Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019Viaţa la ţară

VESTE URIAȘĂ despre SUBVENȚIA APIA PENTRU PĂȘUNI!

Crescătorii de animale utilizatori de pășuni care încasează subvenții agricole plătite de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură primesc o veste bună direct din Parlament! Legislativul vrea să modifice termenul pentru obligativitatea amenajamentelor pastorale din 2019 în 2020.

Propunerea modifică articolul 10, alineatul care prevede că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sa deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.

O altă modificare prevede ca asociaţiile crescătorilor locali, cooperativele agricole locale, grupurile de producători locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitaţii respective cu care se încheie contracte de închiriere prin atribuire directă trebuie să fie legal constituite înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului (în vechea formă era prevăzut termenul de un an n.r). Entităţile înfiinţate cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii au drept de preemţiune, cu condiţia de a face dovada desfăşurării de activitate economică specifică domeniului.

Aplicarea amenajamentului pastoral se schimbă pentru a treia oară

Data privind obligativitatea amenajamentului pastoral s-a schimbat și în 2018 când trebuia să intre în vigoare, prin modificări aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 314/2017).

Inițiativa a schimbat anul-limită din 2018 în 2019. Schimbarea amenința subvențiile fermierilor care nu ar mai fi putut încasa subvenția APIA pentru pajiștile permanente și pășunile care nu au amenajamente pastorale.

Responsabile pentru întocmirea acestora erau primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile.

Ce sunt amenajamentele pastorale

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Asociatiile de crescatori de animale trebuiesc desfiintate. Seriozitate zero. Numai dupa păpat bani,asta urmaresc toti. Crescatorii de animale se chinuiesc cu animalele si vara si iarna 365 de zile pe an si banii ajung la niste domni cu cravata la gat… CRESCATORI DE ANIMALE AR TREBUI SA FIE SINGURII CARE AU DREPTUL LA INCHIRIEREA PASUNILOR DE LA PRIMARII…

  2. Cei care dețin pajiști, au fost vreo data controlați, dacă au făcut ceva cu bani primiți de la Apia, ptr întreținerea pajiștei? Își iau bani și sănătate

  3. Articolul este neclar.CE trebuie să facă ,concret ,primăriile care au în proprietate pajişti? CE trebuie să facă Asociatiile de crescători de animale,sau persoanele fizice care arendează ,inchiriaza de la primarii aceste paşuni pentru animalele lor?CE trebuie să facă persoanele fizice care deţin în proprietate privată păşune ,căci art 44 din Constituţie, ,garanteazā proprietatea privată”,deci nu trebuie să I se ceară proprietarului păşunii să o arendeze sau să facă dovada vânzării fânului.,întrucât este un act NECONSTITUŢIONAL ! Unui proprietar de teren agricol care are un hectar, şi l-a cultivat cu porumb,I se cere să prezinte dovezi cui i-a vândut porumbul ?

Scrie un comentariu