• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura porumbului alb – preț de trei ori mai mare pentru fermieri

    Ramona Dascălu -

    Cultura porumbului alb, mai exact a porumbului cu bobul alb, începe să își facă simțită prezența și în România. Compania Saaten Union a decis să includă în portofoliul său și un hibrid din această varietate de porumb, iar specialiștii companiei arată că deși tehnologia de cultură este identică cu cea de la porumbul galben, la cel alb fermierul are avantajul unui preț mai mare.

    Porumbul cu bob alb este cultivat în mod tradițional în special în zona Italiei, pentru producția de făină din care se obțin ulterior paste fără gluten. Compania Saaten Union s-a hotărât însă ca începând cu acest an să prezinte și fermierilor români acest tip de cultură – porumb alb ISH 510 W -, al cărei principal avantaj este reprezentat de prețul mare de valorificare a producției obținute.

    Cultura de porumb alb. Aceeași tehnologie ca la porumbul galben

    Potrivit Corneliei Pistol, director de cercetare în cadrul companiei Saaten Union, tehnologia hibridului de porumb cu bob alb este asemănătoare cu cea a hibrizilor de porumb galben.

    „Data de semănat este data de semănat clasică pentru hibrizii de porumb, în general. Imediat când se poate intra la semănat, asta înseamnă să fie trei zile consecutiv în jur de 10 grade Celsius, cam pe la sfârșit de aprilie. Este suficient  să se aplice un erbicid la plecarea în vegetație și apoi exact fertilizarea clasică pentru hibrizii de porumb, cultura de porumb alb nu are nevoie de o altă fertilizare specifică”, a declarat Cornelia Pistol pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    În ceea ce privește densitatea, directorul de cercetare al Saaten Union recomandă pentru porumbul alb ISH 510 W un număr 65.000 de plante pe hectar la neirigat, iar la irigat 75.000 de plante pe hectar.

    Hibridul ISH 510 W prezintă un sistem radicular foarte puternic, bine ancorat în sol. Știuletele are 16/18 rânduri de boabe iar masa hectolitrică este de 78 kg/hl. Tolerează foarte bine seceta, pierderea apei din bob este foarte bună, iar vigoarea la răsărire este excelentă.

    Caracterista care face diferența este culoarea bobului: „Bobul este de un alb mat astfel că poate fi consumat de cei care au intoleranță la gluten. Bobul alb este o caracteristică genetică, prin încrucișările prin care au fost făcute s-a avut ca scop obținerea porumbului cu bobul alb”.

    Cultura de porumb alb. Hibridul ISH 510 W  de la Saaten Union, un hibrid tardiv

    Hibridul Saaten Union de porumb cu bob alb face parte din grupa FAO 550: „Se pretează pentru zonele unde merg bine hibrizii din grupa FAO 550, adică pe vestul țării, pe sudul țării. Nu sunt recomandați însă pentru centrul țării pentru că este un hibrid tardiv și nu-l recomand nici în Moldova, unde se merge pe hibrizi mai timpurii și nu ne putem duce mai mult de 350, maximum 400 grupa FAO.  Cheia poziționării este în funcție de grupa FAO. La hibrizii tardivi, producțiile sunt mult mai ridicate”, a mai spus Cornelia Pistol.

    Cornelia Pistol ne-a explicat că hibridul de porumb cu bob alb are o toleranță bună la boli, iar ca aspect, plantele cresc mai înalte decât la porumbul cu bob galben: „Porumbul alb are o înălțime a plantei destul de mare, se duce în 2,80 metri. Poate fi recoltat cu combina fără nicio problemă”.

    Cultura de porumb alb. Preț de trei ori mai mare la valorificarea producției

    Chiar dacă potențialul de producție nu diferă foarte mult de porumbul convențional – se pot obține la porumbul alb și 14 tone la hectar, diferența este făcută de prețul cu care este valorificată producția obținută.

    „Ca un beneficiu major al cultivării acestui tip de hibrizi este faptul că fermierii pot obține un preț de trei ori mai mare ca la porumbul normal. O să prindă la acei fermieri care își doresc să valorifice cu un preț destul de ridicat producția, deci un preț mai mare pe hectar. Pâna la urmă acesta este și scopul – creșterea profitului pe unitatea de suprafață”, a mai declarat directorul de cercetare Saaten Union.

    Celor care vor să încerce acest tip de cultură, directorul de cercetare de la Saaten Union le recomandă să facă mai întâi un test: „Pentru ca un fermier să se convingă de porumbul cu bobul alb ar trebui să testeze hibridul nostru. Cred că pentru a-și forma o idee trebuie, ar trebui să cultive hibridul ISH 510 W pe cel puțin un hectar”.

    Cultura de porumb alb. Contractele semnate înainte, cheia profitului

    „Dacă nu ai dinainte încheiat un contract nu ai cum să valorifici producția având în vedere că este un segment destul de mic”, susține Cornelia Pistol, director de cercetare cereale, păioase și leguminoase în cadrul Saaten Union.

    Fermierii din vestul țării au făcut deja primele comenzi pentru achiziționarea acestor hibrizi: ”Noi am avut până acum foarte multe solicitări pentru acest tip de hibrizi, în special din vestul țării. Cred că acolo sunt alte contracte pentru că din punctul meu de vedere este important să fie un contract încheiat înainte pentru că prețul este mult mai mare. În România, în acest moment, nu există o piață largă pentru așa ceva, este doar un segment de nișă, dar fermierii au început să întrebe și am zis să încercăm și acest tip de hibrizi”, mai spune aceasta.

    La achiziționare, costul semințelor de porumb alb este de 350 de lei pe sacul cu 50.000 de boabe.

    Potrivit Corneliei Pistol, hibridul de porumb cu bob alb va fi prezent în platforma Saaten Union de la Drajna, dar și în noua platformă din vestul țării :”O să fie prezent și în platforma noastră de la Drajna, unde avem tot portofoliul nostru comercial, și, de anul trecut, am început să avem o platformă și în partea de vest a țării, în zona Timișoarei și acest hibrid o să fie prezent și în acea platformă”.

    Cultura de porumb alb. Beneficiile și utilizări

    Compoziţia chimică a porumbului alb este mult diferită față de cea a porumbului convenţional. Are un nivel foarte ridicat de fibre dietetice, precum și o cantitate bună de potasiu, vitamina C, fier, magneziu, diferite vitamine B, cupru, seleniu și fosfor. Este mai bogat în amidon şi în aminoacizi esenţiali față de porumbul convențional iar făina procesată din acest porumb este folosită ca ingredient în toate preparatele fără gluten.


    Te-ar mai putea interesa

    Semănat porumb. Pregătire sol, densități și norme de semănat Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Claudiu și Gabriel Muntean au dezvoltat ciupercăria de pleurotus înființată de părinți

    Ultimele știri

    George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici!