• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea laptelui. Condiții pentru producătorii români

    Oana Timar -

    Legea laptelui și a produselor lactate este actul normativ prin care Guvernul României vrea să curețe piața de falsuri alimentare. Actul normativ în formă de proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și include reguli pentru conținutul laptelui de consum, dar și o condiție nouă pentru jucătorii din piața laptelui românesc: obligativitatea de a se înscrie în Registrul Laptelui.

    ”Prezenta lege reglementează sectorul laptelui și a produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte și a celor ce au ca materie primă produse obținute din lapte și creează cadrul juridic în ceea ce privește, prezentarea produselor și comercializarea acestora, urmărind, în principal, sănătatea populaţiei, satisfacerea necesităţilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori şi respectarea condiţiilor de igienă”, se arată în proiectul pentru Legea laptelui și a produselor lactate.

    Noua lege aduce definiții clare pentru diferitele tipuri de lapte ce pot fi comercializate pe piața românească sau care intră în producția produselor lactate, astfel:

    – lapte înseamnă produsul obţinut din mulsul animalelor din speciile bovine, ovine și caprine;
    – lapte de consum înseamnă produsele prevăzute la punctul III din Regulamentul nr.1169/2011, destinate a fi livrate consumatorilor în aceeaşi stare;
    – lapte crud: lapte care nu a fost tratat termic la peste 40 grade Celsius şi nici nu a fost supus unui tratament cu un efect echivalent;
    – lapte integral: lapte tratat termic care, în privinţa conţinutului de grăsime, îndeplineşte una dintre următoarele condiţii:
    (i) lapte integral standardizat: lapte cu un conţinut de grăsime de cel puţin 3,50 % (m/m). Totuşi, statele membre pot prevedea o categorie suplimentară de lapte integral cu un conţinut de grăsime de 4,00 % (m/m) sau mai mult;
    (ii) lapte integral nestandardizat: lapte cu un conţinut de grăsime care nu a fost modificat de la stadiul de mulgere prin adăugarea sau eliminarea de grăsimi din lapte sau prin amestecarea cu lapte al cărui conţinut de grăsime naturală a fost modificat. Cu toate acestea, conţinutul de grăsime nu poate fi mai mic de 3,50 % (m/m);
    – lapte semidegresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel puţin 1,50 % (m/m) şi la cel mult 1,80 % (m/m);
    – lapte-degresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel mult 0,50 % (m/m)

    Produsele lactate înseamnă, în noua lege, produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanţe necesare fabricaţiei lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parţiale, a vreunui constituent al laptelui.

    Laptele de consum trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    a) să aibă un punct de îngheţ apropiat de punctul mediu de îngheţ al laptelui crud înregistrat în zona de origine de unde a fost colectat laptele de consum;
    b) să aibă o masă mai mare sau egală cu 1 028 de grame/litru pentru laptele care conţine 3,5 % (m/m) grăsime la o temperatură de 20 °C sau o greutate echivalentă pe litru pentru laptele având un conţinut diferit de grăsime;
    c) să conţină un minim de 2,9 % (m/m) materie proteică pentru laptele conţinând 3,5 % (m/m) grăsime sau o concentraţie echivalentă în cazul laptelui având un conţinut diferit de grăsime.

    Se înființează Registrul Laptelui 

    Legea laptelui prevede înființarea Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Înscrierea în Registrul Laptelui este obligatorie pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul prelucrării/producţiei/distribuției laptelui de consum și a produselor lactate, persoane juridice, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate.

    Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate. Prin excepție, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, se înscriu în Registrul Laptelui,în termen de 30 zile lucrătoare. Laptele de consum și produsele lactate aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb-negru, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Micii fermieri nu sunt obligați să se înregistreze

    Prevederile prezentei legi nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.

    Fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se procesează în unități de producție distincte față de cele de procesare lapte și produse lactate. Produsele lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se comercializează într-un spațiu bine delimitat, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate comercializate vrac. Devine interzisă comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate.

    Produsele alimentare finite ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi hidrogenate se vor eticheta explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar finit propus spre vânzare.

    Legea laptelui și a produselor lactate include și o serie de sancțiuni pentru cei care nu respectă noile reglementări.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!