Cât costă analiza pentru trichineloză
Ramona Dascălu -Preț analiză pentru trichineloză! Cât costă analiza care îți spune dacă porcul sacrificat este sănătos, o informați făcută publică de către autoritățile sanitar-veterinare care atrag atenția asupra pericolului reprezentat de trichineloză.
În pragul sărbătorilor de iarnă, toți crescătorii de porci sunt sfătuiți să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului pentru a verifica starea de sănătate a animalului. De asemenea, aceștia sunt îndemnați să nu consume carnea și să nu o prepare până nu obțin rezultatul examinării pentru Trichinella sppiralis, care trebuie să fie negativ.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială), informează ANSVSA.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Până acum, în județul Dâmbovița mai multe animale au fost depistate cu trichineloză. Crescătorii au descoperit acest lucru în momentul în care au dus carnea la analize pentru a fi siguri că vor consuma o carne sănătoasă de Crăciun.
Dacă pesta porcină nu este transmisibilă la om, trichineloza poate provoca afecţiuni ce pot duce şi la decesul celor care consumă carne infestată. Temerile pot fi risipite cu acest test care poate fi făcut şi în centrele DSV, deschise permenent în această perioadă.
Veterinarii avertizează că animalele infestate cu trichinella nu dau semne de boală, iar parazitul cât şi larvele acestuia nu se vâd cu ochiul liber. De asemenea, este bine de știut că parazitul nu cedează la îngheţ sau la procedeele de sărare şi afumare.
În cazul celor care nu au porc și vor să cumpere carne din piețe sau târguri organizate în această perioadă, aceștia trebuie să fie foarte atenți la următoarele aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, oamenii sunt sfătuiți să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.