Creșterea animalelorŞtiri agricole

Creșterea găinilor, interzisă în localitate prin decizia Consiliului Local

Creșterea găinilor, interzisă într-o localitate prin decizie a Consiliului Local. Măsura a fost adoptată, spre exemplu, la Alba Iulia în toamna anul trecut, stârnind numeroase nemulțumiri. Hotărârea este pe punctul de a fi revizuită pentru a permite din nou creșterea păsărilor de curte.

La Alba Iulia, anul trecut, a fost luată decizia locală de a se interzice creșterea găinilor și a altor păsări de curte, cu amendarea celor care nu respectă Hotărârea de Consiliu Local. Măsura a fost adoptată în luna octombrie anul trecut și a stârnit un val de nemulțumire.

Consilierii locali care au votat pentru interzicerea creșterii animalelor și a păsărilor în oraș, sunt puși acum în situația de a anula decizia care pare că ar fi supărat o bună parte din electorat.

În ședința de Consiliu Local din 29 ianuarie, aleșii urbei vor avea de votat un proiect prin care se modifică hotărârea din octombrie, care le interzicea cetățenilor să crească găini în gospodăriile din Alba Iulia.

În textul actual, printre faptele care constituie contravenții se numără creșterea animalelor și păsărilor (cu excepția animalelor de companie, a păsărilor exotice și a porumbeilor deținuți de proprietarii înscriși în asociații de profil și care dețin atestat din partea acestora) pe raza municipiului Alba Iulia, exceptând localitățile componente Bărăbanț, Micești, Oarda, Pâclișa și Partoș.

Pe 29 ianuarie consilierii vor vota modificarea textului cu următoarea mențiune: ART 1 alin 2: ”Creșterea animalelor (cu excepția animalelor de companie, a găinilor ouătoare adulte, a găinilor adulte destinate sacrificării, a păsărilor exotice și a porumbeilor deținuți de proprietarii înscriși în asociații de profil și care dețin atestat din partea acestora) pe raza municipiului Alba Iulia, exceptând localitățile componente Bărăbanț, Micești, Oarda, Pâclișa și Partoș”.

Astfel, dacă acet proiect va fi aprobat, cetățenii din Alba Iulia nu vor mai fi amendați dacă cresc găini în gospodării aflate în oraș.

De precizat că măsura de interzicere a creșterii păsărilor și animalelor care nu sunt de companie se poate lua la nivelul localităților prin decizie de Consiliu Local.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!