Piaţa terenurilorŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Impozitul pe arendă la teren – cine îl plătește: proprietarul sau arendașul?

Impozitul pe arendă, mai exact impozitul pe veniturile obținute din exploatarea terenuri agricole –  cine este obligat, prin lege, să îl plătească: proprietarul terenului sau arendașul? Legislația românească prevede clar că impozitul pe arendă se plătește de către arendaș.

Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor este legiferată în Codul Fiscal. Astfel, potrivit Legii nr 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul pe veniturile obținute prin exploatarea terenurilor agricole date în arendă se plătește, prin reținere la sursă, de către arendaș.

Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Conform art. 84, alin. 4 din Codul Fiscal: ”În cazul veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabilește pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite”.

În cazul în care arenda se exprimă în natură (grâu, porumb etc), evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit, în cadrul aceluiași termen, direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine.

În cazul în care prețurile medii ale produselor agricole, au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.

De subliniat că venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor, determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Așadar, atât calculul, cât și virarea impozitului, cad în sarcina arendașului.

Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. M-ați lămurit buștean! Ba că arendașul, ba că arendatorul (proprietarul terenului). Și sunt mai multe impozite de plătit: pe teren, pe arenda primită de proprietar și pe veniturile realizate din producția obținută. Documentați-vă și reveniți cu un articol clar și complet!

 2. Problema de baza ramane nivelul arendei platit de arendas catre proprietar.
  Impozitul de 10% este mai putin important si a fost reglementat – fiecare plateste un
  impozit pe venitul care-i revine. Deci, ce facem cu nivelul minim al arendei dl. ministru Daea?

 3. @Agrointeligenta : Da, acum îmi aduc aminte…. Ciudata decizie. Probabil pentru ca asta a fost condiția prezentei atâtor “iluștrii” care știau ca vor avea parte de întrebări la care nu aveau răspunsuri. Sau….cine știe .
  Sa lămurim situația. Impozitul pe venit este în sarcina celui care realizează venitul, în acest caz este arendatorul. Arendasul este obligat sa ii retina acest impozit din totalul arendei și sa îl vireze trezoreriei, în conturile statului. Asta pentru ca celor de la ANAF le era foarte greu sa umble după atâția proprietari și au decis ca e mai simpla aceasta metoda. Asta ca să înțeleagă toata lumea, ca impozitul pe venit nu este în plus peste arenda, ci se retine din arenda.
  Este la fel ca la angajați, angajatorul retine impozitul datorat de angajat și îl virează statului.

 4. Va rog sa completați articolul cu explicații mai pe înțelesul tuturor. Impozitul pe venit îl plătește cel care realizează venitul și anume arendatorul sau mai exact proprietarul terenului. Din cauza ca 90% dintre aceștia nu declarau aceste venituri, ANAF a venit cu idea sa fie reținut la sursa de către arendas, iar acesta sa îl vireze în conturile statului. Și asa s-a născut o noua ordonanță de urgenta, capitol la care România este campioana mondiala. Acest subiect a fost ridicat la o întalnire LAPAR de la Afumați cu dl Prim Ministru Cioloș, dl Ministru al Agriculturii Achim Irimescu, dl Biriș, secretar de stat în MFinantelor și un domn Director de la ANAF. Directorul ANAF s-a exprimat exact asa : ne-am gândit ca asa o sa fie mai ușor sa incasam acest impozit.
  La aceasta întâlnire au fost și reprezentanți de la Agrointeligenta.

  1. Bună ziua!

   Articolul prezintă legislația în vigoare, respectiv prevederile din Codul Fiscal – forma actualizată publicată pe site-ul ANAF. Așa cum bine știți, în practica de zi cu zi, plata acestui impozit este de cele mai multe ori la mica înțelegere între proprietar și arendaș.

   Cât despre întâlnirea la care faceți referire, vă aducem aminte că accesul presei în sală, inclusiv a reporterilor Agrointeligența, nu a fost permis. Ne-au lăsat 5 minute la început pentru primele declarații, după care am fost scoși din sală și am așteptat pe hol declarațiile de final.

   Cele bune!

  2. Desteptule! Fiecare parte plateste impozit. Arendasul din venitul total pe care il face si arendatorul din venitul primit ca arenda.
   Nu poate sa plateasca doua impozite doar o parte. Cel care incaseaza subventia face si profit din vanzarea productiei.Din total obtinut plateste impozit pe venit de 1%.
   Ex :150 euro subventie=690 ron
   Venit din vanzare produse
   6000 kg grau/ha × 0.62 ron=3720 ron
   Total =4410 ron x1%= 44.1 ron/ha impozit
   Cel care primeste arenda plateste 10% din venitul dedus cu 40%.
   Ex:1200 kg/grau/ha x 0.62= 744 ron
   744 – 40%= 446 ron
   446 x10%= 44.6 ron impozit.
   Deci statul percepe impozit aproape egal pentru fiecare venit.Diferenta este ca cel care cultiva terenul are cheltuieli cu salarii.utilaje.imputuri.rate la banci care de multe ori nu sunt acoperite de venitul din productie iar cel care detine terenul are doar impozit pe proprietate adica 50 ron/ha indiferent daca ploua.ninge.sau e seceta.
   Concluzia este ca indiferent de cine plateste tot statul castiga fara sa faca vreun efort.

Scrie un comentariu