• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea plății de 200 euro/ha, impact devastator pentru micii fermieri. Cleonic Sucaciu, FNCR: Sectorul este într-o criză puternică

    Roxana Dobre -

    Reprogramarea ajutorului de 200 euro/hectar are un impact devastator pentru sectorul de cultivarea a cartofului, și așa lovit crunt în ultimii ani. Președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), Cleonic Sucaciu, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii sunt extrem de dezamăgiți.

    Cleonic Sucaciu a declarat astăzi, miercuri – 9 iulie  pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că decizia Ministerului Agriculturii de a reprograma schema de minimis pentru cartof pentru începutul anului viitor are un impact major financiar pentru fermieri, cei care reușeau cu ajutorul de 200 euro/ha să mai acopere pierderile din ferme.

    Citiți și: MADR: Ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartof – tăiate de la plată în acest an!

    Președintele Federației Naționale Cartoful din România, Cleonic Sucaciu (foto: Fejér László Ödön/Facebook)

    Cleonic Sucaciu, președinte Federația Cartoful: Decizia are un impact major financiar

    Cleonic Sucaciu este de părere că fermierii trebuiau consultați în luarea deciziei privind amânarea ajutorului de minimis de 200 euro/hectar care se acorda pentru cultivarea cartofilor.

    ”Decizia are un impact major financiar, având în vedere că sectorul este într-o criză puternică din cauza efectelor climatice, a secetei puternice, radiațiilor solare, lipsa sistemelor de irigații. Cert este că puținul acela oferit pe hectar ca ajutor de minimis era totuși o sumă care acoperea o parte din pierderile din ferme chiar dacă acestea sunt mult mai mari decât acea subvenție. În ultimii ani suprafețele au fost într-o continuă scădere iar pentru acest an nu avem încă datele exacte dar în anumite zone clar vorbim despre o diminuare de suprafață iar în altele o mică creștere. Dar per total cartoful de consum înregistrează o scădere a suprafețelor, cu o creștere a suprafețelor pentru culturile destinate industrializării”, a spus președintele Federației Naționale Cartoful din România.

    Citiți și: Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!”

    Cartoful de toamnă, la jumătatea producțiilor din 2023

    Deși MADR a argumentat în decizia de a amâna ajutorul pentru fermieri că aceștia se află în apropierea finalului campaniei de recoltare, Cleonic Sucaciu spune că cel puțin pentru cartoful de toamnă campania nici nu a început.

    ”Campania pentru 2025 nu a început doar pentru cartoful timpuriu unde avem producții mai mici comparativ cu 2024 iar pentru cartoful de toamnă deja se prognozează producții extraordinar de mici. Și anul trecut au fost mici dar față de 2023 nu știu dacă producție vor fi la jumătate”, a punctat fermierul.

    Reamintim că ajutorul de minimis de 200 euro/ha s-a acordat fermierilor care au cultivat minimum 0,3 ha și au obținut o producție de cel puțin 6 tone/ha. În 2024, sprijinul financiar a fost de 200 euro/ha, iar bugetul total alocat a fost de 15 milioane lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează” Fermierii vor avea un contract unic de arendă la nivel național

    Ultimele știri

    Proprietarii de terenuri cu datorii la impozite nu vor mai primi autorizații de la primărie până nu-și achită restanțele Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Tăierea plății de 200 euro/ha, impact devastator pentru micii fermieri. Cleonic Sucaciu, FNCR: Sectorul este într-o criză puternică