• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A explodat prețul pășunilor. Fermieri obligați să plătească o chirie de 630 de lei pe hectar

    agrointeligenta.ro -

    Prețul pășunilor a explodat! Schimbările legislative din ultimele 12 luni au dat mână liberă multor primari care și-au propus fie să ”aranjeze” atribuirile directe, fie, acolo nu au putut face acest lucru, să-i ”ardă” pe fermieri cu prețuri pe care aceștia nu și le pot permite.

    Caz concret în județul Bihor unde, în localitatea Mădăras, marți – 26 februarie, primarul Dan-Alexandru Tiurbe a propus, iar Consiliul Local a aprobat una dintre cele mai mari chirii pentru pășunea comunală: 630 de lei pe hectar. Crescătorii nu doar că nu au fost informați în timp util despre hotărâre, dar nici nu au fost lăsați să participe la discuții pentru a-și spune punctul de vedere.

    ”În 2014 s-a făcut tot așa o hotărâre de Consiliu Local când am fost singurul care n-am primit pășune deși aveam un efectiv de 1.050 de animale, fără datorii la primărie sau cazier. Am plătit taxa de participare la licitație dar m-au exclus pentru că pășunea trebuia dată unei anumite persoane care avea și cazier, și datorii la primărie și care apoi a dat și anunț a treia zi după licitație săa dune animale din alte comune ca să acopere încărcătura de animale la hectarul de pășune. Le-am spus acum: vreți să faceți ca în 2014? Acum am mers vreo 7-8 oameni, era hotărârea de Consiliu Local pusă pe punctul 8 la discuții, dar când am ajuns, primarul a ieșit afară și ne-a spus că deja s-a votat, hotărârea trecuse, că nu mai avem de ce să intrăm la ședință. L-am întrebat ce și cum s-a votat și ne-a zis că discutăm după ședință. Ne adunasem deja mai mulți fermieri și când au ieșit consilierii am aflat că s-a votat o chirie între 400 și 630 de lei pe hectar în funcție de masa verde pe hectar. La atribuire directă se merge pe cei circa 600 de lei hectarul de pășune. Nu știu cui vor să dea suprafața că noi fermierii din localitate nu ne permitem. Nu putem depune oferte mai mari de 200-250 de lei la Primărie”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO crescătorul de ovine Ionică Sterp.

    Comuna are 420 de hectare de pășune

    În discuție este o suprafață de 811,20 de hectare de pășune la nivelul comunei, dintre care, pentru satul Ianoșda, unde are ferma și Ionică Sterp, suprafața este de 415,87 de hectare, suprafață de care ar urma să beneficieze circa 12 fermieri cu un efectiv total de circa 3.000 de ovine și cu 126 de capete de vaci.

    Consilierii care ridicat mâna pentru chiria exorbitantă le-au mărturisit fermierilor că nu și-au dat seama că au votat o aberație ce contravine bunului simț, dar și pieței întrucât în comunele din jur chiria pentru același tip de pășune s-a stabilit la 36 de euro sau 200-240 de lei, maxim 250 de lei pe hectar pe an.

    ”Noi am spus că e o sumă prea mare, dar primarul ne-a spus că dacă nouă nu ne trebuie pășunea, o dă fermierilor din alte localități și noi să ne descurcăm fără. Ei vor ca din cei 630 de lei, 200 de lei să meargă la primărie pentru lucrări, iar restul până la 630 de lei se calculează în funcție de masa verde…au făcut ei niște calcule să le iasă chiria asta uriașă. Nu îi interesează de nevoile fermierilor, numai să își tragă ei bani. Vorbim despre o pășune unde din 2014 nu s-a mai făcut nimic, nu e o pășune deosebită față de cele din alte localități vecine”, explică fermierul bihorean care spune că în deciziile pe care primarul le ia contrac crescătorilor, acesta este ”asistat” de secretara primăriei.

    Chiria ar putea falimenta fermele de animale

    Dacă acum, la 630 de lei pe hectar, chiria ar însemna, practic, subvenția pe pășune, marea teamă a cresctorilor este legată de soarta plăților APIA după 2020. ”Nu știm ce va fi, dacă vom mai primi bani pe pășune, cât vom primi. Dacă vor scădea prețurile la ovine, dăm faliment – nu mai putem ține nici animalele, nici să ne plătim dările către Primărie. Vom fi sufocați”, explică oierul Ionică Sterp.

    În audiență la Prefectul de Bihor

    Crescătorii de animale din comuna Mădăras sunt deciși să nu lase lucrurile așa. Au discutat cu un jurist care să îi ajute să își apere drepturile. Împreună cu acesta, patru fermieri vor merge mâine, luni – 4 martie, la Oradea pentru a prezenta situația direct prefectului Ioan Mihaiu.

    ”Nu mergem toți fermierii ca să umplem biroul. Mergem cinci persoane, crescători de oi și de vaci din localitate, împreună cu juristul. Avem discuția programată pentru ora 10.30 și vom cere reluarea votului pentru punctul 8. Vrem să fim și noi prezenți la dezbaterea din Consiliul Local, să ne spunem și noi punctul de vedere. Consilierii nu știau ce votează acolo, nu sunt crescători de animale, nu și-au dat seama cât de mare este prețul pus pe pășune. Că nu se pot ține animalele cu chiria aceasta. Este prea mult față de tot ce am auzit în zona noastră și nu numai”, ne-a mărturisit crescătorul de ovine Ionică Sterp.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă va ține la curent cu ce se întâmplă la Mădăras cu această chirie exorbitantă pe care fermierii sunt obligați de primar să o plătească pentru a-și putea paște animalele.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!