• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII SUNT REVOLTAȚI: ”Se dorește ÎNCHIDEREA FERMELOR ROMÂNEȘTI?”

    Oana Timar -

    Fermierii români sunt revoltați! După ce organizația Animal International a făcut publice imagini șocante care ar fi descris condițiile groaznice în care sunt crescute găinile ouătoare din România și din Polonia, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România vine cu o replică puternică prin care demontează acuzele aduse fermelor românești.

    CITIȚI ȘI: Animals International: Așa sunt crescute găinile ouătoare în majoritatea fermelor din România!

    Președintele UCPR, Ilie Van, arată printr-un comunicat de presă că filmările livrate presei sunt făcute exclusiv în Polonia, iar cifrele false prezentate de Animals International îi fac pe crescătorii de la noi să se întrebe dacă noua campanie de denigrare nu are ca scop închiderea fermelor de la noi pentru a favoriza importurile de ouă din alte state membre!

    Vă prezentăm, integral, reacția și revolta fermierilor români, cu mențiunea că evidențierile ne aparțin:

    Întrucât în ultima perioadă au reapărut o serie de informații false privind creșterea găinilor în cuști, UCPR dorește să informeze corect opinia publică privind situația din România.

    În România, conform datelor statistice ale MADR, la sfârșitul anului 2018 erau 32.552.000 de capete găini ouătoare, din care cca 8.000.000 de capete crescute în ferme industriale, restul fiind crescute în gospodăriile individuale.

    Găinile crescute în ferme industriale beneficiază de 4 tehnologii de creștere și anume:
    ● creștere la baterii îmbogățite 59,9%
    ● creștere în adăpost, dar la sol 36,1%
    ● creștere în adăpost și în aer liber 3%
    ● creștere în sistem ecologic 1%

    Numărul găinilor ouătoare crescute în ferme în baterii de cuști îmbogățite este de 4.790.000 capete, ceea ce, raportat la numărul total de păsări ouătoare de 32.552.000 de capete, reprezintă 14,7%.

    Producția de ouă obținute de la găinile crescute la cuști este de cca un miliard de ouă pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de ouă produse anual în România, ceea ce reprezintă 15,9% pe an.

    La nivel UE28, numărul total de găini ouătoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute în cuști îmbogățite, 27% crescute în adăpost la sol, 15% crescute în adăpost și aer liber și 5% crescute în sistem ecologic.

    În tabelul de mai jos este reprezentat numărul de găini ouătoare pe fiecare stat membru și pe fiecare sistem de creștere.

    Față de situația existentă în multe state UE dezvoltate, cu putere de cumpărare a consumatorilor foarte mare, România este printre fruntașele UE în ceea ce privește numărul mic de găini crescute în cuști îmbogățite.

    Fermierii din România sunt surprinși de reluarea atacurilor cu privire la producția de ouă obținute de la găini crescute în cuști îmbogățite.

    Trebuie să informăm opinia publică despre faptul că, atât în România, cât și în țări foarte dezvoltate, se folosesc aceleași tehnologii de creștere a găinilor în adăposturi cu microclimat dirijat, iar spațiul alocat acestor păsări este științific determinat, astfel încât păsările să se simtă confortabil. Chiar dacă în unele adăposturi se folosește iluminatul artificial, intensitatea luminoasă și durata iluminatului artificial sunt științific calculate, astfel încât păsările să se simtă confortabil și din acest punct de vedere. Pentru specialiști, faptul că producția de ouă a acestor păsări este la nivelul potențialului genetic reprezintă un indicator că utilizarea unor astfel de tehnologii asigură păsărilor un confort maxim.

    Informăm opinia publică, că ouăle marcate cu cod alfa-numeric care începe cu cifra „3” sunt, în continuare, produse în UE şi, prin urmare, şi în România. Din 1.01.2012, nici un crescător de găini producătoare de ouă din UE nu mai are voie să folosească cuști vechi, ci doar cuști îmbogățite, conform legislației în vigoare. Vechile cuști au fost înlocuite astfel încât păsările să beneficieze de un spaţiu mai mare, iar noile cuști sunt deja dotate cu echipamente care cresc confortul păsărilor (cuibar, stinghii, covorașe etc.).

    Menționăm că, doar statele membre UE folosesc acest sistem nou de cuști, iar crescătorii din restul lumii folosesc, în continuare, cuștile vechi.

    Totodată, vă precizăm că, din punct de vedere al costului oului, oul cel mai ieftin este cel obținut de la găini crescute la cușcă, iar cel mai scump (de 3-4 ori mai scump) este oul ecologic.

    Acesta este principalul motiv pentru care în UE, singura zonă economică din lume care marchează codul alfa-numeric pe ou, nu a crescut consumul de ouă ecologice (al căror cod începe cu cifra „0”), iar consumul de ouă provenite de la găini crescute la cușcă se menține, în continuare, la 50-60 % din total consum. Doar 5% din totalul ouălor consumate în întreaga UE sunt ouă ecologice.

    Având în vedere că se repetă strategia de comunicare pe acest subiect și este promovată de aceleași persoane, prin oferirea de informații false, nedovedite științific, fermierii din România nu înțeleg ce se urmărește. Se urmărește, oare, închiderea fermelor din România (dotate cu cuști îmbogățite) și acoperirea necesarului de ouă pentru consum cu ouă provenite din state membre UE, care cresc păsările tot în sisteme de cuști? Menționăm că, Polonia deține cel mai mare număr de găini crescute la cușcă din UE (tabel anexat) și este cea mai mare exportatoare de ouă în România (cca 150 de milioane ouă pe an, care reprezintă 15% din producția de ouă la cuști în România). Ouăle importate din Polonia provin de la găini crescute în cuști. De altfel, atragem atenția asupra faptului că filmulețul cu imagini din fermă, prezentat în media, este realizat într-o fermă din Polonia.

    Observăm, de asemenea că, în strategia de comunicare se face publicitate unor rețele comerciale, fapt ce ar putea fi catalogat ca publicitate înșelătoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice

    Ultimele știri

    Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!