• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROBLEME CU PĂȘUNEA. Soluția oferită de UN PREFECT pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

    Ramona Dascălu -

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO continuă să vă țină la curent cu evoluția cazului de la Mădăras din județul Bihor, localitatea unde primarul a propus, iar consilierii locali au votat, o chirie-record pentru pășunea comunală: 630 de lei pe hectar. Crescătorii de animale au mers ieri, luni – 4 martie, la prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, pentru a-i aduce la cunoștință situația cu care ei se confruntă, și bineînțeles pentru a-i cere acestuia ajutorul.

    Citiți și: A EXPLODAT PREȚUL PĂȘUNILOR: Fermieri obligați să plătească O CHIRIE DE 630 DE LEI/HA!

    Potrivit lui Ionică Sterp, unul dintre fermierii care au participat la întâlnirea de ieri, prefectul nu le-a putut oferi o rezolvare concretă, dar s-a oferit să îi ajute: „Am fost la domnul prefect, ne-a primit așa cum ne-a promis și ne-a spus ce avem de făcut. Trebuie să facem o cerere către Prefectură și să spunem toate neregulile care sunt. El la prețul chiriei pentru pășune nu poate să umble, dar poate să întoarcă punctul 8 legat de pășune, în sensul să mai fie discutat încă o dată în prezența fermierilor”.

    Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, i-a îndrumat pe fermieri să depună câte o cerere, atât la primărie cât și la Prefectură, în care să ceară reluarea discuțiilor referitoare la prețul de închiriere a pășunii, discuții la care, în mod norml, ar trebui să participe și ei de această dată.

    „Nu a ajuns încă Hotărârea de Consiliu Local la domnul prefect, dar noi în seara asta o să facem o cerere pe care o să o depunem mâine-dimineață la Primărie, cum că avem nevoie de pășune. Tot în cerere o să trecem și un preț real, care este în zona noastră aici, de exemplu 200 de lei, plus impozit. Deci, noi o să facem cerere și către Primărie și către Prefectură ca să se reia discuțiile pe prețul pășunii. Nu știm dacă o să accepte, dar noi încercăm. Dacă nu o să vrea, o să ne judecăm pe contencios administrativ”, a declarat Ionică Sterp.

    Fermierii speră ca rezolvarea problemei să vină cât mai repede pentru a avea timp să depună actele la APIA, în timp util, pentru a putea beneficia de subvenții: „Noi vrem înțelegere și cu Primăria, și cu Prefectura și cu toată lumea, dar trebuie să ne înțeleagă și ei că atât timp cât dăm mielul cu 5 lei kilogramul și litrul de lapte de oaie cu 2,2 lei nu avem de unde să plătim la primărie 600 de lei pe hectar plus impozitul, chiar dacă am vrea să plătim nu avem de unde. Noi vrem să se rezolve în cel mai scurt timp pentru că vă dați seama că 15 mai e ultima zi în care putem declara la APIA”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să stea de vorbă și cu primarul comunei Mădăras, Dan-Alexandru Tiurbe, dar acesta nu s-a arătat prea deschis către dialog: „Există formule standard. Eu nu am ce face. Consiliul Local hotărăște în baza Consiliului Județean. Există o hotărâre de Consiliu Județean potrivit căreia o tonă de masă verde costă 40 de lei”, a declarat primarul localității Mădăras.

    De cealaltă parte, fermierul Ionică Sterp a spus că nu s-au luat niciun fel de probe din sol pentru a vedea exact cantitatea de masă verde: „El se leagă de masa verde, că așa a făcut Consiliul Județean, dar nu s-au luat probe din sol ca să vadă el ca la noi sunt 10 sau 15 tone de masă verde, pe raza comunei. Astea sunt făcute numai din pix. Într-adevăr este lege cu masa verde pe hectar, dar nu este obligatorie până în 2020. Ea se află în vigoare, dar acum nu este impusă. Primarul nostru este rău-intenționat”.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!