Ştiri agricoleStrategii de afaceriSubvenţii APIA 2019Viaţa la ţară

25.000 DE EURO/EXPLOATAȚIE! AJUTORUL pentru FERME, MAJORAT DE COMISIA EUROPEANĂ!

Comisia Europeană a adoptat vineri norme revizuite privind ajutoarele de stat în sectorul agricol (aşa-numitele ajutoare de minimis), majorând cuantumul maxim pe care autorităţile naţionale îl pot utiliza pentru a-i sprijini pe fermieri fără a fi necesară aprobarea prealabilă a Comisiei.

Astfel, cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit pe fermă pe o perioadă de trei ani va creşte de la 15.000 de euro la 20.000 de euro. Pentru a evita orice posibilă denaturare a concurenţei, fiecare ţară din UE dispune de un cuantum naţional maxim pe care nu îl poate depăşi. Fiecare plafon naţional va fi stabilit la 1,25% din producţia agricolă anuală a ţării pe aceeaşi perioadă de trei ani (o creştere faţă de valoarea de 1% prevăzută în normele actuale). Aceasta reprezintă o majorare a plafonului naţional cu 25%, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Dacă o ţară nu cheltuieşte mai mult de 50% din pachetul naţional total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora şi mai mult ajutoarele de minimis pe fermă, până la 25.000 euro, iar plafonul naţional la 1,5% din producţia anuală. Aceasta reprezintă o creştere cu 66% a plafonului per fermier şi o creştere cu 50% a plafonului naţional, potrivit Agerpres.

Pentru ţările care optează pentru acest plafon maxim, noile norme prevăd crearea unor registre centrale obligatorii la nivel naţional. Se va putea astfel ţine o evidenţă a ajutoarelor acordate, pentru ca furnizarea şi monitorizarea aşa-numitelor ajutoare de minimis să fie mai simple şi mai eficiente. Mai multe state membre menţin deja astfel de registre, ceea ce le va permite să aplice imediat plafoanele mai ridicate.

Conform noilor reglementări, plafonul aplicabil sprijinului naţional acordat fermierilor va creşte în mod semnificativ, făcând posibilă o mai mare flexibilitate şi mai multă eficienţă, în special în perioade de criză şi în situaţii care necesită o reacţie rapidă din partea autorităţilor publice, se arată în comunicatul executivului comunitar.

“Propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autorităţile naţionale vor dispune de o mai mare flexibilitate şi vor putea reacţiona mai rapid şi mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va creşte cu 66%. Noile norme vor continua să însoţească normele obişnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Plafoanele majorate intră în vigoare la 14 martie şi se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condiţiile.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. in stilul a jefui nu va merge nici odata agricultura cine sa fie multumit cind in tara aceasta este acest haus singura minune este schimbaria sistemului a proprietati si nu inpartiria averi statului numai pentru uni acest sistem este fals si in detrimentul atat a persoanei cit si a statuli. prea multa birocratie in privat averia sio gestioniaza persoana si nu statul inpozitul este unul si nu peste 100 de taxse biruri pentru partide se pate si fara ele conduce o tara ,daca doua mii de ani nu erau partide si lumia a progresat acuma dece ne trebuie mincinosi si tilhari .taranul a stiut tot timpul sasi gestioneze averia . va dau un exzemplu in 1938 in banat graul pe bursa era de80 dolari astazi este de 180 diferenta intra in buzunarul gaurit al statului.

  2. Conturile a 100000 de fermieri sunt goale vagabonzilor. Alții au făcut investiții ca au primit tot pe anul trecut. Daea, cormoranule o sa piardă PSD alegerile și din cauza ta ca nu faci plățile la timp!!!!!

    1. Bugetul e la Iohanis care l-a respins pentru prima data in istorie si l-a trimis la Curtea Constitutiomala ca sa fie oamenii si mai nemultumiti si ca sa castige el alegerile. Iohanis crede ca va castiga capital electoral prin blocaje pe piele noastra. Eu am primit in decembrie toti banii. Pe vremea lu Ciolos bani au venit in septembrie anul urmator la mine. Nu este corect la tineri fermieri sa dublat suma de la 50000 e la 100000 e iar la minimis de la 15000 e la 20000 e in conditiile in care Romania are majoritatea ferme mici.

Scrie un comentariu