• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PETRE DAEA și-a format echipa pentru BRUXELLES!

    Oana Timar -

    Petre Daea a format o echipă cu care se va bate la Bruxelles pentru subvențiile și fondurile europene ce vor ajunge în România după 2020. Ministrul Agriculturii a ales ca dintre specialiștii care vor reprezenta țara noastră în grupurile de lucru ale Consiliului UE să facă parte atât nume cunoscute – precum fostul ministru Achim Irimescu, cât și reprezentanți mai puțin cunoscuți opiniei publice.

    Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat la prima conferință de presă din acest an că România a preluat 29 de dosare pe agricultură şi piscicultură, toate fiind dosare grele, ce vor trebui puse în discuţie în perioada în care deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

    ”Despre dosarele României putem discuta, nu sunt puţine, sunt 29 la număr. Vi le dau să le citiţi, să le intrepretaţi, nu sunt secrete şi nici nu pot să fie secrete. (…) Toate sunt dosare grele. Înseamnă o muncă extraordinară, înseamnă o abordare nouă pe un PAC (Politica Agricolă Comună – n.r.) nou. (…) PAC post 2020 este altfel decât cel de acum şi am spus acest lucru din momentul în care s-a făcut comunicarea de către comisarul Hogan (comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan – n.r) în noiembrie 2017 şi ne-am ocupat de acest lucru din momentul în care ne-am instalat pe acest scaun”, a spus Daea.

    Ministrul Agriculturii a arătat că s-a făcut o prioritizare la nivelul celor 29 de dosare ţinând cont de faptul că unele sunt în diferite faze de abordare. ”Am preluat aceste dosare de la preşedinţia Austriei. Eu am fost în Austria şi am trimis specialişti, am avut întâlniri cu ministrul din Austria pentru a fi în posesia ultimelor informaţii, pentru a cunoaşte ce iau şi cu ce ne ducem în continuare în aşa fel încât să ne aducem contribuţia pe care ni-o dorim cu toţii şi pe care tiparul acesta legislativ ne obligă în calitate de preşedinte”, a explicat Daea.

    Ministrul Petre Daea și-a format o echipă solidă cu care țara noastră va exercita Președinția Consiliului UE pe partea de agricultură și dezvoltare rurală. Astfel, Comitetul Special pentru Agricultură va fi condus din funcția de președinte de către fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu.

    Bogdan Cristea, expert evaluare în cadru AFIR, a preluat funcția de președinte al Grupului de lucru pentru structuri agricole și dezvoltare rurală , în timp ce Emilia Mohan va coordona specialiștii români într-un grup cheie, cel pentru chestiuni agricole orizontale unde se includ simplificarea PAC, întărirea controalelor – inclusiv IACS. La discuțiile despre practicile comerciale neloiale, România va fi reprezentată de Roxana Grădinaru, cea care va fi și președinte al Grupului de lucru pentru vinuri și alcool.

    Mariana Radu este președintele Grupului de lucru pentru promovarea produselor agricole, în timp ce Silvia Străjeru se va ocupa de Grupul de lucru privind resursele genetice din agricultură.

    Amelia Rus, în calitate de președinte, va coordona Grupul de lucru privind calitatea produselor alimentare, iar Lorena Morărescu va fi președintele Grupului de lucru pentru produse de origine animală. Morărescu va coordona totodată și Grupul de lucru pentru fructe și legume.

    Cătălina Stancu a primit sarcina dificilă de a conduce echipa României în Grupul de lucru pentru culturi arabile, iar Emilia Mohan va fi președinte în Grupul de lucru pentru produse vegetale speciale (floricultură, hamei, tutun, culturi textile).

    Luminița Andoniu va fi președinte în grupul de lucru pentru zahăr și izoglucoză, iar Adela Ștefan va și șefa echipei noatre în Grupul de lucru pentru chestiuni agrofinanciare (AGRIFIN).

    De precizat că în forma inițială a listei de președinți figura și Alexandru Potor care, la momentul acela ocupa funcția de secretar de stat al MADR și ar fi urmat să fie președintele Grupului la nivel înalt pentru agricultură, grupul care se reunește la nivel de adjuncți ai miniștrilor. Nu se știe cine va prelua această responsabilitate în contextul actual al plecării lui Potor din echipa lui Daea, ministrul anunțând la conferința de presă că pentru moment a preluat el atribuțiile pe care le avea Alexandru Potor în portofoliu.

    Menționăm că numele specialiștilor și responsabilitățile lor, chestiuni de mare interes pentru fermieri, au fost făcute publice de către dr. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, a publicat pe pagina sa de Facebook.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români