Bio şi organicŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ANUNȚ APIA: Fermierii obligați să dea înapoi subvenția pe suprafață

Fermierii care au încasat pe nedrept subvenții pentru agricultura ecologică trebuie să dea banii înapoi. Numai în județul Suceava, în anul 2017, au fost identificate 60 de situaţii în care nu s-au putut prezenta documentele doveditoare ale respectării obligaţiilor asumate la aprobarea dosarelor pentru obţinerea sprijinului financiar de la bugetul de stat pentru agricultura ecologică.

Numeroși fermieri beneficiari ai prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 756 din 2010 privind acordarea ajutoarelor specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, sunt obligaţi să returneze banii primiţi. Acest fapt a ieşit la iveală cu prilejul verificărilor privind respectarea obligaţiilor asumate de către cei în cauză, odată cu depunerea cererilor de plată a ajutoarelor financiare acordate din bugetul statului.

Potrivit unei informări a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, acolo unde se constată că beneficiarii “nu au respectat angajamentul de menţinere în sistemul de agricultură ecologică”, APIA “procedează la recuperarea sumelor încasate necuvenit de către beneficiari”, scrie crainou.ro. 

În anul 2018, APIA Suceava a trimis 12 înştiinţări către beneficiarii de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, aflaţi sub angajament. În cauză sunt cei care erau în interiorul perioadei de 5 ani de la data aprobării acordării sprijinului, respectiv „beneficiarii plătiţi în anii precedenţi, şi care nu au mai depus cerere de plată în anul curent”.

Prin înştiinţări, beneficiarilor li se solicită să prezinte documentul justificativ, certificatul de conformitate sau masterul certificatului eliberat de organismul de inspecţie şi certificare, acte care atestă menţinerea în sistemul de agricultură cu minimul suprafeţei, numărului de animale, numărului de păsări sau numărului de familii de albine pentru care s-au obţinut plăţile. În cazul în care minimul prevăzut de reglementările legale nu este respectat, „se calculează diferenţa procentuală şi se aplică reduceri, penalităţi şi/sau excludere de la plată”.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!