Întreținerea utilajelor agricole pe perioada iernii. Sfaturile specialiștilor New Holland
Oana Timar -Pregătirea utilajelor agricole în sezonul rece a devenit un imperativ pentru fermierii români care sunt conștienți că performanța și productivitatea echipamentului încep cu o întreținere corectă.
Specialiștii New Holland fac o trecere în revistă a celor mai bune metode de conservare a mașinilor agricole autopropulsate, metode care diferă în funcție de specific și funcționalitate.
De exemplu, pentru utilajele motorizate – tractoare, combine de cererale și de struguri, încărcătoare cu braț telescopic, mașini de stropit autopropulsate – se impune verificarea numărului orelor de funcționare și a datei efectuării ultimei revizii sau verificări de service, anterior perioadei de depozitare. Fiecare utilaj are propriul ‘’program’’ de service recomandat de producător și detaliat în manualul de utilizare.
Pentru perioadele scurte de depozitare, exigențele de întreținere sunt mai mici, însă pentru perioade ce depășesc o lună de zile se recomandă înlocuirea filtrelor și a uleiului de motor.
Pentru un management corect al timpului de muncă și al banilor, recomandarea specialiștilor de produs este de a întocmi o listă de piese și de consumabile și chiar contractarea de servicii de reparație, acolo unde este cazul.
Bine de știut este că, în cazul tractoarelor, care sunt predispuse la formarea condensului în interiorul rezervorului, se impune umplerea completă a acestuia, nu golirea, așa cum se obișnuiește în practică.
Gresarea previne apariția ruginii
Toate suprafețele metalice trebuie gresate pentru prevenirea ruginii, iar suprafețele deasupra cărora este desprinsă vopseaua trebuie cercetate cu atenție pentru a vedea dacă necesită vreo reparație specială.
Combina reprezintă cea mai importantă investiție dintr-o fermă, iar durata sa de viață depinde de urmarea întocmai a pașilor procesului de întreținere.
În cazul combinelor, specialiștii recomandă demontarea headerului și a sistemului de alimentare pentru a facilita curățarea temeinică a interiorului și exteriorului, deoarece pleava sau resturile rămase în mașină vor atrage umezeala și rugina.
După finalizarea spălării cu apă, trebuie procedat la pornirea motorului și la cuplarea mecanismului de treierat și a alimentatorului pentru a vă asigura că toată apa s-a scurs din combină. Sistemul de treier și motorul trebuie oprite după aproximativ 15 minute de funcționare.
Combaterea rozătoarelor protejează instalația electrică
Următorul pas este amplasarea de substanțe raticide sub formă de momeli în toate părțile sensibile ale combinei. În caz contrar, rozătoarele pot afecta instalația electrică.
Sistemul de curățare trebuie, de asemenea, demontat, curățat și șters cu ulei pentru a preîntâmpina formarea ruginei. Demontarea lanțurilor și ‘’conservarea’’ pe timpul iernii în ulei sau în motorină este la fel de importantă pentru prelungirea duratei de viață a utilajului. Părțile metalice trebuie vopsite cu vopsea anticorozivă sau trebuie unse cu ulei sau vaselină. Același tratament trebuie aplicat și cilindrilor hidraulici, ansamblului de lagăre și de rulmenți.
Curelele trebuie curățate și reglate din nou, dacă este necesar. Radiatorul se curăță cu aer comprimat sau cu jet de apă sub presiune, iar condensatorul necesită o curățare cu apă sub presiune joasă. La sfârșit, rezervorul de combustibil trebuie umplut complet.
Valabil deopotrivă pentru tractoare și combine este scoaterea bateriei din utilaj și păstrarea acesteia în loc ferit de umezeală și temperaturi ridicate. După curățarea bornelor acesteia, bateria trebuie încărcată cel puțin o dată pe lună, în intervalul nefuncționării utilajului.