de vânzare o cantitate mare, de 15.000 t, pe care sper să obțin cel puțin 700 lei/t și pe care nu-l vând până nu obțin suma asta, fiindcă am din ce trăi”, ne-a explicat inginerul Muscă.

    Cea mai importantă decizie a fermierului Dimitrie Muscă în 2018 a fost mărirea cu 42% a salariilor tututor angajaților: ”Am făcut asta de sus până jos pentru a ține oamenii lângă mine, pentru că cel mai mare capital este omul și apoi restul. Decizia e una pragmatică. Am vrut să creez stabilitate și am reușit să o am, fiindcă nu-mi permit să pierd oameni”. Pe locul doi ca valoare pentru fermier e solul pe care-l lucrează: ”Pământul fără oameni nu face nimic, la fel cum nici oamenii fără pământ”.

    Anul 2018 nu a fost unul al marilor investiții la CAI Curtici, ci mai degrabă al retușurilor, suma alocată fiind de doar 1 milion de euro. Dimitrie Muscă investit în construirea unor platforme de siloz, a mărit cu încă 50 de capete matca pentru vaca de carne, a schimbat echipamente din sala de muls, optând pentru marca Alfa Laval și a cumpărat o mașină de ierbicidat în valoare de 320.000 euro și a făcut investiții minore în abator, în sumă de 300.000 euro.

    În schimb fiul său, Călin Muscă, se extinde în forță, începând în acest an lucrările la un complex de porci de 11.000 de capete în valoare de 3 milioane euro în Olari, comuna natală a lui Dimitrie Muscă. Proiectul urmează să fie inaugurat în aprilie-mai 2019. Tototdată lui Călin Muscă i s-a aprobat de către AFIR spre finanțare din fonduri UE proiectul de construire a la Iratoș, unde deține deja un complex de porci, a unui abator cu capacitatea de 1100 porci/zi și 100 de bovine/zi, în valoare de 6 milioane euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd