Cultura usturoiului: soiuri, perioadă semănat, îngrijire, producție, preț
agrointeligenta.ro -Cultivarea usturoiului este una dintre afacerile agricole spre care se îndreaptă tot mai mulți fermieri, mai ales fermieri mici. Concurat de importuri, usturoiul românesc cunoaște o nouă etapă în exploatațiile din țara noastră, mai ales după ce Guvernul a decis, începând cu 2019, să subvenționeze cultura de usturoi cu 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.
Citiți și: SUBVENȚIE PENTRU USTUROI. Suprafața minimă și restul condițiilor la ajutorul de minimis
Cultura de usturoi nu este pretențioasă, dar poate pune probleme agricultorilor fără experiență. Pentru o plantație cu o producție bună la hectar, cultivatorii trebuie să ia decizii importante privind când seamănă usturoiul – toamna sau peimăvara, ce cantitate de sămânță se folosește la un hectar de usturoi, soiul de usturoi, cum se îngrijește cultura de usturoi, cum se combat buruienile și bolile usturoiului, dar și când și cum se recoltează usturoiul. Condiționarea producției de usturoi, selectarea și depozitarea ei fac și ele parte din procesul pentru valorificarea recoltei anuale.
Importanța culturii de usturoi
Usturoiul este o cultură cu mare potențial în România. Datele oficială arată că la noi în țară, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie.
Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman și Timiș.
Una dintre principalele cauze ale declinului acestei culturi fiind costurile ridicate de înființare a culturii, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, dar și lipsa tehnologizării și a asocierii producătorilor de usturoi.
Soiuri de usturoi
Soiurile românești de usturoi sunt cele mai apreciate și mai ușor de cultivat, mai ales dacă optați pentru o cultură în câmp. Materialul săditor nu este ușor de găsit dacă se dorește o cantitate mai mare, cea mai de încredere sursă fiind fermierii care dețin suprafețe de usturoi și care comercializează sămânța.
Cele mai cultivate soiuri de usturoi românesc sunt:
Soiul de usturoi Ager este cel mai popular în plantațiile din România. Se pretează la culturile înființate de toamna, dar este recomandat mai ales pentru cultura de usturoi de primăvară. Bulbul său are o mărime medie, iar tunicile uscate (coaja cățeilor) sunt de culoare albă și aderente, ajutând păstrarea peste iarnă. O căpățână de usturoi are 8-12 căței, bulbili cu pulpa alb-gălbuie. Soiul de usturoi Ager are producții de 7-8 tone la hectar.
Soiul de usturoi de Copălău este deja un brand local. Se comercializează cu două varietăți – usturoiul alb și usturoi roșu. Căpățânile nu sunt foarte mari, dar gustul bulbililor este unul puternic și aromat. Chiar și în anii slabi, producția la hectar pentru usturoiul de Copălău este de 4-5 tone.
Soiul de usturoi Mașca devoltat la Stațiunea de la iernut este un soi semitardiv cu bulbul de mărime mijlocie (20-25 g) şi o culoare de fond a tunicii exterioare a bulbului uscat alb-gălbuie. Acest soi are un număr mediu la bulb de 10-12 bulbili de mărime mijlocie, de culoare crem a tunicilor, iar culoarea pulpei bulbililor este gălbuie. Gustul este plăcut, echilibrat de picant.
Când se seamănă usturoiul
Perioada optimă pentru semănatul usturoiului depinde de soiul ales. Usturoiul se poate semăna primăvara sau toamna. La semănatul de primăvară al usturoiului, perioada cea mai bună este cea de la începutul lunii martie. Semănatul de toamnă se face pentru usturoi în lunile septembrie și octombrie. Nu se recomandă depășirea datei de 25 octombrie la semănat pentru ca usturoiul să reușească să se înrădăcineze până la venirea frigului.
După ce culturi se poate semăna usturoi
Culturile după care se poate semăna usturoiul sunt mai ales leguminoasele (mazăre, fasole), care lasă terenul bogat în azot. Se poate pune usturoi după cereale – grâu, mai ales, că eliberează terenul devreme și permite pregătirea lui, dar și porumbul pentru cultura de usturoi de primăvară.
Se poate pune usturoi și după tomate timpurii sau de de vară, chiar după castraveți, pepeni, dovleci.
Rotația culturilor care includ usturoiul nu ar trebuie să reia această cultură pe aceeași suprafață mai devreme de 3-4 ani.
Ce sol se pretează la cultura de usturoi
Cel mai bun sol pentru cultura de usturoi este cel nisipo-lutos sau luto-nisipos. Din punct de vedere al pH-ului se recomandă ca acesta să fie între 6,5 și 7,8. Se vor alege soluri bine nivelate, cu grad mic de îmburuienare, terenuri permeabile, cu apă freatică la 3.-4 metri adâncime și care să nu fie infestat de boli și de dăunători. Un teren perfect este cel cu posibilitate de irigare pentru cultura de usturoi.
Pregătirea terenului pentru cultura de usturoi
După desființarea culturii premergătoare, solul se pregătește pentru usturoi cu o arătură adâncă, apoi se ține terenul curat de buruieni. Se pot aplica erbicide, se poate discui sau buruienile pot fi eliminate cu combinatorul.
Pentru suprafețele mici cu usturoi, desființarea culturii premergătoare se face manual, iar solul se afânează adânc cu o cazma.
Fertilizarea solului cu îngrășăminte se face înainte de înființarea culturii de usturoi. Se poate face odată cu arătura de bază sau la afânarea manuală a solului. Îngrășămintele trebuie aplicate uniform. Se recomandă ca la cultura de toamnă să se aplice 80 kg/ha superfosfat şi 130 kg/ha sare potasică, iar la usturoiul de primăvară să aplice . la pregătirea terenului 80 kg/ha azotat de amoniu. Modelarea terenului se face în straturi înălţate de 104 cm lăţime.
Plantarea usturoiului
Cățeii de usturoi se plantează 4 rânduri pe stratul înălţat, la distanţe de 28 cm între rânduri şi de 3-4 cm pe rând.
Adâncimea de plantare la usturoi este de 4-5 cm la cultura de toamnă şi de 2-3cm dacă plantația se înființează primăvara.
Câtă sămânță de usturoi se pune la hectar
Cantitatea de sămânță, de căței de usturoi depinde de soiul ales, de calibrul materialului săditor. Spre exemplu, în cazul usturoiului din soiul Ager se recomandă 1.000 -1.200 kg/ha material semincer (bulbili). În medie, cele mai multe varietăți au nevoie de 800-1.000 de kilograme de sămânță la hectarul de cultură.
Înainte de înfiintarea culturii, materialul de plantat se tratează contra agenților patogeni și dăunătorilor.
Fertilizarea culturii de usturoi
Îngrijirea culturii de usturoi nu este dificilă. După răsărirea plantelor se recomandă o primă îngrăşare fazială cu doze de aproximativ 170-200 kg superfosfat, 100 kg sulfat de potasiu şi 100 kg azotat de amoniu la hectar. Dacă plantele au creştere vegetativă slabă, se face a doua fertilizare, când începe formarea bulbilor.
Combaterea buruienilor la usturoi
În cazul plantaților mici de usturoi, combaterea buruienilor se face manual. Solul se ține afânat cu prașile repetate, de câte ori este nevoie. Atenție însă – prașila nu trebuie făcută mai adânc de 6-8 centimetri pentru a nu afecta plantele.
Erbicide care se pot aplica la usturoi:
Erbicidul Galigan 240 EC se aplică la usturoi după semănat, când buruienile au răsărit. Este eficient pentru ierburile monocotiledonate si dicotiledonate anuale și se aplică în doză de 1 litru la hectar.
Erbicidul Goal 4F este eficient în combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate. Se aplică postemergent în doză de 0,5 litri la hectar.
Erbicidul Stomp Aqua se aplică în preemergență. Este un produs aplicat la sol pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și a unor specii de dicotiledonate anuale. Doza de aplicare la usturoi este de 2-4 litri la hectar în preemergență.
Irigarea usturoiului
Cultura de usturoi se irigă de câte ori este nevoie pentru a ajuta plantația să depășească perioadele de secetă. Se recomandă mai ales irigarea culturii toamna, dacă nu plouă, pentru a ajuta la înrădăcinare.
Norma de udare este de 200-250 m2 apa/ha. In medie, este nevoie de 3-5 udări, cu mențiunea că în verile ploioase udarea nu se efectuează. Cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare, usturoiul nu se mai udă.
Bolile usturoiului și tratamente pentru a le combate
Usturoiul are mai multe boli care pot apărea în funcție de condițiile de cultură.
Cele mai frecvente boli ale usturoiului:
– Mana usturoiului. Este cauzată de ciuperca Peronospora destructor și poate cauza mari peirderi de recoltă în anii cu multe ploi. Boala atacă frunzele și bulbii de usturoi, iar semnele manei la usturoi sunt vizibile prin pete galbene pe foliaj și uscarea lui.
– Alternarioza usturoiului. Boală periculoasă cauzată dedouă ciuperci: Alternaria porri și Stemphylium vesicarium. Conditiile care favorizează apariția bolii sunt umiditatea ridicată și temperaturile cuprinse între 18 și 25 de grade Celsius. Semnele alternariozei la usturoi sunt petele umede care se extind și capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Odată afectate, plantele de usturoi se îngălbenesc, li se îndoaie vârfurile, iar plantele cele mai afectate mor.
– Rugina usturoiului. Este cauzată de ciuperca Puccinia allii. Atacul poate fi recunoscut după slaba dezvoltare a plantelor, deformarea și uscarea frunzelor la vârfuri.
– Dungarea galbenă. Viroză transmisă de afide, atacă plantele de usturoi pe care încep să apară dungi galbene neregulate pe frunze, care încep să se încrețească.
– Putregaiul alb al bulbilor. Boala este provocată de ciuperca Sclerotium cepivorum. Condițiile care favorizează apariția bolii sunt umiditatea ridicată și temperaturile scăzute. Semnele putregaiului alb la usturoi se vede pe frunze care se îngălbenesc, se ofilesc și mor.
– Fuzarioza. O boală periculoasă pentru usturoi, este provocată de ciuperca Fusarium oxysporum. Odată afectate plantele, rădăcinile și bulbii de usturoi încep să putrezească.
– Putregaiul roz al rădăcinilor. Boala este cauzată de ciuperca Pyrenochaeta terrestris, iar uneori poate chiar să rămână în sol și să fie activă mai mulți ani. Putregaiul roz atacă rădăcinile plantelor de usturoi și le colorează în roz, fapt care duce la dezvoltarea redusă a plantelor sau la moartea lor.
– Helmintosporioza usturoiului. Boala, cauzată de ciuperca Helminthosporium allii, apare sub forma unor pete pe bulbii de usturoi, care sunt acoperite cu un strat fin de pudră într-o nuanță de gri închis.
Dăunătorii care afectează cultura de usturoi inclus: tripsul comun, nematodul tulinilor și bulbilor, păianjenul bulbilor sau musca usturoiului.
Recoltarea usturoiului
Recoltarea usturoiului se face în funcție de modul în care va fi valorificată producția. Câștiguri se pot obține din vânzarea usturoiului verde, pentru care recoltarea se face primăvara.
Recoltarea usturoiului pentru căpățâni se face în lunile iulie-august, când tulpina falsă se înmoaie la bază, iar frunzele se usucă.
Usturoiul se recoltează manual, folosind o cazma cu care se mișcă pământul din jurul căpățânii de usturoi, apoi se smulge, încercând să nu se rupă frunzele care vor fi utile pentru a lega căpățânile între ele. Recoltarea trebuie făcută cu multă grijă pentru a nu exfolia căpăţânile, întrucât tunicile protejează usturoiul în timpul iernii.
După uscare, frunzele se rup de la colet și căpățânile de usturoi se calibrează. Bulbii se păstrează în lăzi, în încăperi bine ventilate, la temperatură de 10-15 de grade Celsius.
Producţia la hectarul de usturoi ar trebui să fie de 6-10 tone.
Prețul unui kilogram de usturoi românesc este 10-15 lei, în funcție de calibru, de cantitatea comercializată și de soi.