Lucrări de iarnă în livadă: Protejarea pomilor fructiferi de zăpadă și ger
agrointeligenta.ro -Lucrări de iarnă în livadă: cum protejăm pomii fructiferi de zăpadă și ger. Perioada de iarnă când pomii se află în repaus vegetativ nu înseamnă neapărat și terminarea lucărilor de îngrijire și protecție a acestora. Pentru zilele geroase și cu zăpadă, protejarea pomilor fructiferi este o etapă obligatorie pentru sănătatea lor iar răsplata vine la primăvară când înfloresc și la vară când putem culege primele fructe.
Pomii fructiferi sunt foarte sensibili la temperaturile scăzute, dar cea mai mare problema este dacă perioadele geroase vin dupa o perioada mai calda și uscată. În plus variațiile de temperatură determină crăparea scoarței fapt care reprezintă o poartă de intrare pentru microbi și dăunători. Lipsa zăpezii sau prea multe ninsori de asemenea pot dăuna livezii. Iată câteva sfaturi utile pentru a proteja pomii, mai ales pe cei tineri, de capriciile perioadelor reci:
Protejarea livezii iarna: Scuturați arborii de zăpadă
Protejarea pomilor fructiferi iarna implică scuturarea acestora dacă sunt prea încărcați cu zapadă, care prin greutatea ei ar putea rupe crengile. Așa că scuturați zăpada de pe ramurile pomilor, tufelor sau de pe gardurile vii, pentru ca să nu fie deformate de greutatea acesteia. La fel și în cazul brazilor, daca se rup ramuri, nu vor crește în locul lor altele.
Protejarea livezii iarna: Mușuroiți baza pomilor cu zăpadă
Mușuroirea pomilor se poate cu ajutorul zăpezii în zilele în care aceasta acoperă din plin grădina. Măsura ajută și la protecția trunchiului împotriva înghețului dar mai ales la asigurarea de umiditate a pomilor atunci când apar primele dezghețuri. Sigur că metoda poate proteja și împotriva animalelor sălbatice care nu mai sunt așa tentate să roadă mai ales pomii tineri.
Zăpada este un izolator împotriva înghețului foarte benefic, ea acționând ca o pătură protectoare, ca o barieră între temperaturile scăzute ale aerului și solului.
Protejarea livezii iarna: Mușuroiți pomii cu pământ
Dacă în zona unde se află livada zăpada lipsește cu desăvârșire dar gerul își face simțită din plin prezența este important ca înainte de înghețarea pământului să faceți o mușuroire a pomilor. În practică ridicați un musuroi de 30-40 de centimetri la baza pomului pentru a-i proteja de îngheț rădăcinile și partea inferioară a tulpinii, vitale în buna dezvoltare a unui pom. Dacă frigul s-a instalat deja, ceea ce este cel mai probabil pentru luna ianurie în majoriatea regiunilor, atunci este de preferat să aduceți pâmantul din alta parte și să nu mai săpați la rădăcina pomului, expunându-i și mai mult rădăcinile la frig.
Protejarea livezii iarna: Fânul sau paiele – metode alternative de mușuroire
Dacă nu ridicati un musuroi de pământ, atunci alegeți și îngropați baza pomului în fân, paie sau grămezi din coceni de porumb. De asemenea, puteți proteja trunchiul de temperaturi scăzute extreme învelindu-l în hârtie de ziar, pânză de sac sau chiar văruindu-l. Varul poate distruge și eventualii dăunatori ascunși în crăpăturile din scoarța pomului.
Atenție însă! Dacă alegeți metoda învelirii cu nutrețuri este important să vă asigurați că în livadă nu pot ajunge animale sălbatice sau chiar domestice în caz contrar faceți din pomi o ”țintă sigură” pentru acestea.
Protejarea livezii iarna: Udați pomii numai în ferestrele cu dezghețuri
Daca inghetul nu a apucat încă să se instaleze în zona unde aveți livada sau zăpada lipsește cu desăvârșire este important să vă asigurați că pomii au destule rezerve de apă până la primele ploi de primăvară. Așadar, doar în zile în care pământul nu este înghețat și nici nu se anunță pe termen scurt perioade cu ger, faceți o gaură mică la rădacina pomului și turnați apă consistent. În același timp, dacă mai este cazul îndepărtați frunzele din jurul rădacinii și bazei astfel încât să preveniți adăpostirea eventualilor dăunatori peste iarnă.