• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERI, FERIȚI-VĂ DE ACEST SAMSAR! A înșelat zeci de fermieri: PREIA MIEII ȘI APOI NU MAI TRIMITE BANII!

    Roxana Dobre -

    Țepe uriașe date oierilor români de către samsarii care activează pe piața din țara noastră și care fac export de miei sau berbecuți. Mai mulți crescători din zona Călărași au făcut apel la Agrointeligența  – www.agrointel.ro pentru a face publice cazuri de înșelăciune în care pagubele sunt uriașe pentru fermierii noștri.

    Pe adresa de mail redactia@agrointel.ro, dar și la numărul de telefon 0744.311.359, fermierii ne-au sunat pentru a semnala dficultățile cu care se confruntă. Între aceștia, Iulian Simion, crescător de ovine din județul Călărași, are o problemă pe care o reclamă mai mulți oieri: fermierul a fost înșelat de un samsar care i-a preluat animalele, dar nu i-a mai dat și banii pentru ele.

    Sunt un crescător de animale din Călărași și am vândut mieii cuiva din Hârșova. Nu numai eu am dat animalele acestui om, suntem vreo 14 din zonă, și acum persoana aceasta nu ne mai dă banii. De la noi a luat mieii prin firmă, pe întreprindere individuală și la doctor în Hârșova i-a trecut pe gospodărie proprie”,  ne-a vorbit fermierul despre ”traseul” mieilor ce au plecat din ferma sa.

    I-a oferit 11 lei pe kilogramul de miel în viu

    Iulian Simion spune că sunt în țară mai multe cazuri precum al său. Fermierul ne spune că obișnuia să vândă mieii către alte persoane, dar acum cel care l-a păcălit i-a propus un preț mult mai bun pentru a-l tenta, iar ca să îl convingă, i-a virat și o primă tranșă din suma totală. ”Mi-a băgat 5.000 lei numai mie, restul nu au primit nici măcar un leu. De câte ori l-am sunat spune că nu a primit banii de unde a livrat marfa. Eu am vândut pe 15 martie și poliția a spus că nu are ce să-i facă. Nu am mai făcut plângere, pentru că au fost ceilalți crescători înainte mea și au zis că nu e de competența lor, să-i dăm în judecată. Eu i-am dat 100 de animale. Tot ce s-a vândut de aici din Călărași este în valoare de 390.000 lei. S-a vândut și în cantități și mai mari și mai mici. Ne-a oferit 11 lei/kg în viu. La vremea aceea se dădeau 10 lei/kg, scăzuseră arabii din zona noastră prețul”, ne-a spus fermierul.

    Infractorii acționează într-o rețea periculoasă

    Numai paguba din ferma lui Iulian Simion se ridică la 23.700 lei, în timp ce alți crescători au de luat sume de 70.000 lei sau cu 40.000 lei. ”Cineva din Brăila sau Buzău i-a publicat  celui care ne-a înșelat și cartea de identitate pe Facebook, a dat și la un ziar local, ca să afle lumea, să se păzească. Din ce m-am interesat eu, aceștia care ne înșeală pe noi, crescătorii, sunt o grupare, sunt mai mulți pe Hârșova, Constanța și Tulcea, iar când cineva postează că are de vânzare miei sau oi,  ei contactează persoana respectivă și dacă fermierilor nu le convine de cel cu care vorbesc, vin alții. Colaborează între ei”, a povestit fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    A păcălit și fermieri din Buzău

    Din datele oferite de crescătorul din județul Călărași, cel care l-a înșelat se numește Regep Șaban Genghis. Același bărbat se pare că ”a dat lovitura” în mai multe județe, inclusiv în Buzău, unde unul dintre păgubiți este Răzvan Aldea, fermier care i-a vândut samsarului ovine în valoare de 25.000 lei. ”E vorba de o sumă mare. Naşul meu, Tudor Stan din Smeeni, a fost păcălit şi el cu 300 de milioane vechi. Un alt băiat din Pogoanele, Stelian Fundulea, cu 180 de milioane. Şi sunt mai mulţi, dar nu le ştiu tuturor numele şi sumele cu care au fost păgubiţi”, spune Răzvan Aldea, din Pogoanele, potrivit Adevărul.

    Crescătorii de animale spun că au avut motive să creadă în seriozitatea samsarului de miei care, de fapt, ascundea alte intenţii. Pentru cei mai mulţi a contat că legătura acestuia cu clienţii s-a făcut prin medicul veterinar din zonă, păcălit şi el în cele din urmă. Apoi, constănţeanul a invocat o prevedere conform căreia sumele mai mari de 5.000 de lei nu mai pot fi plătite cash astfel că ciobanii abordaţi de el nu au cerut banii pe loc. ”Tipul ăsta de 20 de ani, Șaban Regep, din Hârşova, judeţul Constanţa a venit înainte de Paşte la noi în judeţ. S-a prezentat atunci drept cumpărător de bună credinţă, serios. Ne-a promis că în maximum 10 zile ne virează banii pe card. De atunci au trecut două luni şi n-am primit niciun leu. Când îl suni îţi spune cu nonşalanţă că e chiar acum la bancă pentru a-ţi trimite banii”, a declarat Aldea.

    Unul dintre buzoienii păgubiţi, înainte de a-i da oile, i-a cerut cumpărătorului, ca să fie sigur de identitatea acestuia, să-i arate buletinul pentru a-i face poză. Aşa au aflat numele samsarului din Constanţa. Oamenii speră ca justiţia să le facă dreptate. Ciobanii păgubiţi din Săruleşti au depus plângeri la Poliţie, iar cei de la Pogoanele şi Smeeni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

    Și fermierii din Maramureș au fost păgubiți

    Țeparul din Constanța a ajuns până în nordul țării la Maramureș. Maria Mascaliuc, o crescătoare de ovine targe un semnal de alarmă pentru a atrage atenția autorităților dar mai ales a crescătorilor care au de vânzare oi sau miei.

    În data de 1 Mai sa prezentat la domiciliul meu din județul Maramureș, numitul Saban Regep care a comunicat că dorește să cumpere oi și miei de la mine! Spunând că nu deține bani asupra sa deoarece este o sumă mare cerând numărul de cont și promițând că banii o să fie virați în cont în patru zile lucrătoare din partea firmei pe care o deține. I-am vândut, oi cu miei și berbecuți în total 120 de bucăți. Am așteptat să treacă patru zile lucrătoare iar în urma verificări contului bancar banii nu au fost virați așa cum mi s-a promis. Sper ca acești oameni să răspundă în fața justiției pentru ceea ce fac (în cazul în care există așa ceva în această țară și în cazul în care ea nu este complet oarbă) fiind sigur că nu sunt singurul păgubit. Vă rog să distribuiți mai departe să vadă lumea”, a sesizat Maria Mascaliuc pe un grup de Facebook destinat cresătorilor de oi.

    Samsarului i s-au făcut mai multe plângeri penale

    La o simplă căutare pe internet, samsarul din Constanța apare cu o serie de plângeri penale în Instanță pentru recuparerea debitelor către diverși fermieri: ”Judecătoria Mangalia Dosar civil nr. 2215/254/2017 Hot. 19.06.2017 Admite cererea formulată de reclamantul Pleşea Gheorghe în contradictoriu cu pârâtul Şaban Regep – Genghis. Obligă pârâtul să plătească reclamantului, în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, suma de 7.700 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 770 kg carne de miel şi suma de 600 de lei cheltuieli de judecată. Cu drept la cerere în anulare în 10 zile de la comunicare. Cererea în anulare se depune la Judecătoria Mangalia. Pronunţată astăzi, 19.06.2017, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”. 

    În altă hotărâre a Instanței se arată că samsarul are de achitat unui alt fermieri suma de 50.000 de lei plus chletuieli de judecată: ”Admite cererea. Încuviinţează executarea silită a debitorului Şaban Regep – Genghis, în dosarul de executare silită nr. 32/2018 al Biroului Executorului Judecătoresc Solomon Neculai, la cererea creditorului Mușat Marius Giani, în toate modalităţile de executare prevăzute de lege, în temeiul titlului executoriu reprezentat de: contract de împrumut autentificat sub nr. 1658/27.06.2017 la S.P.N. Pană şi Asociaţii, pentru recuperarea sumei 50.000 lei, la care se vor adăuga cheltuielile ocazionate cu executarea silită, în condiţiile art. 670 Cod procedură civilă. Autorizează creditoarea să treacă la executarea silita a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în sedinţă publică, astăzi, 02.02.2018”.


    Te-ar mai putea interesa

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!