Creșterea animalelorŞtiri agricole

Replica șefului Romovis după scandalul de la ANZ

Lămuriri în cazul scandalului dintre ciobani! Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România, a explicat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ce s-a întâmplat astăzi, 31 ianuarie, la ședința Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) prezidată de Lelior Iacob, director general.

Nicolae Cioranu a participat la ședința de astăzi unde subiectul principal a fost Regulamentul 1012 din 8 iunie 2016 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. Printre participanți s-au aflat și Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, care ține Cartea de rasă pentru Țurcană și Ionică Nechifor, în calitate de preşedintele Asociaţiei Moldoovis care ține Cartea de rasă pentru Karakul de Botoșani. Fiecare cu specialiști de la asociația pe care o prezintă, pregătiți corespunzător pentru a înțelege cât mai bine cum să pună în practică noile norme europene din domeniul ovinelor. Subiectele care s-au aflat pe ordinea de zi nu sunt la prima lectură. După cum spune Nicolae Cioranu, încă din toamnă au debutat ședintele de la ANZ prezidate în primă fază de Daniel Botănoiu, iar acum de Lelior Iacob. Conflictele cu cei doi ciobani – Dan Petrescu din Argeș și Ghiță Dănulețiu din Sibiu, au început tot în toamnă când au perturbat discuțiile astfel încât fermierii prezenți – șefi de asociații au plecat de la ședințe fără să finalizeze subiectele care se aflau pe ordinea de zi.

”Am ieșit noi afară, nimeni nu i-a dat pe ei. Eram de fapt într-o pauză pentru că discutam deja de circa două ore. Ca să înțeleagă toată lumea aș vrea să spun că începutul dezbaterilor pe care le-am avut la ANZ nu a fost astăzi ci în toamna anului 2018 când am mai fost chemați de două ori la discuții tehnice. Dacă îmi amintesc bine ambele discuții au fost prezidate de secretarul de stat, Daniel Botănoiu, și am venit fiecare de la distanță mare să lămurim niște lucruri și din cauza dumnealor (cei doi ciobani – Dan Petrescu și Gheorghe Dănulețiu, cunoscut ca Ghiță Ciobanul n.r) am venit boi și am plecat vaci înapoi, doar am pierdut timp și bani din propriul buzunar pe care i-am cheltuit pe drum. Nu mai zic de oboseală. Ori eu îmi aduc aminte că la o discuție ulterioară celei de la ANZ l-am rugat pe domnul ministru (Petre Daea, ministrul agriculturii n.r) când mai suntem chemați să discutăm pe subiectele propuse pe ordinea de zi. Astăzi era normal, fiind a treia întâlnire la ANZ, să mergem pe o discuție complet tehnică. Astfel nu puteam să riscăm și astăzi venind toți cu 2-3 specialiști după noi ca să lămurim odată pentru totdeauna acest Regulament, pentru că suntem la început de an și trebuie să știm ce facem în continuare pe parcursul lui 2019, ca discuția să degenereze pe altceva. Deci nu are nimeni absolut nimic cu oamenii aceia dar nu putem să ajungem odată la concluzia că nu batem drumurile de la sute de kilometri să nu discutăm concret pe lista de subiecte și să batem câmpii. Și eu, vă spun pe cinstit, când vin la o discuție din aceasta tehnică nu vin singur ci iau cu mine, repet, 2-3 specialiști deși am o anumită vechime în oierit. Știe toată lumea că eu nu vreau să îmi bag nasul în tehnic de aceea vin cu ingineri, cu specialiști angajați ai asociației care să pună în practică partea tehnică”, a explicat Nicolae Cioranu în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Nicolae Cioranu.

Nicolae Cioranu, Romovis: ”La aceste discuții vine cine este invitat”

Șeful de la Romovis spune că a rămas cu un sentiment de amărăciune de fiecare dată când acuzațiile celor doi oieri au fost lansate nefondat către toți oierii din România, fără să se nominalizeze exact cine sunt acei ”băieți deștepți” care își trag foloase proprii din subvenții.

”Repet. Nimeni nu i-a dat afară. Au ieșit dumnealor. La aceste discuții vine cine este invitat. În vechimea mea de peste 10 ani de când reprezint o parte dintre oieri eu nu m-am dus niciodată, dar niciodată, neinvitat la o discuție. Aici, astăzi au fost invitate la discuții Registrele Genealogice să putem pune în aplicare Regulamentul 1012 pe care probabil că nu îl stăpânim toți și vrem să ne lămurim. Deci clar, toate întâlnirile de la 1 noiembrie la ANZ până în prezent au fost pe punerea în aplicare a Regulamentului 1012. Când am văzut ce au declarat cei doi oieri m-am mirat de această situație. Despre alte probleme din oierit pe care îi interesează pe toți oierii  discutăm la Ministerul Agriculturii, eu așa știu că acolo am discutat de 10-15 ani. În schimb ANZ-ul nu poate să clarifice decât subiecte tehnice. Eu așa cred, dacă greșesc sunt dispus să accept ideea altuia care spune că nu stăpânesc realitatea. În plus, la modul cel mai sincer vă întreb: dumneavoastră ați mai sta la discuții cu oameni care strigă mereu fără vreun fundament: ”hoțule”, ”infractorule”. Vă dau cuvântul de onoare, eu Nicu Cioranu – fermier simplu și ulterior președinte de asociație, m-am bucurat când am primit verificări de la Corpul de Control al ministrului agriculturi, al ANZ-ului și după o muncă de 7 ani am văzut și eu dacă am făcut cheltuieli productive cu specialiștii angajați, pentru că este clar că tehnic nu vreau să îmi bag nasul niciodată”, a mai spus șeful Romovis.

”Să spună concret cine este hoț, bandit, cine eliberează certificate false, cine vinde berbeci vai de ei”.

Nicolae Cioranu le-a cerut celor doi oieri să pună capăt acestui scandal și să renunțe a mai arunca cu noroi în toți ciobanii din România.

Le-am spus astăzi celor doi oieri că mi-ar plăcea să nu arunce cu gunoi în tot oieritul din România ci să spună concret cine este hoț, bandit, cine eliberează certificate false, cine vinde berbeci vai de ei. Mă doare sufletul că se aruncă cu gunoi în toți oierii din România. Vă spun cu mâna pe inimă, eu personal nu am nimic de ascuns i-am spus și domnului ministru că oricând aștept să se facă teste, controale, fără nicio urmă de frică. Repet, le-am spus și astăzi: oare nu este destul cu cât gunoi ați aruncat în noi? Nu am putea să ne întâlnim toți la o masă rotundă  și să vedem ce se întâmplă? Și ce mă mai doare este că numai comentează pe diverse subiecte, cum ar fi prețul la miel, fără să facă ceva. Că piața spre Arabia Saudită s-a deschis datorită muncii unor oameni, nu vreau să spun cine sunt pentru că oierii știu adevărul, când a fost nevoie să meargă în Emiratele Arabe, o delegație de oieri – s-a dus ”cineva”, a lăsat animalele și toate treburile pe mâna personalului așa cum avem. Oboseală și timp alocat pentru aceste negocieri în detrimentul multor treburi din fermă. Dacă prețul la miei a crescut de la 5 lei la 8 – 8,50 de lei este datorită muncii unor oameni care s-au implicat. Ce ne-am fi bucurat să zică: Măi băieți, ia luați și un om de la noi. M-aș fi bucurat, sincer”,a mai subliniat Nicolae Cioranu.

Certificatul de origine se va numi ”certificat zootehnic”

În ciuda scandalului de astăzi, liderii oierilor au reușit să ajungă la niște concluzii privind Regulamentul Regulamentul 1012 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură. ”Măcar astăzi am reușit să ajungem la niște concluzii. Așteptăm până în 15 februarie să vedem ce se întâmplă cu scrapia, mai exact câte animale putem să testăm. S-a discutat intens pe certificatele de origine sau certificatul zootehnic cum i se spune mai nou, că vine Regulamentul cu noutăți pe așa ceva. Despre tatuarea animalelor înscrise în Registre. Deci subiecte concrete pentru care am venit pregătiți având în vedere că am fost invitați acum o săptămână. Nu m-am gândit niciodată că pot să vin cu patru specialiști după mine ca să asculte povești la unul care el habar nu are despre Regulamente, legi etc. I-am spus și domnului director Lelior să ia registrele acestea genealogice de la noi, să le predăm cu tot ce ține de ele, să terminăm odată circul”, a conchis mâhnit oierul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!