Ştiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

Impozitare agricultură – Cod Fiscal: Lista culturilor agricole scutite de impozit

Culturi agricole scutite de impozit! Începând din acest an, veniturile obținute de agricultori din plante medicinale și aromatice, inclusiv din culturile de levănțică, pe cel mult 2 hectare, vor fi considerate neimpozabile, potrivit unei noi legi care aduce modificări la Codul Fiscal și care, la finele anului trecut, a fost promulgată de Președintele României Klaus Iohannis.

Până acum, potrivit Codului Fiscal, erau considerate neimpozabile veniturile obținute din suprafețe de până la 2 hectare de cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr și hamei pe rod. Acestora li s-a alăturat, începând cu 1 ianuarie 2019, și culturile de plante medicinale și aromatice, inclusiv de lavandă.

“Cultivarea plantelor medicinale și aromatice cunoaște o nouă etapă în care numărul celor care caută tratamente medicinale este în creștere. Cu o climă temperată, România este locul în care astfel de plante medicinale pot fi cultivate pe suprafețe extinse, existând, astfel, și calea de umplere a ”golului” manifestat în procesul de export”, susțin autorii proiectului de lege.

Scutire impozit plante aromatice

Senatorii reduseseră în vară suprafața la 1 hectar, dar deputații au revenit la forma inițială, respectiv la o suprafață de 2 hectare.

Noua lege stabilește, totodată, că scutirea de impozit pe venit va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019.

Iată care este lista actualizată a veniturilor neimpozabile din agricultură, silvicultură și piscicultură, cu precizarea că pentru suprafețele/efectivele ce depășesc pragurile de mai jos, venitul din activitatea agricolă se stabilește pe bază de norme de venit.

Nr. crt. Produse vegetale Suprafață
1. Cereale până la 2 ha
2. Plante oleaginoase până la 2 ha
3. Cartof până la 2 ha
4. Sfeclă de zahăr până la 2 ha
5. Tutun până la 1 ha
6. Hamei pe rod până la 2 ha
7. Legume în câmp până la 0,5 ha
8. Legume în spații protejate până la 0,2 ha
9. Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
10. Pomi pe rod până la 1,5 ha
11. Vie pe rod până la 1 ha
12. Arbuști fructiferi până la 1 ha
13. Flori și plante ornamentale până la 0,3 ha
14. Plante medicinale și aromatice până la 2 ha
Animale Nr. capete/Nr. de familii de albine
1. Vaci până la 2
2. Bivolițe până la 2
3. Oi până la 50
4. Capre până la 25
5. Porci pentru îngrășat până la 6
6. Albine până la 75 de familii
7. Păsări de curte până la 100

Atenție! Norma de venit este specifică doar persoanelor fizice care desfășoară activități independente, indiferent de forma de organizare – PFA- persoană fizică autorizată, II – intreprindere individuală sau IF – intreprindere familială.

Mai multe despre norma de venit agricol găsiți în articolele:

Ce trebuie să știi despre impozitul pe norma de venit în agricultură: cine îl plătește, cum se calculează și ce declarații se depun la ANAF

Norma de venit redusă pentru agricultori. Ce trebuie să facă fermierii pentru a beneficia de facilitatea fiscală


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. CINEVA SPUNE ÎNTR-UN COM . CĂ IMPOZITUL PE CARE ÎL PLĂTEȘTI LA PRIMĂRIE ESTE PENTRU PROPRIETATEA TA . ESTE FAS . ACEL IMPOZIT MERGE LA -STATUL ROMÂN – EX. DACĂ CONSILIUL LOCAL STABILEȘTE CĂ PE O PARCELĂ DE TEREN CARE ÎȚI APARȚINE TREBUIE SĂ SE LĂȚEASCĂ DRUMUL , AȘA SE VA FACE .

 2. Știe cineva conform carui act normativ pomii până la intrarea pe rod nu se impozitează (din momentul plantării și până la rodire). Mai sus este specificația “pomi pe rod” Mulțumesc

 3. Impozitul pe care-l platesti la primarie e impozit pe proprietate, pentru ca e proprietatea ta!
  Asa cum platesti la o casa asa platesti si la terenul respectiv.
  El plateste impozitul pe venitul obtinut de pe acel teren si in functie de cum v-ati inteles iti plateste si impozitul pe arenda, cu toate ca in mod logic cine ia arenda ar trebui sa il plateasca, asa cum cine lucreaza terenul ia subventia.
  Daca nu va convine la astia care tot va plangeti, luati-va pamantul inapoi si faceti voi agricultura daca sunteti asa de nemultumiti.

  1. Asa i Wai ? Ce as mai arunca cateva cuvinte grele dar e Sf.Boboteaza. Unii cu destepti cu lovelele iar altii fraieri cu impozitele. Fermierii incaseaza tot felul de plati de la Apia subventii de tot felul de la motorina la animale iar la om ii da 400 kg de cereale la ha si il mai fura la cantar. Sau mai rau arunca in bataie de joc 40 litri ulei la ha din ala penal luat din en gros cu 3 lei litru de unde reiese o subventie de 120 de lei la ha o fi corect ? Iar asa zisul fermier ia peste 1000 de lei pe ha . Statul trebuie sa intervina prin lege si sa clarifice aceasta bataie de joc. Subventiile nu sunt venituri de ce nu sunt impozitate ? Alo TEODOROVICI aici poti gasi bani multi la buget. Agricultura nefiscalizata si munca la negru care sunt o povara ptr bugetul tarii.

 4. O întrebare am şi eu :
  – dacă am terenul în arendă la un fermier iar el încasează subvenţia de la APIA de pe acel teren cine trebuie să plătească impozitul la primărie pe acel teren ?
  În cazul meu eu îmi plătesc impozitul pe acel teren şi nu mi se pare corect, cel ce încasează subvenţia trebuie să plătească şi impozitul, iar eu să rămân cu arenda care oricum este infimă.

  1. Bună ziua!

   Dacă nu ați stabilit în contractul de arendă și plata impozitului pe terenul agricol, acesta se plătește de către proprietar.

   Cele bune!

Scrie un comentariu