• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Fermierul țepuit de familia Șaban, AVERTIZAT SĂ NU LE PREDEA ANIMALELE!

    Oana Timar -

    Răsturnare de situație în cazul fermierului din Satu Mare care și-a vândut animalele unei rețele de țepari. Se pare că înainte de a bate palma cu samsarii, crescătorul de animale și fratele său au fost avertizați de medicul veterinar concesionar să nu încheie tranzacția cu indivizii care au înșelat zeci de alți fermieri la nivel național.

    Citiți și: ȚEAPA ”ȘABAN” – ACUM ȘI CU BOVINE! Crescător de animale, ÎNȘELAT CU 18.000 DE EURO!

    Pe 12 decembrie, într-o comună din Satu Mare, doi frați, ambii fermieri, au fost înșelați de către membri ai familiei Șaban, rețeaua de samsari care colindă județele țării pentru a țepui crescătorii de animale. Cei doi sătmăreni dăduseră anunț pe OLX că au de vânzare patru, respectiv 12 taurine. În mod bizar, s-au arătat imediat interesați și au oferit un preț bun niște samsari veniți taman din Tulcea, de la Babadag.

    Situația i s-a părut de la început suspectă medicului veterinar din localitate. După ce fermierii i-au solicitat să facă hârtiile pentru vânzarea animalelor, medicul concesionar a făcut câteva verificări. ”Mi s-au părut suspecți de la bun început. Arăta dubios toată povestea. Cum să vii de la Tulcea la Satu Mare să iei 14 animale? Au încercat să convingă și alți fermieri din zonă, dar în afară de această familie, nimeni nu s-a încrezut în ei să le predea animalele”, ne-a declarat medicul veterinar concesionar.

    Acesta și-a exprimat suspiciunile cu privire la soarta tranzacției chiar de față cu samsarii, însă fermierii au ignorat sfaturile veterinarului și au predat animalele: ”Nu s-a semnat niciun contract cu ei. Au prezentat un document cu un PFA, din ce îmi amintesc, pe numele Jal Șaban, cu adresa în Tulcea, la Babadag, și au promis că vor face plata pe 18 decembrie. Apoi știți ce s-a întâmplat, că n-au plătit nimic”.

    Medicul veterinar a arătat că nu se pune problema ca acești infractori să nu poată fi opriți dacă se dorește acest lucru. Sunt însă dovezi clare că această rețea este sprijinită de sistem, de oameni din interiorul sistemului.

    ”Cineva le operează în sistem acele animale. Deci dovezi sunt. Sunt urme, sunt documentele pe care eu le-am dat de aici, când făcut mișcarea animalelor. Acele animale, pentru a fi introduse undeva, ele trebuie operate pentru a fi luate din sistem. Acolo e vorba de alt medic veterinar, care are acces în registrul național al fermierilor, este clar un operator autorizat de ANSVSA. Lucrurile sunt palpabile, nu înțeleg de ce nu se poate face nimic pentru a-i opri”, a subliniat medicul concesionar.

    În calitatea sa de medic veterinar concesionar, în ciuda tuturor suspiciunilor, acesta nu a putut face mai mult decât de a-i avertiza pe fermieri. ”Mie mi s-a cerut să fac actele, nu puteam să nu le fac, animalele nu erau proprietatea mea, e dreptul fermierului să le dea cui dorește. (…) Făcându-se transportul în alt județ, noi trebuie să cerem un act de dezinfecție. Sunt niște chestii tehnice care se învârt în jurul direcțiilor, al ANSVSA. (…) Cu actele acestea, la momentul la care ei le-au cerut omului, eu i-am sunat pe indivizii aceștia. De la primul contact verbal, acest Șaban nu știa nici cum să mi se adreseze. Mi s-a adresat cu domnul sanitar-veterinar. (…) Am întrebat apoi și pe plan local, dacă firma aceasta, Jal Șaban, a mai cerut un act de dezinfecție la cineva. Păi să vii tu din Tulcea pentru 16 capete, e aberant. Era totul legat cu șnur roșu de la început„, ne-a declarat veterinarul.

    ”Eu de regulă nu îi întreb pe fermieri ce fac, dar acum chiar am întrebat dacă a luat banii pe animale. Și mi-a spus că nu, că are nu știu ce termen. Nu i-a dat însă nicio dovadă. Au profitat și de faptul că fermierii erau etnici maghiari și nu se descurcă foarte bine în limba română. Eu când m-am dus să duc documentele și am văzut că se dă jos dintr-un BMW…Le-am zis: veniți aici să îmi arătați PFA-ul ăsta care azi poate exista și mâine nu mai este? În acel moment n-au mai vorbit cu mine”, ne-a mai relatat medicul concesionar.

    Specialistul a arătat că în astfel de situații, actele impuse de legislație sunt cheia pentru a-i prinde pe țepari. Culmea, același sistem îi și ajută pe aceștia să plaseze animalele mai departe către abatoare sau export: ”Când se cer – aceste acte de dezinfecție se cer între județe, unde ajung și de unde sunt, colegii de acolo imediat trebuiau să ne anunțe. Nu spune nimic nimeni, totul se face tacit. (…) I-am zis fermierului, era la mine în birou și am zis că este o problemă atunci pe loc. Să fie atent că ăștia nu se știu exprima, că nu îl văd bine”.

    Suspiciunile medicului veterinar au fost confirmate și de autorități: ”Am sunat la Tulcea, la colegi, și mi-au spus că acei Șaban sunt cunoscuți ca fiind infractori. Am sunat apoi și la Babadag, la Poliție și mi s-a spus că figurează cu plângeri penale”.

    Din păcate, cei doi frați fermieri din Satu Mare se adaugă unei liste lungi de fermieri țepuiți de membri ai familiei Șaban. Luând județele la rând, aceștia păcălesc crescătorii de animale, de ovine și, mai nou, și de taurine, să le vândă animalele, cu promisiunea că vor plăti banii în cont în câteva zile. Scuza lor este că nu pot plăti cash pentru că legea limitează astfel de plăți la 5.000 de lei. În toate cazurile ce ne-au fost aduse la cunoștință, după ce au luat animalele, samsarii Șaban au uitat să plătească. Inventează constant scuze și plimbă oamenii cu vorba, amânând mereu plata și evitând totodată plângerea penală sau procesele.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO face un apel către fermieri să îi verifice pe cei cărora le predau animalele și care nu le promit plata ulterioară. Dați o căutare pe net după numele samsarilor, cereți medicului veterinar să vă sprijine să face verificările de rigoare și apelați la agenții de poliție din localitate pentru a verifica istoricul penal al acestora.

    Pe aceeași temă, vă recomandăm să citiți și articolele:

    OIERI, FERIȚI-VĂ DE ACEST SAMSAR! A înșelat zeci de fermieri: PREIA MIEII ȘI APOI NU MAI TRIMITE BANII!

    SFATUL UNUI AVOCAT pentru OIERII ÎNȘELAȚI: ”Nu mai așteptați! DEPUNEȚI URGENT PLÂNGERE LA POLIȚIE!”

    OIER DISPERAT: Nu-mi pot trata copilul bolnav pentru că SAMSARII NU-MI DAU BANII PE OILE VÂNDUTE!


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!