Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Vin banii de la APIA! S-au stabilit sumele pentru ANT bovine și ovine

Vin banii pentru crescătorii de animale! Plafoanele și cuantumurile achitate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnie (ANTZ) se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii iar în cursul lunii ianuarie banii achitați din Bugetul Național ar urma să ajungă la fermieri!

Potrivit surse citate, se aprobă plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic care se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162.522.600 euro, în echivalent 757.972.901 lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel:

a) 22.228.800 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte față de 24.081,014 euro în 2017;
b) 93.416.400 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne față de 101.200,897 euro în 2017;
c) 46.877.400 euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine față de 50.783,642 euro în 2017.

Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, astfel:
a) prin raportarea sumei aferente ANT lapte la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile;
b) prin raportarea sumei aferente ANT carne la efectivele de bovine eligibile;
c) prin raportarea sumei aferente ANT ovine/caprine la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 351 din 1 octombrie 2018.

De specificat că plafoanele vor intra pentru aprobare în ședință de Guvern urmând să fie publicate în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate stabili sumele care vor fi plătite în 2018 crescătorilor de animale.

Reamintim că pentru anul 2017 au fost achitate următoarele cuantumuri pentru ANTZ bovine și ovine:

ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte: 22,1885 euro/tonă
ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne: 88,6852 euro/cap
ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine: 5,2407 euro/cap

Fermierii se așteaptă la sume mai mici în acest an având în vedere scăderea plafoanelor alocate care sunt ”programate” să scadă progresiv până în 2020. Ministerul Agriculturii a dat asigurări că plata subvențiilor se va face până la 31 martie 2019 cu excepția schemelor unde fermierii trebuie să aducă documente justificative.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Stimate domn sau doamna, nu asteptati telefoane de la primari ,idiferent de pozitia politica, ei o duc tot bine. Mai bine mergeti la ministrul daea – nu scriu cu majuscule pentru ca nu merita – si intrebati pe domnia sa cit a costat teledetectia si daca acestia s-au incadrat in termenele stabilite prin contract pentru efectuarea prestarilor de teledetectie,ce masuri a luat ministerul pentru erori si tergiversarea finalizarii lucrarii de catre acesti contractanti , numai publicati stiri false , va pierdeti cititorii si vizitatorii sitului d-vs. Astept un articol cu aceasta tema de interes national nu povesti de adormit copii .

 2. Nu calculatorul a tras controlul ci ei, hoții. In general sunt sate cu primari din opoziție la control. Ce au zis: nu avem bani suficienți, dar la controale ii tragem pe cei din opoziție peste 100000,că oricum nu voteaza cu ai noștri,dăi dracului, și ii trimitem cu plățile spre vara 2019.Ai lor au luat deja integral.Asta e adevarul oameni buni! Ne-au ars.

  1. Dați-ne exemple, vă rugăm!

   Noi din ce am primit la redacție telefoane, culmea, primarii din localitățile respective erau și de la PSD și ALDE, având întreaga comună la control. Deci subiectul nu se ”verifică”.

   Cele bune!

 3. Imbecili ordinari,sun la apia in Jud Alba sa întreb și am primit răspuns (nu au venit listele),suntem doua exploatații in casa :teren,pășune,scz vaca de lapte etc și am fost prinși ambii la control…totul merge pe mafie și pe prietenii!Rusine apia,Rușine !!!!

  1. domnilor eu nu vreau sa vorbesc urît,dar îsi bat joc de noi,sunt un tînăr fermier il loc sa ma ajute,numai bete in roate primesc.nu am primit nimic nici un ban.am fost plecat in strainatate mam întors acasă cu ceva bănuți am zis să fac ceva dar nu ma ajutat in nici un fel statul român..am doi copii ce viitor au iei aici..sunt multe de zis dar vorbesc singur nu ma asculta nimeni.o sa vînd tot si o să plec cum fac toți tineri din tara asta.păcat si au bătut joc de noi.

 4. Ne tot mințiți cu bani spuneti dracu o dată singură cînd încep sai băgați de 3 ori ati dat date limite si nu le-ați respectat va baterie joc de noi după ce ca si asa sunt puțin va bateti joc de noi

Scrie un comentariu