Alertă meteo! Cod Galben de ninsori și viscol în 27 de județe
agrointeligenta.ro -Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea Cod galben de viscol emisă duminică, şi a extins la 27 de la 12, numărul judeţelor afectate. Fenomenele vizate sunt intensificări susținute ale vântului, viscol. În vigoare se află și o informarea de precipitaţii mixte şi vânt valabilă pentru restul ţării a fost prelungită până miercuri seara la ora 20:00.
Informarea meteorologică de vreme rea avertizează că în majoritatea regiunilor, local și temporar vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45…55 km/h accentuând senzația de rece, iar izolat și trecător, în special în Transilvania și Moldova, zăpada va fi spulberată. Pe parcursul zilei de miercuri (16 ianuarie), îndeosebi în regiunile sudice și centrale, rafalele vor atinge pe arii restrânse 60…65 km/h.
În vestul, nordul și centrul țării temporar vor fi precipitații în general slabe cantitativ. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare, iar în cursul zilei de miercuri (16 ianuarie) în zonele joase de relief, cu precădere din vest și nord-vest, vor fi precipitații mixte, ce vor favoriza depuneri de polei.
Cod Galben pentru 27 de județe
Până miercuri la ora 16.00, în 27 de județe vor avea loc intensificări susținute ale vântului, viscol. Potrivit ANM, în toată zona de munte vântul va prezenta intensificări, în general cu viteze de 65…80 km/h si temporar va ninge. Ninsorile vor fi mai intense în noaptea de marți spre miercuri (15/16 ianuarie), în special în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, unde local se vor acumula cantități de 10…15 l/mp.
Judeţele vizate de Codul galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava, Neamţ, Mureş, Harghita, Bacău, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj şi Timiş.
Temporar pe creste vântul va sufla tare cu rafale de peste 100…120 km/h, la începutul intervalului în Carpații Meridionali, apoi și în restul masivelor, viscolind și troienind zăpada și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.