• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVERTISMENT pentru FERMIERII CARE VOR SĂ ÎNTOARCĂ CULTURILE DE GRÂU, ORZ SAU RAPIȚĂ!

    Ramona Dascălu -

    Fermierii care au luat decizia de a întoarce culturile de toamnă sunt sfătuiți să anunțe în prealabil autoritățile de la nivel local. În urma sesizării, o comisie constituită la solicitarea primarilor va merge pe teren, la parcela respectivă și va face o constatare. În lipsa unei evaluări, fermierii pierd orice șansă de a primi eventuale despăgubiri.

    Potrivit directorului Direcției Agricole Timiș, Doru Petanec, procedurile clare ajută autoritățile să țină o evidență cât mai exactă a culturilor însămânțate în toamnă.

    „La nivel de minister nu s-a hotărât nimic în privința despăgubirilor. Dar pentru că mulți își întorc culturile și ca să avem o situație statistică, unii declară în toamnă că au rapiță și vezi în primăvară că au grâu, ei trebuie să anunțe că nu mai au rapiță și au grâu, că au semănat din nou sau că e prea rar ca să-l lăse în cultură și ca atare îl reînsămânțează. E bine să fie cu situația la zi, să știm și noi câtă suprafață mai au de rapiță, de grâu, de orz, deci e vorba despre culturile însămânțate în toamnă”, a explicat Doru Petanec pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În cazul în care fermierii se hotărăsc să întoarcă culturile, aceștia sunt sfătuiți ca înainte de a face acest lucru să facă o sesizare către primarul localității, care la rândul său va trimite pe teren o comisie de constatare.

    „Ei trebuie să anunțe autoritatea locală înainte de a întoarce cultura. Trebuie să facă o sesizare, o cerere către primar care, prin ordin de primar constituie comisia, iar din această comisie face parte și un inginer de la Direcția Agricolă, restul comisiei primarul știe din cine este legal constituită. Se fixează apoi data când comisia se deplasează în parcela respectivă. Primarul și comisia constituită prin ordinul primarului certifică suprafața respectivă și se merge exact la parcela respectivă și se face această evaluare a suprafeței, că e răsărită sau că e răsărită doar 10%, deci procent prea mic pentru a justifica rămânerea în picioare a culturii respective. Noi, Direcția Agricolă, nu avem voie să facem o evaluare valorică, ci doar o constatare. Pentru evaluarea valorică sunt evaluatori oficiali care au atestate de evaluatori, doar ei pot face evaluare valorică”, susține directorul Direcției Agricole Timiș.

    La nivelul județului Timiș, situația culturilor însămânțate în toamnă este încă incertă: „Nu poți să știi pentru că grâul semănat târziu o să răsară și sub zăpadă încet, încet. Va fi o problemă cu înfrățirea, probabil, care ține de fiziologia plantelor. Cei care au semănat târziu au mărit norma de sămânță și ca atare nu știu dacă densitatea va avea prea mult de suferit din cauza răsăririi. Urmează să vedem la început de martie sau la sfârșit de februarie, totul depinde de evoluția vremii. Februarie e lună de iarnă, dar putem să avem surprize la sfârșit de februarie și să avem temperaturi ridicate. În orice caz, când o să vină ușor căldura și se poate ieși în teren, atunci o să știm exact, până atunci nu are rost să facem prognoze alarmiste pentru că deocamdată nu este cazul. În acest moment, zăpadă mai există doar pe zonele mai înalte, dar e multă umezeală și de aceea nu se poate intra în teren, nici cu piciorul nici cu mașini, ca să faci o evaluare”, spune directorul Direcției Agricole Timiș, Doru Petanec.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”