• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AgroBioHeat, un proiect pentru promovarea soluțiilor de încălzire cu agrobiomasă

    Ramona Dascălu -

    Înlocuirea combustibililor fosili cu agrobiomasă poate fi o opțiune promițătoare pentru decarbonizarea sectorului de încălzire, în special în zonele rurale. AgroBioHeat este un nou proiect UE finanțat prin programul Horizon 2020, care are ca scop furnizarea unei platforme cuprinzătoare pentru depășirea barierelor și pentru sprijinirea preluării pe piață a încălzirii cu agrobiomasă.

    Sectorul încălzirii este adesea neglijat în eforturile generale ale UE de decarbonizare a economiei; cu toate acestea, sectorul reprezintă 51% din consumul final de energie, contribuie cu aproximativ 27% din emisiile de carbon ale UE și mai mult de 80% din consumul sectorului se bazează pe surse fosile. Energia bio este de departe cea mai importantă contribuție (88%) la energia regenerabilă din sectorul de încălzire. Pentru a respecta obiectivele UE 2030 privind energia regenerabilă și reducerea emisiilor trebuie depuse eforturi suplimentare pentru decarbonizarea sectorului de încălzire.

    Zonele rurale sunt, de asemenea, adesea trecute cu vederea în tranziția energetică. Cu toate acestea, zonele rurale sunt ideale pentru dezvoltarea de soluții de încălzire regenerabile bazate pe anumite tipuri de resurse de biomasă: agrobiomasă. Agrobiomasa în diferitele sale forme (de exemplu, paiele, tăierile, reziduurile agroindustriale, culturile energetice etc.) este abundentă în zonele rurale, asigură alimentarea cu combustibil și asigură lanțurile scurte de aprovizionare. Astfel creează condiții favorabile pentru sustenabilitatea economică și ecologică. Utilizarea energiei din agrobiomasă poate avea, de asemenea, un impact social pozitiv, în special crearea de locuri de muncă locale.

    În sfârșit, din punct de vedere tehnologic, sunt disponibile soluții moderne de încălzire care pot utiliza agrobiomasa cu emisii reduse și eficiență ridicată. În ciuda acestor avantaje, absorbția pe piață a încălzirii prin agrobiomasă este lentă din diverse motive: conștientizarea limitată a opțiunilor tehnologice, percepția agrobiomasei ca fiind un combustibil dificil de utilizat, dificultățile de adaptare a ofertei și a cererii și lipsa unei viziuni clare și a unui sprijin clar din partea factorilor de decizie. Cazuri de succes există, dar au o vizibilitate limitată și sunt rareori cunoscute dincolo de zona lor de operare.

    Proiectul AgroBioHeat a fost conceput ca un set de instrumente pentru depășirea acestor bariere și crearea unui cadru favorabil pentru utilizarea extinsă a soluțiilor de încălzire cu agrobiomasă. Majoritatea activităților de proiect care vizează promovarea încălzirii prin agrobiomasă vor fi implementate în șase țări multiplicatoare: Croația, Franța, Grecia, România, Spania și Ucraina. Activitățile care vor fi întreprinse de proiectul AgroBioHeat sunt: angajarea actorilor locali și asistență tehnică pentru 8 inițiative de încălzire cu agrobiomasă selectate în țările multiplicatoare, promovarea și vizibilitatea cazurilor de succes, elaborarea recomandărilor de politică națională respectiv conștientizarea și acțiunile de încurajare, inclusiv participarea la târgurile relevante, vizite la cazuri de succes și cursuri de formare.

    În ceea ce privește dezvoltarea de politici, AgroBioHeat intenționează, de asemenea, să propună stabilirea limitelor de emisie pentru cazanele pe agrobiomasă, pe baza mai multor campanii de testare la instalațiile partenerilor sau la instalațiile de exploatare, precum și pe baza feedback-ul producătorului, și de a include aceste aspecte cu ocazia revizuirii Regulamentul Ecodesign. Consorțiul de proiect include 13 parteneri din 9 țări europene cu o gamă largă de competențe și experiențe, asociații și clustere din domeniul biomasei și a energiei bio, a surselor regenerabile de energie sau din domeniul agriculturii, parteneri tehnici de cercetare cu experiență în domeniul biomasei și energiei bio, și, în final, companii care furnizează soluții de încălzire bazate pe biomasă.

    Partenerii de proiect sunt: Centrul pentru Cercetare și Tehnologie Hellas – CERTH (Grecia) – coordonator de proiect, Fundación CIRCE (Spania), Asociația Spaniolă pentru Biomasă – AVEBIOM (Spania), BIOS BIOENERGIESYSTEME (Austria), Bioenergy Europe (Belgia), Cooperativa pentru Energie Verde – ZEZ (Croația), Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy (România), INASO-PASEGES (Grecia), Asociația de Bioenergie din Ucraina – UABio și Asociația inițiativelor locale în domeniul energiei și a mediului – AILE (Franța).

    În calitate de partener de proiect, Clusterul Biomasei Green Energy este responsabil pentru realizarea obiectivelor AgroBioHeat în România. Constituită în 2011 de către producători de biomasă, producători de sisteme de încălzire pe biomasă, operatori de sisteme de biomasă, firme de consultanţă, universităţi, centre de cercetare, administraţii publice locale, Clusterul are ca scop dezvoltarea sectorul energiei bio, și dezvoltarea de comunități sustenabile energetic.

    Consorțiul AgroBioHeat a avut deja o întâlnire inițială în perioada 15-16 ianuarie 2019 în Salonic, Grecia. La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor organizațiilor participante și au pus bazele pentru începerea mai multor activități de proiect care urmăresc să aibă un impact pozitiv asupra implementării soluțiilor de încălzire pe agrobiomasă. În plus, partenerii proiectului au avut ocazia să viziteze un caz concret de încălzire pe agrobiomasă din Grecia: Centrul de Horticultură Imathia al firmei AGRIS. Grădina de 3 hectare a companiei este încălzită aproape exclusiv prin utilizarea de agrobiomasă (peleți de floarea-soarelui), ceea ce duce la economii semnificative de costuri (20-30%) în comparație cu păcura grea.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!