Proprietarii de terenuri cu datorii la impozite nu vor mai primi autorizații de la primărie până nu-și achită restanțele


Guvernul vrea să îi determine pe toți românii să își achite dările către stat. O categorie aparte, proprietarii de terenuri, vor fi ”impulsionați” să își achite impozitele pe proprietate: dacă nu sunt la zero cu datoriile către administrația locală, ei nu vpr mai putea face tranzacții simple, precum vânzarea sau cumpărarea unei mașini, a explicat Cseke Attila, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Oficialul a anunțat că va propune un nou pachet de reformă administrativă, care are ca scop consolidarea principiului descentralizării și simplificarea procedurilor aferente.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va propune un nou pachet de reformă administrativă, care are ca scop consolidarea principiului descentralizării și simplificarea procedurilor aferente. Totodată, pentru a asigura sustenabilitatea financiară a administrațiilor publice locale, vor fi introduse noi prevederi legale pentru o colectare mai eficientă a taxelor și impozitelor locale – a anunțat ministrul dezvoltării și administrației, Cseke Attila.
„Este corect ca nu doar unii cetățenii să-și achite taxele și impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură și să ne achităm datoriile. Putem citi în presă despre administrații locale, primării, care nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare sau salariile din veniturile proprii. Trebuie să înțelegem de ce se întâmplă acest fenomen și să modificăm legislația astfel încât autoritățile locale să poată colecta, în mod echitabil, taxele și impozitele locale”, a declarat ministrul dezvoltării și administrației.
Cseke Attila a subliniat că, potrivit reglementărilor în vigoare, o persoană care dorește să vândă un autoturism trebuie mai întâi să își achite toate datoriile fiscale. Același principiu va fi aplicat și celor care vor să cumpere un vehicul, dar au restanțe la impozitele pe terenuri, locuințe sau amenzi de parcare neplătite. De asemenea, un permis de conducere suspendat din cauza unei contravenții comise în trafic va putea fi redobândit doar după achitarea integrală a amenzii.
Autorizații de construcție, numai pentru cei care nu au datorii către administrațiile locale
În ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de construire, administrațiile locale vor putea emite aceste documente doar dacă solicitantul nu are datorii către bugetul local, iar instituțiile statului sau administrațiile publice vor putea reține, din ajutoarele sociale, datorii precum impozitul pe imobile sau alte impozite locale. Excepție de la această prevedere vor fi mamele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului și persoanele cu dizabilități, care primesc indemnizații de handicap.
Pachetul legislativ va oferi mai multe instrumente autorităților locale pentru a eficientiza colectarea taxelor – a precizat Cseke Attila.
Se va propune simplificarea mecanismelor de transfer al unor atribuții și al unor imobile, aflate în proprietatea statului, în administrarea autorităților locale. Ministrul dezvoltării a amintit că, de fiecare dată când a fost inițiată și implementată o măsură de descentralizare, a fost demonstrat că o clădire neglijată poate fi reabilitată și utilizată mai repede atunci când decizia și responsabilitatea aparțin comunității locale. „Comunitățile locale sunt interesate să întrețină și să valorifice aceste imobile. Nimeni nu va fugi nicăieri cu terenurile sau clădirile transferate către autoritățile locale, trebuie să renunțăm la aceste temeri. Acum este nevoie de măsuri eficiente pentru modernizarea administrației publice locale”, a conchis Cseke Attila.
Pe acest subiect, astăzi a avut loc prima întâlnire a vicepremierului Tánczos Barna și a ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, Cseke Attila, cu reprezentanții structurilor asociative ale autorităților locale. În perioada următoare, se vor concretiza aceste măsuri, care se vor regăsi în pachetul pe administrație ce va fi promovat de către Guvern.