OFENSIVA HIBRIZILOR ROMÂNEȘTI: Producții similare cu cei străini, PREȚURI CU 40% MAI MICI!
Ramona Dascălu -Hibrizii românești de porumb câștigă teren! Asistăm la o veritabilă ofensivă a geneticii autohtone care, dacă pe segmentul porumb, a stat mulți ani ”în umbra” multinaționalelor, acum iese la rampă cu hibrizi care oferă producțiile dorite de fermieri, cu un cost mult mai mic al semințelor.
Ce le-a lipsit până acum hibrizilor românești de porumb? O promovare făcută corect, pe canalele preferate de fermierii care își doresc să aibă randament, deci profit maxim, de la cultura de porumbului. Iulian Filipoiu, director general Semințe Fundulea, a discutat cu reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO despre performanța hibrizilor românești care se pretează la tehnologie intensivă cu densități mari, se recoltează mecanizat și, cel mai important, fiind genetic gândiți în condițiile de climă din România, au dovedit că aduc recolte similare cu hibrizii din portofoliul multor multinaționale.
”Hibrizii românești sunt la acest moment o soluție reală pentru obținerea de producții mari. Acum hibrizii sunt pe toate drumurile, dar noii hibrizi românești sunt dintre cei mai bine adaptați condițiilor de anul acesta. Sunt identici ca cei de la multinaționale, adică genetica e similară, numai că românii au rămas cu concepția că hibrizi românești sunt doar doi. Acum sunt mult mai mulți hibrizi românești și sunt mult mai ieftini ca cei străini pentru că nu se plătesc redevențe afară și atunci se iese mai bine pe varianta hibrizi românești, adaptați”, explică Iulian Filipoiu de ce hibrizii românești sunt mult mai ieftini decât cei care conțin genetică străină.
Noii hibrizi românești: semitimpurii, se recoltează perfect cu combina
Noua generație de porumb românesc nu are probleme la recoltarea mecanizată, iar timpurietatea lor a fost adaptată cerințelor fermierilor. ”Hibrizii românești erau și înainte foarte buni, dar nu erau pentru recoltare mecanizată. Acum noii hibrizi sunt pentru recoltare mecanizată. Un alt impediment era faptul că erau tardivi și li se furau oamenilor de pe câmp, dar acum lucrurile s-au schimbat și hibrizii românești sunt semitimpurii, deci sunt adaptați exact pentru noile cerințe”, a declarat Iulian Filipoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Producții de 13 tone la hectar în Giurgiu, în 2018
Hibrizii românești au atins anul trecut veritabile recorduri de producție pe suprafețe ce nu au beneficiat de irigare: ”Cu hibrizii noștri românești am avut anul trecut recorduri și de 13 tone la hectar, la neirigat, în Giurgiu. Hibrizii noștri cei noi, adică cei pe care ne bazăm sunt de trei ani, adică de ultimă generație și încă nu au ajuns în multe ferme ca să se poată face o comparație. De exemplu, pe loturile Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), pe locul doi a ieșit un hibrid de-al nostru – CERA 370, dar câți îl cumpără? Ne este rușine să spunem că noi cultivăm românesc. Sunt și mulți care cultivă, dar nu spun că au pus hibrizi românești de porumb”.
EVO 3617 și EVO 3517 – hibrizii „vedetă” de la Semințe Fundulea
Hibrizii de vârf din genetica Semințe Fundulea, sămânța de porumb care se pretează și în fermele cu tehnologie de vârf, sunt cei din grupa EVO PREMIUM: ”EVO 3617 și EVO 3517 sunt cei mai noi hibrizi ai noștri. Sunt de doi ani de zile în cultură, în vânzare practic, și au mai stat 3 ani în loturi experimentale prin toată țara, în testări. Din 2017 sunt trecuți în catalogul ISTIS. Se pretează pentru fermele cu tehnologie de vârf, adică sunt hibrizi pentru culturi intensive. Se poate ajunge la o densitate de 65.000-75.000. Înainte, hibrizii românești nu se cultivau la densitățile astea, dar EVO 3617 și EVO 3517 sunt făcuți exact pentru recoltare mecanizată, pentru tot ce trebuie. Se pretează pentru densități mari și recoltare mecanizată”, ne-a explicat Iulian Filipoiu.
Prețul semințelor de porumb de la Semințe Fundulea este ”cu 40% mai mic față de ce este pe piață acum la hibrizii similari ca și calitate”, factor decisiv pentru ca acești hibrizi să fie prima opțiune a fermierilor mici. Compania este convinsă însă că performanțele noii genetici autohtone îi va convinge și pe fermierii mai mari care testează la început productivitatea hibrizilor, cu extindere apoi pe suprafețe mai mari.
Cum cumpărați sămânța de porumb românesc
Semințe Fundulea mizează pe promovarea hibrizilor de porumb prin intermediul noilor tehnologii. ”Fermierii care sunt interesați să cumpere de la Semințe Fundulea ne pot găsi pe site-ul nostru, dar și pe pagina noastră de Facebook, unde suntem foarte activi. Neavând o echipă foarte mare de vânzări, încercăm să acoperim toate zonele din țară prin intermediul online-ului. Semințele le trimitem prin curier, la cantități mici, iar la cantități mari le ducem direct noi. Comanda ajunge la client în 5 zile lucrătoare”, ne-a declarat Iulian Filipoiu.
Directorul de la Semințe Fundulea subliniază și un avantaj major al hibrizilor de porumb românesc: sunt ”bonificați” în cadrul proiectelor cu finanțarea europeană: ”Hibrizii din portofoliul nostru sunt înscriși în catalogul ISTIS, sunt la AFIR. Noi avem toată paleta de produse de la grâu, porumb, floarea-soarelui, soia, și atunci la finanțarea europeană, ca să te încadrezi perfect, trebuie să ai o anumită suprafață de produse românești. Deci le este simplu cu noi să ducă proiectul la îndeplinire”.