• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA pentru islaz, blocate de primar. Studiu de caz: comuna Carpen din Dolj

    Ramona Dascălu -

    Subvenții pierdute din vina autorităților! Primarul unei comune din județul Dolj ține blocat, de cinci ani de zile, islazul satului pe motiv că nu are făcut cadastrul. Situația a fost adusă la cunoștința Agrointeligența – AGROINTEL.RO de către un fermier care nu are unde să meargă cu animalele la păscut.

    Laurențiu Dinescu, crescător de oi din comuna Carpen, județul Dolj, susține că primăria refuză să concesioneze islazul comunal. Există însă unele zvonuri, care au ajuns la urechile fermierului, potrivit cărora islazul ar fi fost deja concesionat către o persoană din cadrul primăriei care ar urma să încaseze subvențiile de pe urma pășunii: „Primăria împreună cu Consiliul Local refuză să concesioneze islazul. Primarul susține că terenul este liber, dar nu poate să îl concesioneze pentru că nu are ordinul prefectului. Atât eu cât și mai mulți fermieri din comună bănuim însă că l-au concesionat în secret, adică au organizat o licitație fără să știe nimeni, către un angajat al primăriei și împart banii. Oamenii din comună vorbesc cu frică de lucrul ăsta, sunt terorizați, nu au nimeni curaj să facă nimic”.

    Fermierul a declarat că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a obține câteva hectare de pășune, însă fără niciun rezultat: „Eu am depus cerere, am mers și la Consiliul Județean, și la prefect. Mi-a zis primarul să-i aduc extras din Registrul Național al Explotațiilor cu numărul de animale pe sexe, pe rase, i-am adus și după aia mi-a spus că au votat consilierii că nu primesc”.

    Crescătorul a ajuns chiar să își vândă caprele pentru a-și căuta dreptatea prin tribunale: „După ce am făcut cererea, s-au răzbunat pe mine, mi-au făcut o sesizare la DSV cum că aș paște animalele pe terenurile oamenilor. Au venit cei de la DSV, cu toate că știm cu toții că nu cu asta se ocupă dânșii în România, m-au găsit în câmp și mi-au dat o amendă de 400 de milioane lei vechi pentru refuz control, dar eu eram cu animalele în fața lor. Nu am plătit amenda, m-am judecat, am câștigat, dar tot mi-au trebuit bani pentru judecată și pentru asta am vândut caprele”.

    În prezent, fermierul din Dolj mai are 80 de oi, pe care le ține acasă, neavând unde să meargă cu ele la păscut: „Eu în momentul de față nu am deloc pășune, le dau mâncare acasă. Nu știu ce este de făcut. Până acum le-am păscut pe terenurile libere, necultivate, pe terase, dar după noua lege nu mai ai voie nici pe acolo”, a spus Laurențiu Dinescu.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO  a stat de vorbă și cu primarul comunei Carpen, Ștefan Vasilca, pentru a afla și punctul său de vedere cu privire la situația reclamată de fermierul Laurențiu Dinescu.

    Foto: http://www.cvlpress.ro

    Primarul a explicat că nu poate concesiona terenul pe motiv că nu are cadastrul făcut: „Nu avem cadastru, nu avem ordinul prefectului pentru pășune. Mă costă mult ca să fac la 200 de hectare, cât are islazul, cadastrul. Deocamdată este în lucru cadastrul sistematic la nivelul comunei, dar până ajung la pășune mai este. Dacă îi dau la Geblești spune că nu-i convine acolo. Acolo am făcut cadastrul și în satul ăla nu mai sunt decât 7 vaci, dar dacă nu vrea nimeni acolo că e la 5 kilometri distanță. Sunt mai multe porțiuni de pășune de câte 1-3 hectare, nu am de 200 și de 50 de hectare. Știu despre cine este vorba, domnul ăsta știe doar să reclame”.

    Ștefan Vasilca susține că nu este adevărat că terenul ar fi deja concesionat, așa cum bănuiește fermierul Laurențiu Dinescu. „Nu ia nimeni subvenții pe pășune. Nu am dat nimănui terenul, dânsul m-a reclamat și la DNA pe această temă”, a declarat primarul Ștefan Vasilca.

    Edilul a mai spus că fermierul care a luat legătura cu noi nu ar avea de fapt mai mult de 30 de animale. „Dacă are 30-40 de animale, mai multe nu are și niciodată nu a avut mai multe, puteți să întrebați pe oricine din sat. Eu alaltaieri i-am văzut animalele, am făcut curățenie prin curte fix lângă gardul lui unde avea oile. A făcut cea mai mare măgărie cu medicul veterinar ca să ia subvenții, eu știu că stau lângă el. Nu m-am interesat ca să-i fac rău că puteam să-i fac rău. E un mincinos cetățeanul ăsta, se duce cu animalele peste tot, nu e problemă că nu ar avea unde să meargă cu ele la pășunat”, a declarat Ștefan Vasilca.

    Primarul este de părere că cei care vor să concesioneze pășune urmăresc doar banii de pe subvenții: „Am mai multe cereri și le spun că pot merge liniștiți să pășuneze, fără nicio problemă, dar nu am cadastru, când voi avea o să le dau. Însă cei care au făcut cerere ar vrea doar ca să ia subvenții, dar fără să facă vreun amenajament pastoral, ei vor să se intoarcă cu animalele tot în vatra satului”.

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au mai aflat și că primarul nu se grăbește să rezolve problema cadastrării pășunii: „Cred că mai durează vreo doi ani de zile până reușim să cadastrăm pășunea din satul Carpen. De cinci ani de zile nu mai ia nimeni subvenție pe terenul ăsta. E păcat, dar asta este. Noi nu avem alocate decât 135.000 de lei pentru cadastru și pe fiecare an facem cam în jur de 2.500 de imobile și până acum am făcut în jur de 5.000 de imobile și mai am până la 20.000 de imobile de făcut, că atâtea imobile am. Deci cam în 3 ani de zile aș termina cu toată comuna”.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!