Burse şi preţuriComerţ alimentarŞtiri agricole

EXCLUSIV: Abatoarele și un retailer, înțelegere pe preț: 3,5 lei/kg de porc în viu

Situație fără precedent semnalată de fermieri! Un pericol iminent se pregătește pentru fermele de suine din România. Crescătorii au aflat că unul dintre marii retaileri prezenți în piață și câteva abatoare s-au înțeles să îngroape crescătoriile de porci cu un preț nedrept de mic: 3,5 lei pe kilogram de porc în viu!

Membrii Asociației Crescătorilor de Ovine, Bovine și Porcine din România (ACEBOP) solicită intervenția urgentă a Consiliului Concurenței, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Am fost anunțați de un pericol iminent, pregătit fermierilor crescători de porci pentru săptămâna următoare. Unul din marii retaileri prezenți în România și câteva abatoare s-au înțeles asupra prețului oferit în următoarea perioadă fermierilor, la porcul în viu: 3,5 lei pe kilogram – respectiv nici jumătate din prețul de producție și fără nicio legătură cu bursa europeană a cărnii!”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO președintele ACEBOP, dr. Mary-Eugenia Pană.

În această situație, fermierii români nu au altă variantă decât de a vinde, pentru că animalele au crescut peste condițiile de bunăstare, iar profitorii stau la pândă. ”Numai instituțiile decizionale pot lua măsuri de reglare a pieței, de protecție împotriva prăbușirii industriei porcului în România. Sperăm intr-o intervenție rapidă a lor pentru salvarea noastră”, este apelul ACEBOP.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Tot timpul se asteapta ca statul sa faca ceva dar noi ceilalti ce facem sa stam cu mainele in san si sa asteptam ? Nu avem cum sa devenim o forta decat daca ne asociem sa comasam terenuri sa construim spatii de depozitare sectoare zootehnice abatoare brutarii etc sa procesam ce producem . Toti se plang dar nu se asociaza din frica de furat. Daca ar fi eliminati de la plata subventiilor cei ce produc materia prima direct de pe camp cu tirul o sa vedeti ca se schimba radical lucrurile.

  2. Si aici ar trebui sa intervina statul prin autoritatile competente sa fie amendate drastic abatoarele dar si retailerii care de mult fac aaceseeeee intelegeri. Referitor la arenda de 600kg/ha de la ADS vreau sa va spun ca este foarte mica tinand cont de profitul care se scoate dupa un hectar. Spre buna informare a lui Manea: 200euro este doar subventia adica casigul este de 140euro doar din subventii iar ce scoti dupa pamant aprox 6tone/ha investind 40% restul este profit adica profit de 650euro la ha si de aici decidem dc este fabuloasa arenda de 600kg…… trebuie umblat la contracte putin.

  3. Mereu fermierii se plang ca nu se merita dar nu pun umarul sa se asocieze mai multi sa faca abatoare proprii sa proceseze carnea sa vanda in regim propriu sa faca fata concurentei marketurilor lacome. Vine carnea de import mai ieftina ca din tara cum e posibil asa ? Daca fermierii sar uni ar fi mai puternici .

  4. Ei na nu va comvine ? Pe acelasi sistem se acorda si arenda la proprietarii terenurilor , o intelegere tacita , bine pusa la punct , intre fermieri sa dea maxim 600 kg de cereale pe hectar . In ambele cazuri consiliul concurentei trebuie sa intervina dar cum acesti bugetari pe salarii babane nu au interes nu or sa intervina niciodata.

    1. Este un comentariu pe langa subiect . Vad ca sunteti foarte suparat pe arenda de 600 kg . Nu specificati daca este vorba de 600 net sau de aici va mai retin impozitul pe venitul din arenda pe care arendasul trebuie sa il vireze statului in contul dumneavoastra . Cel mai bine ar trebui sa va scoateti terenul de la arendas si sa il lucrati singur timp de 5 ani dar luati in calcul ca , din 2020 , este posibil sa nu mai fie acordata nicio subventie . In orice caz , dupa cei 5 ani cu subventii sau fara subventii , o sa va puteti da seama daca o arenda de 600 kg este ok sau nu .
      Tineti cond de un aspect in gandirea dumneavoastra de azi inainte : in Insula Mare a Brailei , arenda este 600 kg grau . Insula Mare a Brailei este in administrarea ADS si nivelul arendei a fost stabilit de specialisti .

Scrie un comentariu