• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PANIFMONT – tăurașul care scrie istorie: PRIMELE DOZE CU GENETICĂ HOLSTEIN DE ROMÂNIA, livrate fermierilor!

    Marian Buhociu -

    Panifmont este numele tăurașului care scrie istorie, reprezentând mândria Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo. Panifmont, produsul unei ferme românești a fost obținut în cadrul programului de ameliorare genetică derulat de asociația de fermieri care deține Registrul Genealogic pentru rasa de vaci de lapte Holstein în România.

    Panifmont, este numele tăurașului în vârstă de peste un an care a rezultat în urma ameliorării genetice realizată de catre Asociația HolsteinRo. Dozele de materiale seminal vor fi oferite fermierilor români în prima parte a anului viitor, așa cum ne-a anunțat Ionuț Lupu, directorul asociației.

    Taurul, născut pe data de 8 octombrie anul trecut, provine dintr-o ferma de elita din judetul Iași.

    În acest moment, taurul este izolat si întreținut în condiții speciale pentru astfel de animale destinate ameliorării. ”Tăurașul este în centrul Bos-Genetic din localitatea Martonvásár, lângă Budapesta, la 50 de kilometri de capitala Ungariei. Genealogia tăurașului este 100% americană având ca tată taurul IHG Montana – ET, bunicul matern este Sully AltaMeteor – ET, iar străbunicul matern este End-Road Schottle Micah – ET”, ne-a explicat Ionuț Lupu.

    Toți aceștia sunt tauri americani, însă procesul de ameliorare s-a făcut în România. „Noi am evaluat tăurașul încă din primele două luni de viață. Are un index Net Merit (NM$) de 493 puncte și un index de performanță (TPI / Total Performance Index) de 2.230 puncte. Are un plus de lapte de 1.366 de pounds (n.r – 620 de kilograme) față de media populației din Statele Unite și un plus de 46 pounds de grăsime și de 44 pounds de proteină. El a fost evaluat prin testare genomică în Scoția, în laboratorul Neogen, iar interpretarea rezultatelor (denominare) s-a făcut în Statele Unite de către CDCB (Council on Dairy Cattle Breeding)”, a mai adăugat Ionuț Lupu.

    Materialul genetic va fi păstrat la Asociația HosteinRo

    Materialul seminal recoltat de la taurul Panifmont este până acum de 2.300 de doze. ”Vom începe livrările în cel mai scurt timp. Vrem însă să terminăm investiția într-un depozit aici la sediul organizatiei, însă mai durează putin autorizațiile pentru aceasta”, ne-a mai spus directorul de la Asociația HolsteinRo, explicând că prin acest tăuraș, asociația a facut un prim pas in vederea acoperirii „solicitărilor de la Agenția Națională pentru Zootehnie privind programul de ameliorare genealogică”.

    Prețul unei doze de material seminal, accesibil fermierilor români

    „Este destul de complicat sa vorbim acum despre un preț însă cu siguranță va exista o diferență clară între membrii asociației, alți fermieri din România și distribuitorii din Republica Moldova, fiind în primul rând vorba despre costuri logistice. Ne dorim ca prețul per doză să fie unul accesibil. Mai mult, 3.000 doze vor pleca gratuit la cele 57 ferme asociate HolsteinRo care au acum un efectiv mediu de 484 vaci la muls. Se discută aprins despre modul în care fermierii membri trebuie să participe la programul de ameliorare al asociației. Personal, apreciez că este nesănătos să forțăm cei mai mari fermieri HolsteinRo, care utilizează acum pentru vitele lor material seminal din import cu o medie de peste 2.370 gTPI, în majoritatea cazurilor sexat, să însămânțeze cu un taur care este puțin inferior. Însă, avand în vedere faptul că per ansamblu, taurii declarați ca fiind folosiți la nivel de asociație în anul 2018 nu depășesc 1.850 TPI considerăm că msc-ul provenit de la Panifmont poate fi o foarte bună soluție. Ceea ce fermierii nu trebuie să piardă din vedere este stausul veterinar de excepție al taurilor cazați în centrul din Ungaria, acesta fiind liber de IBR si BVD. În acest centru sunt cazați și exploatați în vederea producerii de msc și tauri detinuți de centrele OHG Osnabrück Germania, Genes Diffusion Franța și Inseme Italia. Am început discuțiile și pentru distribuirea acestor doze de către partenerul nostru maghiar. Ne dorim ca tăurașul să fie adăugat în oferta centrului urmând să fie disponibl pentru un număr cât mai mare de parteneri din țări est europene”, ne mai anunță Ionuț Lupu.

    Iar evoluția rasei Holstein in România, a prins elan. Deja dupa Panifmont s-a obținut încă un tăuraș performant cu o evaluare a performanțelor de 2.417 gTPI si 697 Net Merit ($).

    „Sunt primii tauri pe care îi obținem în cadrul programului de ameliorare, unde condițiile sanitar-veterinare nu permit nici o concesie… Pregătim pentru viitorul nu foarte îndepărtat o serie de proiecte care să ne permită să obținem în România animale cu o excelentă valoare genetică, atât ferma Panifcom Iași cât și Agroserv Măriuța derulând cu succes proiecte de flushing, condiționare și implantare de embrioni de la vacile performante din fermă, pentru moment. În Statele Unite și nu numai, lucrurile evoluează cu o rapiditate fantastică în acest domeniu.”, ne-a mai explicat Ionuț Lupu.

    Panifmont este, fără îndoială, o mândrie națională și este dovada că și la noi, în România, se pot obține exemplare valoroase, respectând reglementările impuse la nivel internațional. Prin acest exemplar, un veritabil tăuraș deschizător de drumuri, Asociația HolsteinRo reușește să strângă și mai mult relațiile cu organizațiile omoloage din alte state, inclusiv cu Asociația Holstein din Ungaria. O integrare într-o familie mare, cea a fermelor și a fermierilor care cresc Holstein 100%!


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!