Utilaje și tehnologii

Vernalizarea grâului, obligatorie pentru o cultură reușită

Vernalizarea graului de toamna

Vernalizarea este caracteristică, dar și o necesitate a grâului de toamnă. Dacă ar fi să dăm o definiție pentru vernalizarea grâului, aceasta este nevoia culturii de a trece printr-o perioadă rece care să permită plantelor să înflorească ulterior. Astfel, grâul are nevoie să traverseze un interval de temperaturi scăzute care să îi declanșeze înflorirea.

Această caracteristică a grâului de toamnă nu trebuie niciodată neglijată întrucât vernalizarea este cea care limitează dezvoltarea culturii în așa fel încât este împiedicată o înflorire în toamnă și apoi distrugerea culturii peste iarnă.

Vernalizarea este determinată de doi factori importanți – temperaturile la care este expusă planta și durata acesteia.

Există trei temperaturi importante implicate în acest proces. Astfel, studiile au arătat că vernalizarea nu are loc la o temperatură minimă între minus 1,3 și minus 4 grade Celsius. Temperatura optimă la care vernalizarea este efectivă este plasată între 3 și 10 grade Celsius, în timp ce temperatura maximă peste care vernalizarea nu mai are loc este de pragul de 15,7 grade Celsius.

Studiile au arătat că există un răspuns linear clar la vernalizare între 0 şi 8°C.

Vernalizarea este completă în momentul în care meristemul plantei ajunge la stadiul de înfrăţire.

Soiurile autentice de grâu de toamnă au nevoie de o expunere la temperatura optimă de vernalizare timp de 50 de zile. Aceasta este durata cunoscută ca fiind efectivă pentru saturarea răspunsului la vernalizare.

Citiți și:

Cultura grâului: soiuri, semănat, fertilizare, tratamente, recoltare, prețuri


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!