Ştiri agricoleStrategii de afaceri

Daniel Buda, PNL: Fermierii români au costuri mai mari decât cei din Franța

VEZI GALERIA | 3 POZE

Avem costuri mai ridicate de producție! Fermierii români nu au acces la același nivel de finanțare, deși au aceleași prețuri la inputuri și chiar costuri mai mari în exploatații în comparație cu colegii agricultori din vestul Europei, arată europarlamentarul Daniel Buda.

”Suntem deja actori pe aceeaşi piaţă unică. Iar la capitolul costuri, avem acelaşi nivel, ba chiar, dintr-o anumită perspectivă, avem costuri mai ridicate de producţie, comparativ cu un fermier din Vest. De ce? Pentru că noi avem preţul la combustibil mai mare sau la fel ca statele din Vest, iar noi nu avem, din păcate, peste tot în România, capacitatea de a cumpăra tehnologia agricolă, utilajele agricole, care să ne permită o reducere a costurilor prin ceea ce înseamnă o singura trecere, mai multe operațiuni, respectiv, arat, discuit, semănat administrat îngrășăminte. Altfel spus, dacă în Franța, de exemplu, fermierul dispune de utilajele care îi permit ca la o singură trecere să are, dar şi să administreze îngrășăminte şi bineînțeles, să și însămânţeze, în România acest lucru se face din 3-4 operațiuni! Iată de ce putem spune că aceste costuri sunt mai mari în România”, a declarat Daniel Buda în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca.

A venit momentul ca fermierilor români să li se facă dreptate, consideră europarlamentarul român, arătând că este nevoie de o convergență a plăților directe, astfel încât sumele ce se acordă fermierilor noștri să fie la același nivel cu cele din Occident. ”La şedinţele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, al cărei membru sunt, am discutat extrem de mult despre convergenţă şi despre egalizarea subvenţiilor fermierilor în cadrul dezbaterilor pentru avizul pe Politica Agricolă Comună. Discuțiile au fost destul de aprinse, explicându-le colegilor că fermierii din estul Europei nu trebuie să fie fermieri de mâna a doua, iar prin menținerea acestor diferențieri, practic. În mod indirect, fură forța de muncă din aceste zone. Asta pentru că fermierii din est nu au posibilitatea de a plăti la același nivel un culegător de roșii sau de struguri de exemplu. Ceea ce este inadmisibil! Aproape toată industria îngrăşămintelor este comparabilă ca preţ cu cea din afara României. Seminţele, ierbicidele sunt la acelaşi preţ”.

Citiți și: Noul fermier – o nouă categorie de beneficiari ai subvențiilor APIA

6 comentarii

  1. Nu se ară și se seamănă „dintr-o lovitură”. Arătura trebuie să se „așeze” înainte de semănat. Dar exemplul este valabil la no till (semanat direct). Interesant modul acesta de a cita greselile cuiva fara a le comenta!

    1. Nu cred că este greşit ! Mai degrabă aş spune că dumneavoastă confundaţi! No till este tehnologia prin care seminţele se încorporează pe terenul nelucrat . Pe de altă parte, în ţările cu agricultură dezvoltată şi cred că şi pe la noi se practică şi nu că n-ar fi bună ci costul foarte mare de achiziţie al unei altfel de maşini combinate ,se pot face toate lucrările printr-o singură trecere.

    2. Este o mare arta sa sti a lucra cu solul, materia vie care ne hraneste si in acelasi timp te poate otravi – moarte lenta printr – o singura trecere cu ,,totul” dupa bunul plac al banului si nu al protectiei sanatatii solului care ne hraneste animalele si pe noi. Candva … in cultura de orz sau de grau se intervenea in lunile feb. sau martie cu insamantarii de trifoi in cultura ascunsa. Se recolta gr. sau or. si apoi urma o recolta de …trifoi pentru oi si alte animale. Avantajele le pot deduce f. multi, imbunatatirea structurii solului, cultura infiintata numai printr – o singura lucrare (semanare), cca 100 – 120 kg N2 adus de ,,sus”, furaj de cea mai buna calitate pt. animale. ,,Fura forta de munca…..” se poate traduce ca un adevar perpetuu dus de politica romaneasca dupa dec. 1989- ,,Da Doamne mintea Romanului cea de pe urma”.

    1. Pentru Consultant: Din cate stiu eu, nu există semănători care ară, care au incluse pluguri, deci nu se poate ara, discui, fertiliza și semana printr-o singura trecere. Sunt semanatori care lucreaza solul, dar nu il ară, Eu am spus ca nu există semănătoare cu plug, dar se poate semana printr-o singura trecere

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!