Creșterea animalelorŞtiri agricole

Văcuța STRUȚA a adus pe lume PATRU VIȚEI GEMENI, FRUMOȘI ȘI SĂNĂTOȘI!

Vacuta cu patru vitei gemeni
VEZI GALERIA | 4 POZE

Văcuța Struța din județul Bistrița-Năsăud a oferit o mare supriză stăpânului său, un fermier din județul Bistrița-Năsăud. Vaca a fătat patru viței gemeni, toți sănătoși, performanță care i-au uimit pe toți crescătorii din zonă.

Fătarea spectaculoasă a avut loc într-o fermă de familie din județul Bistrița Năsăud, în satul Ilișua, din comuna Uriu. Exploatația, una cu 20 de capete de bovine, a fost înființată după ce fermierul, Adrian, a crescut anterior ovine. De șapte ani, însă, crescătorul a schimbat specia și a trecut pe ferma de vaci de lapte.

”Ne descurcăm cu ele. Și cu subvențiile. Facem față. Mai ales dacă îți place ceea ce faci, atunci nu e așa greu! Avem furaje, siloz, lucernă, tot ce ne trebuie. Plus că aici au și pășune multă”, a explicat fermierul pentru publicația Bistrițeanul.

Bucuria cea mai mare a fost când Struța, o bălțată, a adus pe lume patru pui. Trei vițelușe și un tăuraș.

„A fost însămânțată artificial. Că e mult mai ușor. Gemeni se mai nasc, dar patru, foarte rar. Și să și supraviețuiască toți. Am înțeles că e una la 11 milioane de nașteri. Vițeii, toți patru sunt sănătoși, mănâncă, se ridică. S-au născut la termen, totul e foarte bine”, a povestit crescătorul.

Acum două săptămâni, au mai avut o văcuță ce a adus pe lume doi gemeni. Dar din nefericire, aceștia au murit. O vacă bălțată produce, în medie, 15 – 20 de litri de lapte pe zi.

Adrian și familia lui trebuie să găsească nume pentru cei patru nou-născuți. Pentru una dintre „fetițe” se gândesc la numele de Lola.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!