• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru pășune, afacere de familie pentru primari. Edil acuzat că a dat fiului izlazul comunal în folosință fără taxă!

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția pe pășune a devenit o afacere de familie într-o comună din județul Ialomița. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi acuză pe edilul localității Axintele, Tudor Grigore, că i-a dat în folosință fiului său 95,68 ha din islazul comunal. Cu ajutorul acestei suprafețe, Florin Grigore, fiul primarului, a obținut prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ialomița subvenții în valoare de 32.000 de euro.

    În anul 2013, Primăria Axintele a fost verificată de auditorii Camerei de Conturi Ialomița. Printre neregulile constatate, aceștia au scos la iveală faptul că edilul localității, Tudor Grigore, a dat spre folosință firmei Agricola Axintele SRL o suprafață de 95,68 ha din islazul comunal. Firma este administrată de fiul edilului, Grigore Florin. Tatăl său i-a oferit supafața fără a se consulta cu reprezentanții Consiliului Local și fără a-l obliga la plata vreunei taxe. «Gestionarea necorespunzătoare a patrimoniului unității administrativ-teritoriale, în sensul că suprafața de 95,68 ha reprezentând teren agricol din categoria de folosință pășune, aflată în domeniul privat al comunei Axintele, a fost dată spre utilizare SC Agricola Axintele SRL în anul 2012, fără aprobarea Consiliului Local și în mod gratuit, fără să se stabi­lească în sarcina utilizatorului vreo obligație de plată» susțin auditorii Camerei de Conturi Ialomița în Raportul pe care l-au întocmit în urma controlului efectuat la Primăria Axintele.

    Auditorii au precizat că edilul a produs un prejudiciu de peste 60.000 de lei bugetului local. În baza respectivei suprafețe, fermierul Florin Grigore a făcut demersuri pentru a obține subvenții agricole prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ialomița (APIA). Astfel, el a beneficiat de ajutoare financiare în va­loare de 32.000 de euro.

    Edilul Grigore Tudor recunoaște întreaga situație și de­clară că i-a eliberat fiului său o adeve­rință astfel încât acesta să-și poată completa suprafața de teren pe care o deține pentru a putea beneficia de subvențiile acordate de APIA. «APIA a încurcat toate lucrurile! Băiatul meu a făcut ca lumea tot ce a dus acolo… Cei de la APIA l-au pus să declare ce pământ are! I-am dat o hârtie pentru completare a supra­fe­ței. Am vrut doar să-l ajut. A fost o treabă de hârtii mai mult…» explică edilul Tudor Grigore, potrivit www.independentonline.ro.

    Ancheta se află în curs și în prezent

    În urma verificărilor pe care le-au făcut, auditorii Camerei de Conturi Ialomița au sesizat Direcția Națională Anticorupție. Procurorii DNA au întocmit un dosar penal în anul 2015 și încă mai adună probe pentru a-l putea soluționa. În actele de urmărire penală, anchetatorii susțin că principalul suspect al cauzei este Florin Grigore, fiul primarului din Axintele. Acesta se face vinovat de «folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete».

    Pentru a putea ajunge la o concluzie în această speță, procurorii DNA au solicitat APIA Ialomița documente privind plata subvențiilor către Florin Grigore în perioada 2011-2013. Între timp, primarul din Axintele este contrariat de verificările pe care procurorii le fac. «Eu nu înțeleg ce mai vor de la noi? Au venit aici și acum un an, și acum doi ani… Am dat declarații, le-am plătit și prejudiciul! Să ne lase în pace pentru că, din punctul meu de vedere, nu mai avem nicio treabă cu ei!» susține edilul comunei Axintele.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF