• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costel Vânătoru a fost numit director al Băncii de gene de la Buzău

    agrointeligenta.ro -

    Banca de semințe autohtone intră în linie dreaptă după ce Guvernul a decis săptămâna trecută să înființeze la Buzău această Bancă de gene ce va proteja 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat, miercuri, ordinul privind structura organizatorică a noii entități iar cercetătorul Costel Vânătoru va conduce proiectul în organigramă fiind prevăzute alte 12 posturi. De asemenea, unităţii îi va fi alocat un autoturism.

    Petre Daea a mers miercuri la Buzău direct la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. El a subliniat că suntem tributari azi importului, importăm legume, tomate în special.

    „Aici s-a născut prin hotărârea aprobată de Guvern Banca de gene din legumicultură. O împlinire a unei perioade de analiză foarte atentă şi cu foarte multă stăruinţă. A fost nevoie să analizăm bine locaţia pentru că e foarte important ca în această zonă să dăm dimensiunea viitorului. Am botezat aceasta bancă de gene, dar trebuie să facem investiţii serioase, pentru a pune la adăpost fondul genetic al ţării. România are trei mari resurse: solul, apa şi fondul genetic. O parte din el l-am pierdut din cauza multor factori. Suntem tributari azi importului, importăm legume, tomate în special. Va fi o muncă continuă, nu în salturi”, a declarat, la Buzău, ministrul Agriculturii, Petre Daea potrivit www.news.ro.

    Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius.

    O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi dată de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare.

    De asemenea, Banca va îmbogăți colecția de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie.

    Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare

    Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A fost muncitor, şef de echipă, tehnician, inginer, cercetător ştiinţific, director de instituţie. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

    În prezent conduce Laboratorul de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societăţii Internaţionale a Horticultorilor, de la Bruxelles, autor a cinci cărţi de specialitate, a susţinut 96 de referate ştiinţifice, dintre care 27 internaţionale.

     Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe larg povestea vestitului cercetător de la Buzău:  Slujitor al Domnului şi doctor în horticultură: Costel Vânătoru este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!