IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ADRIAN PINTEA, APIA: Anunț pentru FERMIERII care așteaptă SUBVENȚIILE!

Veste proastă pentru peste 70.000 de fermieri care așteaptă subvențiile de la APIA. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, în exclusivitate, care este situația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la dosarele agricultorilor care au fost la control, în special a celor care au fost în eșantionul cu verificări prin teledetecție.

”Numărul final al fermierilor aflați în eșantionul de control în Campania 2018 a fost de 73.203 fermieri dintre care un număr de 51.537 fermieri au fost selectați la controlul prin teledetecție, iar zona de control a fost structurată pe 35 zone separate (site-uri) amplasate pe întreg teritoriu al Romaniei”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul general al APIA, Adrian Pintea.

În cadrul controlului prin teledetecţie parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate pe baza imaginilor satelitare, ni s-a explicat de către șeful APIA: ”Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi, imaginile fiind preluate în etape diferite în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august și septembrie”.

În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA online, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri în sensul Ordinului MADR nr.619/2015, cu modificările și completările ulterioare (“identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate” înseamnă declararea şi delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alţi fermieri şi să nu depăşească limita blocului fizic;”).

Care este situația actuală a controalelor prin teledetecție

”Pentru fermele care în urma controlului prin teledetecţiei au cel puţin o parcelă cu cod tehnic ce semnalează diferite neconformități ( de exemplu: suprafețe confirmate în urma controlului mai mici decât cele declarate), se realizează acţiunea de “follow-up” care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în cadrul controlului prin teledetectie. La această dată, conform fluxului procedural al realizării controlului prin teledetecție, sunt finalizate toate etapele premergătoare introducerii în sistemul informatic IACS (Sistem de Administrare și Control) al APIA a rezultatelor finale aferente anului 2018, inclusiv reinterpretarea datelor (a doua fotointerpretare CAPI) aferentă modificărilor survenite ca urmare a clarificărilor cu fermierii în cadrul acțiunii follow-up”, ne-a răspuns Adrian Pintea, directorul genera al APIA.

Datele vor fi importate în sistem abia luna viitoare

”Având în vedere aspectele arătate mai sus precizăm că, după efectuarea importului cu datele finale (activitate ce va demara în prima jumătate a lunii februarie), ca parte componentă a activității de controlul prin teledetecție, conform fluxului de autorizare, se vor efectua controalele administrative în urma cărora se vor genera rezultatele finale, respectiv autorizarea la plată”, este informația care risipește speranțele fermierilor controlați satelitar se a primi subvențiile în prima parte a lunii viitoare.

APIA vrea să evite situațiile în care fermierii să aibă de dat bani înapoi

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură stabileşte criteriile în urma cărora se efectuează plăţile, astfel încât să nu existe riscul de a face plăţi excedentare care ulterior să ducă la constituirea unor potenţiale debite, estimăm că începând cu a doua parte a lunii februarie nu vor mai exista restricţii privind fermierii din eşantionul de control, cu excepţia cazurilor impactate de controalele de primăvară”, mai arată APIA.

Termen de plată: 30 iunie 2019

APIA menționează că, în conformitate cu Regulamentul nr.1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune, art. 75, „ Plățile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor. Plățile nu se fac înainte de finalizarea verificării condițiilor de eligibilitate”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. Cand scapam de control ca deja e al cincelea an in care iau banii in iunie anul urmator? Ce naiba tot controlati? Tot la acealeasi persoane ? O sa fie vreodata ceva normal in tara asta? Aceeasi situatie in teren si banii dupa un an. Doamne iarta-ma!

 2. PE DATA DE 04-01-2019, PETRE DAEA A AVUT O CONFERINȚĂ CU MAI MARII DIN -MADR- ȘI DIRECTORII APIA JUDEȚENE PLUS ACEST ESCROC NUMIT -A.P- . MINISTRUL A AFIRMAT CĂ SA TRIMIS DEJA LISTELE FERMIERILOR ÎN TERITORIU PTR. EFECTUAREA PLĂȚILOR . ACUM VINE ACEST UNIC CONCURENT CARE A CÂȘTIGAT ȘEFIA -APIA CENTRAL – SĂ NE VÂNDĂ GOGOȘI. CEI VINOVAȚI ÎN FIECARE AN AU FOST CEI DE LA GAUSS SRL , ATUNCI DACĂ O FIRMĂ NU MERGE , DAI AFARĂ GUNOAIELE ȘI PUI ÎN LOC CEVA CARE SĂ FUNCȚIONEZE . CUM SE EXTRAG ALEATORIU , CÂND NUMAI O PARTE DINTRE FERMIERI PICĂ AN DE AN LA CONTROALE . BĂI A. PINTEA , LA O EXTRAGERE -LOTO- 3 NUMERE, POT IEȘI CONSECUTIV DE 5 ORI LA RÂND , AVÂND ÎN VEDERE CĂ SUNTEM CIRCA 800 000 DE FERMIERI ?

 3. Controale inventate artificial. Cred ca banii au venit de la UE, dar nu ii plătesc fermierilor. Îi tin in visteria statului ca laudă de câti bani are guvernul in buzunare…până la finalizarea bugetului national. Probabil garantează credite externe si ingraşă statistici cu banii noştri. Eu a trebuit sa ma imprumut cu 6000 de euro ca sa imi fac lucrarile de toamna. Niste mânăreli politice pe banii noştri!!! Huuuoo psd!!!

 4. Este clar ca lumina zilei ca pe teren nu ajunge nimeni in control, fermierul de aici arunca cu MAul graul da cu discul peste si gata a semanat graul, pe cand celalalt fermier de aici ara, discuie administreaza ingrasamant da cu combinatorul iar dupa seamana graul , e corect sa primeasca aceiasi subventie ??? Faci nu faci tehnologie subventiile intra un cont , cu diferentiaza statul un fermier declarant de unul activ ? Unu pune in pamant samanta certificata celalat pune maturatura din hambar si primesc subventiii identice , o fi corect ?? Fermierii adevarati daca vad asa ceva in teren de ce tac ?

 5. Eu doar anul acesta 2018 nu am fost la control, dar anul 2019 nu m-ai scap căci eu și cu un alt fermier suntem controlați an de an,că cică așa alege calculatorul,dar pe alți fermierii din comuna nu îi ia niciodată…

 6. nu sunt gunoaie , și sunt un grup infracțional , bine pus la punct . -UE- au trimis banii ptr. plata fermierilor . această plată se face începând cu data de 1-octombrie , și se termină la sfârșitul lunii iunie deoarece sunt mai multe scheme pe care fermierii le accesează . controlul preliminar este atunci când se constată în dosare unele neconformități sau suprapuneri . controalele se fac până la data de 1-octombrie adică 30 septembrie. totul se face electronic . LA 1-OCT, SE ÎNCEPE PLATA AVANSULUI . DACĂ TOT NE LUĂM DUPĂ CEI DE -LA -UE- . CA ÎN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE ALE STATULUI SUNT FUNCȚIONARI PUȘI PE PILE, POLITIC, PROȘTI DE BUBUIE ȘI NUMAI PUȚIN BUNI CARE TREBUIESC SĂ-I ȚINĂ ÎN SPATE PE ……… GUNOAIE . DE CE GAUSS SRL, CÂȘTIGĂ MEREU CONTRACTE CU APIA ATÂTA TIMP NU SUNT BUNI DE NIMIC . ???????

 7. Gunoaie ordinare. Trebuie sa se aplice metoda ukrainienilor, acolo astfel de indivizi erau ridicati de pe scaune si aruncati la tomberon. sau legati de pomi in centrul orasului ca sa vada toata lumea ce gunoaie sunt. Luati calea strainatatii ca aici nu se mai poate.

  1. Cormoranii dracului ce sunteti, ati mancat tot pestele destinat fermierilor si acum o dati cotita. Cand mergeti la card dupa salarii, nu va ganditi la acei idioti care au lucrat un an de zile, care s-au indatorat, care sunt prigoniti de primari ca nu au achitate chiriile pe pasuni….ale caror animale slabesc si mor pentru ca nu au bani de nutret….nu la asta nu va ganditi. Nu stiti decat sa dati vina pe programul siveco, gauss si altii pe care voi ii platiti sa va faca munca.
   Cand vrei sa intrebi ce se intampla cu dosarul la centru local. ti se spune ca nu lucra Bucurestiul, cand intrebi la judet, esti trimis la centrul local, cand suni la bucuresti esti trimis la Apia local….si tot asa. GUNOAIE ORDINARE

 8. Majoritatea ferrmierilor au incasat subventiile au mai ramas doar cei cu probleme si este clar ca nu este ceva in regula. Daca ar fi sanctionati drastic cei gasiti ar fi un exemplu si ceilalti se vor pune in regula. Dar cand an de an cei cu probleme isi primesc banii fara sanctiuni fac ca si ceilalti sa faca la fel. Conditii clare de acordare a subventiilor cumulat cu controale permanente in teren si inasprirea sanctiunilor pana la eliminarea de la plata subventiilor va face curatenie in agricultura iar cei smecheri ori se vor lasa ori se vor pune serios pe treaba.

 9. Păi domnule Pintea, parcă se lauda domnul Fara că până la 31 martie achită toate subvențiile?acum spuneți că până la 30iunie,dar mai sigur este că plătiți când mai virează UE niste banii că la guvern e lipsa totală de bani. Eu când am fost la control mi-au platit banii tocmai pe 10 iulie, așa stau lucrurile în România și ei vb doar aberații…

  1. Bai fermierul c****ui, astia care am fost la control si au aprut nereguli, au aparut tot din cauza functionarilor apia pentru ca ne deplaseaza parcele dupa bunul plac. Asa ca nu mai comenta aiurea ca sa ne penalizeze si tot felul de aberatii. Eu din 8 parcele mari nu am cazut bine pe niciuna la control clasic pentru ca eram deplasat de acei incompetenti numiti Functionari! Cand s.au facut masuratorile exact au constatat ca exact cat declarasem atata suprafata era si in teren desi initial in loc de 20 ha floarea soarelui pe o parcela gasisera 17 ha floarea soarelui 2 grau si 1 lucerna pentru ca eu eram deplasat de pe parcela mea. Asa ca scuteste.ne de prostia ta! Am prieteni fermieri care nu au fost la niciun control si tot nu au primit nimic. Vb si tu sa te afli in treaba.

  2. Pe o scară de la 1 la 10 cât de dobitoc poti fi în afirmațiile tale?PESEDICA sa trăiască , oamenii de mai sus spun clar: 5 ani de control consecutiv, sa nu mai spun ca aceasta practica e în toate județele din țară,sunt fermieri care nu au fost controlați deloc iar alții iau banii pe 29 iunie în fiecare an.

 10. Sunteti niste gunoaie de mincinosi ordinari,spuneti dracului ca nu aveti bani si tot fermierul are de suferit.Domnule ministru am luat bani din banca pe baza declaratiei tale ca ne dai banii acum dute plateste mincinosule

Scrie un comentariu