• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTRUL PETRE DAEA – ANUNȚ despre SUBVENȚIILE APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Bani suficienți pentru plățile APIA către fermieri. Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fiind aprobate două din cele opt amendamente. Conform ministrului Petre Daea, bugetul acoperă sumele pe care fermierii le au de încasat de la APIA.

    Parlamentarii din Comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi cei din Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senat au avizat bugetul MADR cu 23 de voturi ”pentru” şi 9 ”împotrivă”. Amendamentele aprobate vizează suplimentarea bugetului cu 40,5 milioane de lei, pe credite de angajament şi credite bugetare, pentru sistemul antigrindină şi cu 14,5 milioane de lei pentru obiective de investiţii.

    „Bugetul pentru anul 2019 este un buget al investiţiilor şi al sprijinului producătorilor agricoli. Este al investiţiilor pentru că avem 38,91% din suma totală alocată în domeniu şi de sprijin al producătorilor agricoli de 51,9% dintr-o sumă totală de 22,862 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 12,42% mai mult decât anul trecut. Pentru funcţionarea instituţiilor am prins în buget 3,45% din suma totală. Au susţinerea bugetară toate proiectele şi programele care au acte normative care fie au fost de caracterul legilor, trecându-se prin Parlament, sau Hotărâri date prin Guvern de a susţine agricultura Ţării Româneşti”, a spus Petre Daea.

    MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

    Pentru următorii doi ani, 2020 şi 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, însă acesta va creşte semnificativ pentru 2022, sumele prevăzute fiind de 30,62 miliarde de lei.

    Creditele de angajament în 2019 reprezintă 23,92 miliarde de lei, în scădere cu 7,55% faţă de anul anterior.

    Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei în 2019, cu 14,33% mai mult faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult faţă de alocarea din anul anterior.

    Conform anunțului făcut de ministrul agriculturii pe baza proiectului de buget, subvenţiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% faţă de 2018, în timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezintă 17,85 miliarde de lei (+11,32%).

    Potrivit proiectului de buget, principalele obiective strategice pe termen mediu ale MADR sunt: asigurarea securităţii alimentare naţionale prin creşterea şi diversificarea producţiei agricole; creşterea competitivităţii produselor agroalimentare şi pescăreşti româneşti pe piaţa europeană şi globală în vederea echilibrării balanţei comerciale agricole; creşterea absorbţiei fondurilor comunitare destinate finanţării domeniilor specifice; susţinerea financiară şi fiscală a agriculturii prin programe multianuale; eficientizarea structurilor de piaţa agricole şi agroalimentare; stimularea înfiinţării de depozite pentru colectarea, sortarea şi valorificarea produselor agricole.

    De asemenea, MADR mai are printre obiectivele pe termen mediu modernizarea şi extinderea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare şi adaptarea agriculturii la schimbările climatice; dezvoltarea sectorului pescăresc; susţinerea cercetării agricole, a informării, consultanţei, extensiei şi a formării profesionale în agricultura; dezvoltarea şi protecţia zonei montane; dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

    După dezbaterea din comisiile parlamentare, proiectul de buget va fi supus votului din plen, iar pentru aprobare are nevoie de promulgarea Președintelui României și să fie publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA