• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Depistarea căldurilor la vaci: momentul optim pentru inseminare sau montă

    Ramona Dascălu -

    Semnele care ne indică dacă o vacă intră în călduri sunt importante pentru crescătorii de animale care, astfel, pot stabili momentul optim pentru inseminarea sau monta respectivei bovine. Fermierii trebuie să cunoască semnele fizice și psihice care prevestesc apariția căldurilor la vaci. În fermele mari se utilizează softuri informatice, detectoare speciale, dar și metode clasice pentru a depista la timp vacile care intră în călduri.

    Căldurile apar gradat la 70% din femele şi brusc la 30%, fiind mai intense la cele bine hrănite şi întreţinute şi mai greu de observat la cele care nu sunt furajate corespunzător sau care sunt ţinute în stabulaţie prelungită, fără mişcare.

    Detectorul de călduri la vaci, extrem de eficient

    Detectorul de călduri pentru vaci este cel mai util intrument, fiind perfect pentru stabilirea momentului optim pentru împerechere, respectiv pentru inseminare. Aparatul oferă crescătorilor informații complete despre modificările caracteristice ale mucusului vaginal în timpul ovulației prin măsurarea rezistenței electrice. În cazul celor mai multe modele existente pe piață. Acest tip de detector este util și pentru a verifica dacă o vacă este gestantă – se poate confirma o sarcină mai devreme de la 19-a până la a 23-a zi de la montare. Prețul unui detector de călduri la vaci este de circa 1.800-2.000 de lei.

    Semnele fizice care indică intrarea în călduri a vacii

    Semnele fizice ale apropierii stării de călduri se caracterizează prin tumefierea și congestionarea organelor genitale externe, proces care progresează pe măsură ce se accentuează căldurile. Glanda mamara apare tumefiată și congestionată, iar laptele, care scade comparativ cu zilele precedente, își poate modifica gustul, devenind sărat.

    Semnele de comportament care indică apariția căldurilor sunt ușor de observat când animalele sunt scoase afară pentru a face mișcare. Vacile în călduri au tendința de a sări pe alte animale, concludentă pentru starea de călduri fiind acceptarea fără reflex de apărare a saltului făcut de alte femele. Se recomandă deci ca animalele să facă zilnic mișcare, indiferent de anotimp, deoarece în acest mod pot ieși în evidență mult mai bine semnele intrării în călduri ale vacilor.

    Vaca în călduri este agitată, mugeste des și nu mai rumegă

    Vaca în călduri este agitată, mugește des, are apetit capricios, este atentă la cele mai mici zgomote și întoarce capul la intrarea în grajd a oricărei persoane străine, încetează rumegatul. O vacă în călduri se balegă mai des și urinează frecvent, urina fiind mai tulbure ca de obicei.

    Cel mai caracteristic semn al apariției căldurilor este scurgerea printre buzele vulvei a unui mucus incolor, cu aspect de sticlă topită, abundent și cu consistență lichidă. Acest lichid apare la începutul căldurilor, apoi se reduce cantitativ, devenind vâscos pe măsură ce căldurile avansează.

    Perioada de călduri se împarte în trei etape: proestru, estru și metestru.

    Semne vaci in calduri

    Semnele care indică intrarea în călduri a vacilor sunt dificil de monitorizat în cadrul fermelor cu efective mai mari. Aceste exploatații se folosesc de softuri specializate care țin evidența animalelor. Sunt însă și metode clasice care ajută fermierii, precum cea a marcării cu cretă pe coadă, în partea de sus. Vacile sunt verificate la muls și dacă se găsește că marcajul cu cretă s-a dus (semn că animalului a stat să fie încălecat), se trece la următoarea etapă de verificare organelor sexuale.

    Căldurile se manifestă la vaci mai ales pe timpul nopții

    Manifestarea căldurilor se face mai ales noaptea (între orele 0-6) și seara târziu. Pe parcursul zilei, un procent de 58% pot manifesta călduri dimineața, 28% la prânz și 49% seara. Pentru a fi siguri că vaca a intrat în călduri, trebuie să realizați câte 3 observații pe zi, a câte 30 de minute fiecare. De asemenea, rezultate bune puteți obține și când realizați doar două observații, tot a câte 30 de minute, dar neapărat una dintre ele să fie făcută dimineața devreme și cealaltă seara târziu. Aceste observații ale animalului trebuie făcute în afara perioadelor de hrănire și de muls întrucât acestea diminuează manifestarea căldurilor.

    Durata manifestării căldurilor la vaci este foarte scurtă, în medie de 18 ore, cu variații foarte mari cuprinse între 6 și 30 de ore. De reținut că una din trei vaci manifestă călduri mai scurte, de numai 12 ore.

    Efectuarea inseminării artificiale sau a montei se recomandă după 12 – 16 ore de la debutul căldurilor, dar nu mai târziu de 34 – 38 ore de la începutul acestora.

    Inseminarea trebuie să se facă în afara orelor de muls şi furajare (intervalele 9.00-10.00 şi 16.00-17.00), de preferat înainte de muls. În momentul însămânţării trebuie să existe condiţii de confort, evitându-se orice factor de stres, pentru a asigura aportul hormonal cerut şi tonusul muscular normal al tractusului genital.

    De cele mai multe ori, la câteva zile după călduri, vacile sau vițele sângerează. Acest fenomen apare indiferent dacă ele au rămas gestante sau nu în urma însămânțării.

    Ciclul de călduri la bovine durează 21 de zile sau 3 săptămâni. Dacă după 3 săptămâni căldurile revin, înseamnă că vaca nu au rămas gestantă și atunci trebuie încercată o nouă însămânțare în speranța unui rezultat mai bun.

    Dacă devin gestante, vacile nu mai prezintă semne de călduri și sângerări. Durata gestației la vaci este de circa 9 luni. Pentru a fi siguri că vaca/vițica este gestantă, trebuie efectuat controlul gestației la aproximativ 40 de zile după ce a fost însămânțată.

    În cadrul controlului, se palpează uterul prin peretele intestinului gros, operațiune cunoscută sub denumirea de control rectal. Dacă se dovedește că vaca nu este gestantă, va trebui hotărât dacă se va mai încerca din nou însămânțarea sau dacă va fi trimisă spre sacrificare în momentul în care nu va mai furniza o cantitate suficientă de lapte. Unele vaci necesită să fie însămânțate de mai multe ori înainte să rămână gestante.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!