• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Petre Daea – armată de consilieri personali, ținută la secret!

  Marian Buhociu -

  Ministrul agriculturii Petre Daea – armată de consilieri personali, ținută la secret! După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a probat la sfârșitul anului trecut că doi consilieri personali ai lui Daea erau plătiți de o firmă care a primit 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea ascunde identitatea celor care îl asistă în activitatea ministerială.

  Citiți și: 

  Tiberiu Ștef, consilierul ministrului Daea, în cârdășie cu firma Egis România care ”rade” 3,5 mil. euro din banii fermierilor

  ȘMECHERII pentru TOCAT BANII FERMIERILOR: Al doilea CONSILIER al ministrului PETRE DAEA – PRINS ÎN CARACATIȚA EGIS!

  Am solicitat Ministerului Agriculturii să ne ofere lista completă a consilieriilor personali ai ministrului Daea, persoane plătite din bani publici, dar care nu au statut de funcționar, ci sunt plătiți în baza unor contracte determinate.

  Ministrul are opt consilieri personali

  Petre Daea nu a făcut economii cu bugetul public și și-a angajat maximum de consilieri pe care îl permite legea pentru un demnitar. Este vorba de opt consilieri. Ei pot fi demiși de ministrul care îl va înlocui pe Petre Daea în viitorul guvern.

  Reprezentanții ministerului motivează că numărul acesta maxim este necesar pentru că Daea are nevoie de foarte multe sfaturi. Însă, apoi se precizează că cinci dintre aceștia nici nu prea vin pe la birou, stând mai mult în teritoriu.

  Dezvăluirile Agrointeligența – AGROINTEL.RO probau cum consilierii personali ai lui Petre Daea pot deveni persoane care sunt în situații de posibile fapte de trafic de influență. Pentru că Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu erau plătiți de o firmă care a primit apoi milioane de euro de la Ministerul Agriculturii.

  Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea ascunde identitatea celor opt consilieri personali, plătiți din fonduri de la bugetul public. Într-o solicitate trimisă la minister, angajații aflați în subordinea lui Petre Daea au refuzat să facă publică identitatea celor opt consilieri personali ai ministrului. Motivul invocat de angajații Ministerului Agriculturii este că s-au solicitat date cu caracter personal, numele și prenumele fiind astfel de date în opinia celor de la minister.

  Motivele oamenilor lui Petre Daea

  Vă prezentăm mai jos motivele invocate de Petre Daea și oamenii din subordinea sa atunci când au refuzat să ofere numele consilierilor personali ai ministrului:

  Cu referire la alte date personale solicitate (nume, curriculum vitae), facem următoarele precizări:

  Potrivit art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale „potrivit legii”.

  Conform art. 2 lit. c) din Legea nr. 544/2001, prin noțiunea de „informație cu privire la datele personale” se înţelege „orice informaţie privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”, iar potrivit art. 3 alin. (1) lit a) din Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulație a acestor date:

  „În înțelesul prezentei legi, următorii termeni se definesc după cum urmează: (…)
  a) date cu caracter personal – orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale; (…)”

  Prin Decizia nr. 37/2015 din data de 7 decembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a statuat că în interpretarea şi aplicarea art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 şi art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001, numele şi prenumele unei persoane reprezintă informații referitoare la date cu caracter personal, indiferent dacă, într-o situație dată, sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei.

  Au înțeles greșit legea

  Am consultat un specialist în Drept care a citit răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii.

  „În primul rând trebuie să ținem cont că nu s-a cerut la firma de la colțul străzii numele angajaților, ceea ce ar fi fost date cu caracter confidențial și personal, ci au fost cerute informații de la o instituție publică. Mai mult, s-au solicitat date privind modul în care sunt cheltuiți bani publici, consilierii personali sunt plătiți din bani publici, și s-au cerut date care țin de oportunitatea, legalitatea și bunul simț al unui demnitar. Dacă domnul Petre Daea și-a angajat un interlop, un traficant de droguri din Mexic ca și consilier personal, cum poate opinia publică să verifice că Petre Daea cheltuie banul public cu bun simț? Nu poate face asta. Iar domnul Daea trebuie să se supună măcar unui minim control al opiniei publice, deși probabil nu îi place asta. Așa că prevederile aduse la Legea 544/2001 nu văd cum se pot aplica aici”, ne-a declarat specialistul.

  Cel mai important motiv al refuzului publicării listei consilierilor personali ai lui Daea a fost invocarea unei decizii a Înaltei Curți prin care numele și prenumele sunt date cu caracter pesonal. „Însă și aici este o mare greșeală de interpretare. Înalta Curte a stabilit că numele și prenumele sunt îndeajuns, deci da – sunt date cu caracter personal, atunci când un petent face o cerere. În situația de față, facem cerere să ne ofere veniturile lui Petre Daea. Ministerul poate răspunde că are mai mulți de Petre Daea sau să ne ceară sa-i facem un portret sau să oferim și adresa sau CNP-ul lui Petre Daea ca să recunoască persoana pentru care facem solicitarea că altfel nu ne oferă informațiile. Atunci a venit Înalta Curte și a precizat că este îndeajuns să se treacă numele și prenumele, că sunt date cu caracter personal și persoana poate fi recunoscută de instituție”, ne-a mai transmis specialistul.

  Ce știm de armata de consilieri ai lui Daea

  Deși nu au dorit să ne precizeze numele și prenumele consilierilor personali ai lui Daea, reprezentanții ministerului ne-au trimis câteva trăsături ale acestora.

  • Au fost angajați pe Petre Daea

  „Personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează și își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarului (art. 5)”, ni s-a transmis de la Ministerul Agriculturii.

  • Daea a angajat maximum de consilieri posibili

  „Potrivit Anexei 1 la actul normativ amintit, numărul maxim reglementat pentru demnitatea de ministru, este de 8 posturi”, ne-au mai precizat subordonații ministrului.

  • Ministrul are și consilieri regionali

  „În acest moment, la cabinetul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale Petre Daea își desfășoară activitatea un număr de 8 consilieri personali, angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, având norma de lucru de 8 ore/zi respectiv 4 ori 2 ore/zi . Dintre aceștia, un număr de 5 consilieri își desfășoară activitatea la nivel teritorial”, se mai precizează în răspunsul primit.

  • Un consilier bun pe comunicare e specialist în „ziaristică”

  „Consilierii au absolvit instituții de învățământ superior din domenii cum sunt: agronomia, zootehnia, economia dar și în domenii necesare comunicării: ziaristică, filologie, etc. Unii dintre aceștia au titlul de doctor în domeniul studiilor absolvite”, sunt alte informații primite de la minister.

  • Sfaturile pe care le primește Daea

  „Conform prevederilor din fișa postului, consilierii personali ai ministrului asigură consilierea acestuia pe problematici cum ar fi: politici și strategii pe domeniul de activitate al ministerului, comunicare, inițiere proiecte acte normative în domeniul de activitate al ministerului, îmbunătățiri funciare, protecția plantelor și carantină fitosanitară, dezvoltarea zonei montane, colaborarea cu organizațiile profesionale din sfera de activitate a ministerului”, ni s-a mai transmis de la minister.

  Investigația Agrointeligența care a băgat spaima în Cabinetul lui Petre Daea

  Decizia lui Petre Daea de a-și ascunde oamenii care îl consiliază personal și sunt plătiți din fonduri publice vine după investigația Agrointeligența de la sfârșitul anului trecut. Atunci, publicația noastră a dezvăluit că doi consilieri personali ai ministrului Petre Daea – Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu – au legături de natură financiară cu Egis România, societate desemnată câștigătoarea unui contract de 3,5 milioane de euro tocmai de Ministerul Agriculturii.

  Mai exact,  Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu au legături de colaborare financiară cu Egis România în contracte de aproape trei milioane de euro pe care firma cu capital francez le-a încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene. ”În 10 octombrie ne-am revăzut la Slatina (n.r – cu Petre Daea), era acolo şi Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt, şi Petre Daea ne-a invitat în echipa lui. Am acceptat amândoi”, declara toamna trecută Tiberiu Ștef pentru Revista „Ferma”.

  Despre contractul dat Egis România de Ministerul Agriculturii

  Egis România trebuie să pregătească timp de 41 de luni de la semnarea contractului minimum 10.000 de fermieri care să realizeze 350 de asociații, dintre care doar 8 chiar să funcționeze pe piață conform legislației.

  Reprezentanților ministerului nici nu le-a fost greu să aleagă câștigătorul, pentru că Egis România a fost singura companie care a depus oferte. Și nu a depus oferte pentru un lot sau două din cele șapte loturi regionale ale contractului, ci a depus o ofertă pentru fiecare din cele șapte loturi. Și normal, le-a câștigat pe toate.

  Facem precizarea că am încercat să dialogăm cu reprezentanții Egis România, companie cu capital francez, dar conducerea societății ne-a transmis că datele din contract sunt confidențiale și nu ne pot ajuta cu mai multe informații.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!