Creșterea animalelor

Murciano Granadina, rasa de capre de lapte perfectă pentru afacerea cu brânzeturi

Capre din rasa Murciano Granadina

Murciano Granadina este rasa de capre de lapte apreciată pentru productivitate, dar și pentru calitatea laptelui, care are un conținut de grăsime ce permite producerea celor mai fine brânzeturi. În creșterea caprelor Murciano Granadina a investit și George Grideanu, un fermier din Ciocârlia, județul Ialomița.

Prețul unei capre din rasa Murciano Granadina, 350 de euro

Ferma de capre Murciano Granadina înființată de Grideanu a început cu un efectiv-matcă de 22 de capete achiziționate la un preț de 350 de euro pe cap de animal adult. Rasa Murciano Granadina, cunoscută în țara noastră și sub numele de Murciana, este crescută atât pentru lapte, cât și pentru carne. Este originară din Spania, din regiunea Murcia, de pe coastele sud – estice ale Mării Mediterane.

Capra din această rasă are o producție de lapte de 500 de litri în circa 280 de zile de lactație. Laptele este unul cu un conținut excelent de grăsime și proteine, în procente mai mari decât la alte rase – are 5,3% grăsime și 3,4% proteine.

”Cresc această rasă de trei ani și am ales-o pentru că animalele sunt foarte cuminți, ascultătoare. Fiind rasă de lapte, nu sunt așa de mari ca și cele comune, românești. Caprele Murciano Granadina au mai multe avantaje, spre exemplu dacă nu sunt gestante, dau lapte până rămân iar gestante, anul al doilea, al treilea. Dau lapte nu chiar ca la început, dar totuși dau”, a explicat crescătorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Laptele de capre l-a vindecat de diabet

George Grideanu s-a decis să investească în rasa Murciano Granadina mai mult din pasiune, dar și din cauza unor probleme de sănătate cu care s-a confruntat și care îl obligau să consume lapte de capră. ”Am în total cu iezi și țapi 85 de capete. Am plecat de la 22 de capete pe care le-am achiziționat din Deva, prețurile au fost variabile, am luat capră la 350 de euro, dar am luat și ied la 150 de euro. Este rentabil să crești această rasă, doar că eu le cresc în stabulație. Eu am avut diabet pe sistem nervos și acum nu mai am nimic, am consumat lapte, brânză și nu mai am nimic, nu am luat deloc medicamente”, a mai povestit fermierul.

Caprele Murciano Granadina iubesc soarele

Rasa de capre Murciano Granadina are caracteristici ce includ părul de culoarea neagră sau maro închis, coarne și barbă numai la masculi, uger bine dezvoltat la femele. Murciana este adaptabilă condițiilor din România fără costuri foarte mari de întreținere. ”Nu am întâmpinat probleme legate de aclimatizare, când se încălzește afară stau întinse pe jos de zici că sunt moarte, Doamne ferește, le place soarele, dar când e soarele dogoritor, intră în hală la umbră. Apa este la discreție la clapetă, iar legat de hrană, tot efectivul mănâncă pe zi doar 6 baloți – doi dimineața, doi prânz, doi seara, undeva la 180 de kilograme și 40-45 de kilograme de porumb, dar la porumb nu le trebuie mai mult, undeva la 30 de grame pe zi, le dau porumb doar la prânz după ce mănâncă și ceva lucernă. Toată mâncarea o cumpăr pentru că eu am pământ în județul Prahova și vând acolo și cumpăr aici”, ne-a mai împărtășit crescătorul.

Producția de lapte la o capră Murciană, până la 1 litru pe zi

Crescătorul de Murciano Granadina spune că un mare avantaj al laptelui obținut de la caprele din această rasă este că acesta nu are mirosul specific de care foarte mulți consumatori se feresc. ”Ținând cont că eu le țin în stabulație nu obțin o producție așa de mare de lapte. Dacă le-aș ține la câmp aș avea o producție asigurată de peste 1 litru pe cap de capră, dar în felul acesta am o producție între 0,5 litri-1 litru de lapte pe zi pe cap de capră”, a mai spus fermierul.

Rasă de capre cu lapte bun pentru brânzeturi

Laptele obținut nu este vândut direct ci fermierul a ales să adauge plus valoare și să îl folosească la cașcaval, pentru care și-a format deja o piață printre cunoscuți, la București. ”Legat de producția de carne, țapul trebuie să aibă minim un an, ajunge până în 30 de kilograme am avut la 24-26-28 de kilograme și au o carne foarte fragedă și după cum v-am spus nu are miros de capră. Nu vând laptele, îl procesez și vând direct cașcaval vând la cunoștințe, la București”, a mai spus fermierul.

Rețetă simplă pentru obținerea brânzei de capră

Prețurile pe care le obține sunt de 40 de lei pe kilogram la cașcaval și 25 de lei brânza. ”Cei care au mâncat au fost mulțumiți și au revenit. Nu am o rețetă specială, bag cheag lichid și la prânz când se leagă și se ridică el, atunci are aciditatea care trebuie, îl încălzesc pe foc și, ușor-ușor, îl strâng. Am o sită de inox specială cu care adun cașul și deasupra o oală și se scurge zerul și din 10 litri rămâne un cocoloș la un kilogram de cașcaval și se strânge, le pun în forme și am făcut și rotițe mai mici și mai mari și cu zerul ori fac urdă pentru pui, ori dau la purcei, e și sănătos că are proteină”, a mai dezvăluit crescătorul.

Murciano Granadina sunt capre rezistente la boli

În privința bolilor, crescătorul de animale spune că rasa nu a ridicat mari probleme dar dezvoltă o sensibilitate la zonele unde sunt curenți de aer. ”Nu m-am confruntat cu nici o boală la această rasă pentru că am făcut toate tratamentele la zi, am medicul care este de circumscripție plus mai am încă un medic în zonă. Nu mi-a scăpat niciun tratament. Spre exemplu le-am mutat acum în altă hală și le-am făcut curățenie în hala în care au stat, le-am curățat pereții cu apă cu presiune, anual dau două straturi de var. Această rasă nu este atacată de temperaturi mai scăzute, sunt rezistente, doar să nu fie curenți de aer. În rest sunt extrem de rezistente”, a mai punctat fermierul.

În plus, ca un secret al rezistenței pe care o laudă fermierul pentru caprele sale de lapte este administrarea de vitamine, anual. ”Le ajut cu vitamine, le dau 2 litri de vitamine, e păcat să nu le dau pentru că nu sunt așa de scumpe, undeva la 40 lei un litru de vitamine. Eu nu folosesc medicamente, le dau Albastru de Metil e un dezinfectant foarte bun. Zootehnia e o pasiune pentru mine, Nu am studii în domeniu, autodidact, am citit pe internet, am citit cărți”, a mai punctat crescătorul.

Metisările nu sunt recomandate la caprele Murciano Granadina

Fermierul ialomițean recomandă ca încrucișările la Murciana să se facă doar cu rasă pură astfel fiind excluse metisările care, spune el, nu păstrează caracterele intacte. ”Am avut 6 capre lățoase, și le-am metisat. La a doua metisare ies cum trebuie, dar nu merită să faci treaba asta, se cunoaște rasa pură. În general să zicem că transmit bine calitățile de lactație, nu să te aștepți în primul an să-ți dea lapte mult. Mai mult de 300 de grame nu dau la primă fătare. Dar dacă la prima fătare dă 300-400 de grame de lapte, la a doua fătare depășește jumătate de litru de lapte. E acum repaus mamar eu le mulg doar pe cele care dau lapte mai mult. Am iezi de 4-5 luni pe care încă le mulg, dacă sug o perioadă mai lungă sunt mai bine dezvoltați, e un șoc să îi iei și să-i înțarci, trebuie lăsați să se înțarce singuri. Am separat odată la 3 luni și a murit iedul pentru că suferă, mai bine e lăsat să sugă că se lasă el singur”, a mai fermierul.

Subvenții de la APIA pentru caprele de lapte din rasa Murciano Granadina

Legat de subvențiile APIA pentru caprele de lapte din rada Murciano Granadina, fermierul ialomițean spune că încasează doar Ajutorul Național Tranzitoriu deoarece în zonă nu există o asociație dedicată acestei rase care să asigure eliberarea adeverinței, document obligatoriu pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. ”Trebuie normal să primesc subvenție comună – undeva la 14 euro pe animal, dar cer condiții să fii înscris, iar în zonă nu este o asociație din aceasta. Așa că primesc subvenția APIA de la bugetul de stat, 6 euro. Nu primesc Sprjinul Cuplat pentru că este alergătură mare pentru nimic”, a conchis crescătorul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!