• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ADRIAN PINTEA, APIA: Anunț pentru FERMIERII care așteaptă SUBVENȚIILE!

    Oana Timar -

    Veste proastă pentru peste 70.000 de fermieri care așteaptă subvențiile de la APIA. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, în exclusivitate, care este situația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la dosarele agricultorilor care au fost la control, în special a celor care au fost în eșantionul cu verificări prin teledetecție.

    ”Numărul final al fermierilor aflați în eșantionul de control în Campania 2018 a fost de 73.203 fermieri dintre care un număr de 51.537 fermieri au fost selectați la controlul prin teledetecție, iar zona de control a fost structurată pe 35 zone separate (site-uri) amplasate pe întreg teritoriu al Romaniei”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    În cadrul controlului prin teledetecţie parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate pe baza imaginilor satelitare, ni s-a explicat de către șeful APIA: ”Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi, imaginile fiind preluate în etape diferite în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august și septembrie”.

    În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA online, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri în sensul Ordinului MADR nr.619/2015, cu modificările și completările ulterioare („identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate” înseamnă declararea şi delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alţi fermieri şi să nu depăşească limita blocului fizic;”).

    Care este situația actuală a controalelor prin teledetecție

    ”Pentru fermele care în urma controlului prin teledetecţiei au cel puţin o parcelă cu cod tehnic ce semnalează diferite neconformități ( de exemplu: suprafețe confirmate în urma controlului mai mici decât cele declarate), se realizează acţiunea de “follow-up” care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în cadrul controlului prin teledetectie. La această dată, conform fluxului procedural al realizării controlului prin teledetecție, sunt finalizate toate etapele premergătoare introducerii în sistemul informatic IACS (Sistem de Administrare și Control) al APIA a rezultatelor finale aferente anului 2018, inclusiv reinterpretarea datelor (a doua fotointerpretare CAPI) aferentă modificărilor survenite ca urmare a clarificărilor cu fermierii în cadrul acțiunii follow-up”, ne-a răspuns Adrian Pintea, directorul genera al APIA.

    Datele vor fi importate în sistem abia luna viitoare

    ”Având în vedere aspectele arătate mai sus precizăm că, după efectuarea importului cu datele finale (activitate ce va demara în prima jumătate a lunii februarie), ca parte componentă a activității de controlul prin teledetecție, conform fluxului de autorizare, se vor efectua controalele administrative în urma cărora se vor genera rezultatele finale, respectiv autorizarea la plată”, este informația care risipește speranțele fermierilor controlați satelitar se a primi subvențiile în prima parte a lunii viitoare.

    APIA vrea să evite situațiile în care fermierii să aibă de dat bani înapoi

    ”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură stabileşte criteriile în urma cărora se efectuează plăţile, astfel încât să nu existe riscul de a face plăţi excedentare care ulterior să ducă la constituirea unor potenţiale debite, estimăm că începând cu a doua parte a lunii februarie nu vor mai exista restricţii privind fermierii din eşantionul de control, cu excepţia cazurilor impactate de controalele de primăvară”, mai arată APIA.

    Termen de plată: 30 iunie 2019

    APIA menționează că, în conformitate cu Regulamentul nr.1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune, art. 75, „ Plățile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor. Plățile nu se fac înainte de finalizarea verificării condițiilor de eligibilitate”.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!