• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier român: ”APIA ne-a înjumătățit subvențiile pe ascuns!”

    Ramona Dascălu -

    Exclusivitate Agrointeligența – AGROINTEL.RO despre subvențiile APIA. Cornel Stroescu, cunoscutul fermier mehedințean, a dezvăluit pentru publicația noastră că sumele pentru sprijinul fermelor de păsări, banii din măsura pentru bunăstarea animalelor, s-au tăiat drastic. Cuantumul ce urmează a fi achitat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va fi la jumătate, ne-a informat Cornel Stroescu, proprietar al unei ferme de găini ouătoare.

    Fermierul mehedințean Cornel Stroescu a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEl.RO că deși obligațiile crescătorilor de păsări au rămas aceleași, banii sunt mult mai puțini.

    „Sprijinul pentru bunăstarea păsărilor este anul ăsta aproape la jumătate. Am fost la APIA și am depus toate documentele și așa am aflat. Au făcut ei tertipurile lor, au scos din submăsuri, au făcut în așa fel încât să ne taie aproape la jumătate subvenția la pasăre. Anul trecut era în jur de 2,40 euro și acum este 1,28 pe cap de pasăre”, susține crescătorul de găini ouătoare, Cornel Stroescu.

    Tertipuri pentru a reduce plățile

    Acesta este de părere că autoritățile abilitate au recurs la diferite tertipuri pentru a tăia din banii care li se cuveneau crescătorilor pentru bunăstare: „Subvenția este în funcție de câte capete ai. În momentul când am dus documentația, am aflat de acest lucru. Nu ne-a anunțat nimeni dinainte. Până acum era cinci submăsuri și acum au lăsat doar două submăsuri, dar din cele trei submăsuri pe care le-au scos anumite criterii le-au băgat în astea două submăsuri pe care le-au păstrat. Adică obligațiile noastre sunt aceleași, le-au concentrat în două submăsuri, dar banii sunt la jumătate. Cam asta au făcut, au găsit diferite tertipuri prin care să ne taie din subvenții”.

    Perioadă critică pentru crescătorii de găini ouătoare

    Cornel Stroescu prevede că, în aceste condiții, va urma o perioadă grea pentru crescătorii de păsări, care pe de-o parte trebuie să întrunească toate cerințele pentru bunăstare cu bani mai puțini și de cealaltă parte se lovesc de un preț pe produse tot mai scăzut: „Pentru mulți va fi foarte greu, cel puțin pentru cei care au găini ouătoare. Prețul, din februarie și până în luna august, se va duce jos de tot și fermierii abia dacă își scot cheltuielile. Speram ca cu banii ăștia pe care îi luam să mai facem câte una alta pentru că se mai defectează un utilaj, sunt foarte multe echipamente care ruginesc pentru că e mediul de așa natură. Voiam și noi să mai mărim salariile pentru că inflația crește, dar nu mai ai cu ce”.

    Concurență neloială de la cei care nu respectă normele de bunăstare

    Crescătorul de găini ouătoare arată că nu își poate vinde produsele la același preț cu cei care nu respectă condițiile pentru bunăstare: „Ca să primim banii ăștia noi, la bunăstare, trebuie de fapt să creăm acele condiții pentru păsări care pe noi ne costă bani. Noi în amândouă halele am schimbat modalitatea de iluminat pentru că autoritatea vine cu aparatul și măsoară. Dacă nu ai atâția lucși, nu primești subvenția asta. Nu mai vorbim de aparatele pentru măsurarea dioxidului de carbon și a amoniacului din hale, numai pe ăsta am dat 10 mii de lei. Unde mai punem densitatea pe care trebuie să o avem în hală. Într-o hală de 1.200 de mp, noi creștem 8.500 de găini, câte 7-8 găini pe metrul pătrat, iar cei la baterie cresc 30.000. Într-adevăr, calitatea oului este deosebită. Noi avem calitate la produsul nostru, dar în piață ne lovim de prețuri și eu nu o să-mi permit niciodată să țin același preț cu cel care, după cum spuneam, are 30.000 de găini într-o hală de aceeași dimensiune cu a mea, unde eu n-am decât 8.500. Este foarte dificil”.

    Plățile către fermieri, incerte!

    Fermierul mehedințean mai spune că nu este exclus ca acest sprijin pe bunăstare să nu mai fie acordat nici măcar în varianta înjumătățită: „Nu se știe dacă o să primim subvenția și așa, la jumătate, după cum se preconizează, pentru că nu vedeți că nu sunt bani la buget! În mod normal, în perioada asta ar fi trebuit să intre banii, dar acum au spus că pe la sfârșitul lunii martie, dacă va fi. Anul trecut am primit banii în ianuarie-februarie…Oricum s-au făcut multe modificări. Nu mai este cu ani de angajamente multianuale, acum e anual angajamentul, nu mai e pe cinci ani cum era înainte. La anul dacă nu mai au bani, nu se mai dă. Banii pe care ar trebui să îi primim în martie sunt bani pentru 2018”.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!