Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

AVERTISMENT pentru FERMIERII CARE VOR SĂ ÎNTOARCĂ CULTURILE DE GRÂU, ORZ SAU RAPIȚĂ!

Evaluarea finală a gradului de răsărire va fi făcută la ieșirea din iarnă

Fermierii care au luat decizia de a întoarce culturile de toamnă sunt sfătuiți să anunțe în prealabil autoritățile de la nivel local. În urma sesizării, o comisie constituită la solicitarea primarilor va merge pe teren, la parcela respectivă și va face o constatare. În lipsa unei evaluări, fermierii pierd orice șansă de a primi eventuale despăgubiri.

Potrivit directorului Direcției Agricole Timiș, Doru Petanec, procedurile clare ajută autoritățile să țină o evidență cât mai exactă a culturilor însămânțate în toamnă.

“La nivel de minister nu s-a hotărât nimic în privința despăgubirilor. Dar pentru că mulți își întorc culturile și ca să avem o situație statistică, unii declară în toamnă că au rapiță și vezi în primăvară că au grâu, ei trebuie să anunțe că nu mai au rapiță și au grâu, că au semănat din nou sau că e prea rar ca să-l lăse în cultură și ca atare îl reînsămânțează. E bine să fie cu situația la zi, să știm și noi câtă suprafață mai au de rapiță, de grâu, de orz, deci e vorba despre culturile însămânțate în toamnă”, a explicat Doru Petanec pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

În cazul în care fermierii se hotărăsc să întoarcă culturile, aceștia sunt sfătuiți ca înainte de a face acest lucru să facă o sesizare către primarul localității, care la rândul său va trimite pe teren o comisie de constatare.

“Ei trebuie să anunțe autoritatea locală înainte de a întoarce cultura. Trebuie să facă o sesizare, o cerere către primar care, prin ordin de primar constituie comisia, iar din această comisie face parte și un inginer de la Direcția Agricolă, restul comisiei primarul știe din cine este legal constituită. Se fixează apoi data când comisia se deplasează în parcela respectivă. Primarul și comisia constituită prin ordinul primarului certifică suprafața respectivă și se merge exact la parcela respectivă și se face această evaluare a suprafeței, că e răsărită sau că e răsărită doar 10%, deci procent prea mic pentru a justifica rămânerea în picioare a culturii respective. Noi, Direcția Agricolă, nu avem voie să facem o evaluare valorică, ci doar o constatare. Pentru evaluarea valorică sunt evaluatori oficiali care au atestate de evaluatori, doar ei pot face evaluare valorică”, susține directorul Direcției Agricole Timiș.

La nivelul județului Timiș, situația culturilor însămânțate în toamnă este încă incertă: “Nu poți să știi pentru că grâul semănat târziu o să răsară și sub zăpadă încet, încet. Va fi o problemă cu înfrățirea, probabil, care ține de fiziologia plantelor. Cei care au semănat târziu au mărit norma de sămânță și ca atare nu știu dacă densitatea va avea prea mult de suferit din cauza răsăririi. Urmează să vedem la început de martie sau la sfârșit de februarie, totul depinde de evoluția vremii. Februarie e lună de iarnă, dar putem să avem surprize la sfârșit de februarie și să avem temperaturi ridicate. În orice caz, când o să vină ușor căldura și se poate ieși în teren, atunci o să știm exact, până atunci nu are rost să facem prognoze alarmiste pentru că deocamdată nu este cazul. În acest moment, zăpadă mai există doar pe zonele mai înalte, dar e multă umezeală și de aceea nu se poate intra în teren, nici cu piciorul nici cu mașini, ca să faci o evaluare”, spune directorul Direcției Agricole Timiș, Doru Petanec.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Buna ziua,
  In legatura cu cele expuse mai sus – am urmatoarele informatii / precizari:
  1. NU va putea fi vorba de acordarea/primirea de DESPAGUBIRI pentru PAGUBELE suferite de fermieri la culturile agricole infiintate in toamna anului 2018 , ca urmare a fenomenului de seceta excesiva, motivat de faptul ca astfel de despagubiri intra in categoria ajutoarelor de stat care TREBUIAU NOTIFICATE in prealabil de Statul roman prin Ministerul Agriculturii catre CE, si abia dupa primirea unei Deciziii de aprobare din partea CE se puteau acorda ajutoare de stat pentru despagubirea fermierilor.
  ( Pentru Romania – precedentul a fost ca urmare a secetei din anul 2015, mai precis: OUG 45/2015 + Decizia CE 8170/17.11.2015.)
  In vara – toamna anului 2018, cu toate ca a fost SECETA SEVERA, EXCESIVA – NU s-a facut un astfel de demers din partea Romaniei, iar ca urmare ADIO despagubiri………
  Legislatia europeana este foarte clara in acest domeniu, precum si pasii procedurali de urmat , respectiv: Orientarile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier 2014-2020 , Capitolul 1.2.1.2. <>.
  2. La nivel national cazurile de calamiatati / pagube suferite de culturile agricole se rezolva – FARA DESPAGUBIRI – prin legislatia aplicabila situatiilor de urgenta , respectiv: OUG 21/2004 – privind Sistemul National de management al situatiilor de urgenta , HG 1491/2004 , alte reglementari in domeniul situatiilor de urgenta .
  In mod concret – fermierii transmit INSTIINTARI de daune catre Primarii , iar acestea informeaza DAJ , Prefectura – ISU , care are obligatia de a constitui prin Ordin al Prefectului o Comisie la nivel judetean de constatare a pagubelor/calamitatilor .
  La nivel de Primarie – pe plan local – potrivit ART 24 din OUG 21/2004 – CLSU – Comitetul local pentru situatii de urgenta are aceleasi atributii pentru informarea , constatarea si evaluarea pagubelor.
  3. Prin legislatia fiscala – art 106 alin. (5) si (6) din Codul Fiscal , precum si OPANAF 1863/2016
  s-au reglementat procedurile de solutionare / constatare a pagubelor.
  Respectiva reglementare este pentru persoanele fizice / asocierile fara personalitate juridica care desfasoara activitati agricole – pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit.
  Prin asimilare – respectiva reglementare se poate aplica si persoanelor juridice, insa de baza raman Procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor intocmite de Comisiile ISU.
  3. ASIGURARILE – la culturile agricole – se fac doar pentru riscuri standard – ploi torentiale, furtuna, vijelii, …. MAI DELOC – pentru riscuri CATASTROFICE = GER, SECETA.
  Mai mult, pentru a putea fi luata in asigurare o cultura agricola TREBUIA SA FIE RASARITA !!! , ori noi vorbim despre situatia de SECETA 2018 – care a condus la NERASARIREA culturilor .
  Asadar, despre despagubiri din partea socitatilor de asigurare …… NU ESTE CAZUL sa vorbim.

  Consider ca atitudinea noastra trebuie sa fie caracterizata prin buna-credinta si profesionalism.
  Cu stima,
  COOPERATIVA AGRICOLA ARGES BIOSUD
  Mircea Baluta

  1. Felicitari d-le Mircea pt cunoasterea reglementarilor in vigoare. Fiind foarte bine documentat, spre deosebire de directorul DA Timis. Cred ca era bine sa precizezi, daca tot a intrat in discutie nerasarirea culturilor, modalitatea concreta de evidentiere a intoarcerii culturior.

  2. Buna ziua,

   Stimata redactie – va rog sa publicati si continuarea raspunsului meu de ieri – avand legatura cu procedura intoarcerii culturilor agricole afectate de calamitati.
   Multumesc!

  3. Bună ziua!

   Nu știm la ce vă referiți. Vă rugăm să ne transmiteți mesajul dvs. pe mail [email protected]. Am renunțat la a mai publica informații prezentate numai în cadrul comentariilor.

   Cele bune!

 2. O întrebare pentru domnul Petanac , în baza cărei legi se poate convoca o comisie la nivel de autoritate locală pentru a face constatări la culturi agricoli ? Deci direcţia agricolă nu poate şi acolo sunt specialişti agricoli dar primăriile pot dar este posibil să nu fie persoane cu pregătire agricolă. La ora actuală, la nivel de autoritate locală se poate convoca comisia din care face parte obligatoriu şi cineva din compartimentul de situaţii de urgenţă pentru constatarea pagubelor produse de calamităţi naturale. Autorităţile locale nu pot convoca nişte comisii iluzorii din cauză că anumite persoane nu cunosc legislaţia în domeniu. Legislaţia prevede clar când poate convoca comisia !!! Nu mai purtaţi oamenii pe drumuri. Ceva de asigurări le-aţi spus…….sau când au semănat au respectat tehnologia.Ori au înştiinţat primăriile şi data semănatului? Păi este posibil să semeni rapiţă în octombrie , să convoci comisia în decembrie să evalueze pagubele şi să mai ceri şi despăgubiri!!!!!!!

Scrie un comentariu