Reușita europarlamentarului Mihai Țurcanu: Legea Fertilizanților, adoptată pentru agricultură și mediu!
Oana Timar -Fără metale grele în farfurie! Produse fertilizante mai sigure pentru fermierii din Europa, alimente mai sănătoase pentru consumatori. Europarlamentarul român Mihai Țurcanu, raportorul acestui dosar, despre legea care va armoniza piața îngrășămintelor.
Noile reglementări ce țin de introducerea pe piața Uniunii Europene a produselor fertilizante au fost votate în Comisia IMCO din Parlamentul European și vor fi aprobate în mod oficial de Parlamentul Oficial și de Consiliu în luna martia a acestui an.
Noua lege va purta numele unui român, Mihai Țurcanu, eurodeputat din partea PNL, care face parte din grupul politic PPE din Parlamentul European.
”Procesul legislativ al dosarului produselor fertilizante continuă. După succesul din trialog, acolo unde am negociat în calitate de raportor- negociator șef din partea Parlamentului European, cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene, dosarul Produselor fertilizante s-a întors în Comisia IMCO unde a fost votat cu o majoritate absolută. Dovadă că munca mea din ultimele luni pe acest dosar a fost apreciată de colegii mei eurodeputați este rezultatul votului din comisia IMCO. Au fost 36 voturi în favoarea textului și doar 2 voturi împotriva”, a declarat Mihai Țurcanu.
Regulamentul își propune să asigure îngrășăminte mai ieftine pentru producători. Deasemenea, regulamentul va favoriza accesul la îngrășămintele din materiale organice și reciclate și se vor stabili limite pentru cadmiu, un metal greu prezent în multe îngrășăminte. Fructele și legumele din spațiul intracomunitar vor fi mai sănătoase decât până în prezent. Până acum conținutul de cadmiu din îngrășăminte nu avea o limită maximă admisă.
Limitele pentru conținutul de cadmiu, un metal greu care prezintă un risc grav pentru sănătate și mediu, au fost stabilite la 60 mg / kg și vor fi aplicate la trei ani de la intrarea în vigoare a noilor norme.
„Deoarece aceasta este o chestiune foarte sensibilă, limita de cadmiu stabilită de regulament poate fi revizuită după șapte ani de la intrarea în vigoare”, a declarat Elisabetta Gardini, deputat italian în Parlamentul European, unul dintre raportorii cu care românul nostru a lucrat pe proiectul de lege.
Aproape jumătate din îngrășămintele de pe piața Uniunii Europene nu sunt acoperite de legislația existentă în acest moment. Mai mult, normele existente ale Uniunii Europene privind îngrășămintele acoperă în principal îngrășămintele convenționale, extrase tipic din mine sau produse chimic, cu un consum ridicat de energie și de CO2. Normele naționale divergente îngreunează acum piața îngrășămintelor, precum și vânzarea și utilizarea de către producătorii de îngrășăminte organice pe piața unică a UE.
„Am adus acasă o mare realizare! Combinatul pe care noi îl avem în țară a primit un colac de salvare odată cu adoptarea acestui proiect de lege. La fel și miile de angajați care riscau să își piardă locurile de muncă dacă fabrica și-ar fi închis porțile, la fel și economia României. Grupul PPE marchează o importantă reușită din prima lună a anului!” a declarat Mihai Țurcanu.
Noua lege va intra în vigoare după trei ani de la adoptare.