Creșterea animalelorŞtiri agricole

SUBVENȚIA PE BĂLEGAR! FERMIERII PRIMESC BANI pentru A SCHIMBA FURAJAREA VACILOR!

Subvenția pe bălegar – crescătorii de animale sunt stimulați să schimbe furajarea vacilor astfel încât să se reducă nivelul de gaze produs de bovine. Sprijinul este inclus într-o strategie a guvernului britanic pentru eliminarea efectelor produse de amoniacul emanat din bălegar.

Nouă strategie anti-poluare a guvernului britanic le cere crescătorilor de animale să reducă, până în 2020, cu 90% cantitatea de gaze care rezultă din excrementele animalelor. Printre soluțiile găsite se află shimbarea ”dietei” animalelor prin introducere de hrană mai săracă în proteine sau chiar achizițonarea de prelate pentru acoperirea depozitelor folosite pentru obţinerea de îngrăşăminte.

Fermele de vite, găini şi porci sunt responsabile pentru 88% din emisiile de amoniac, extrem de periculoase atunci când se combină în atmosferă cu alte substanţe și rezultă vapori care pot dăuna sănătăţii umane şi pot ucide plantele.

Fermierii din Marea Britanie a aflat cu stupoare că legea îl obligă să reducă cu 90% emisiile nocive degajate de animale. Mai precis de excrementele lor, care degajă vapori de amoniac. Substanţa, care se regăseşte şi în unele produse pentru curăţenie, poate irita pielea, nasul, ochii şi plămânii.

“Amestecul de bălegar şi urină produce o cantitate mică de amoniu. În grajduri nu afecteze sănătatea, dar dacă înmulţim emisiile cu numărul de animale din toate fermele şi adăugăm emisiile din industrie, atunci puteam vorbi de o situaţie în care calitatea aerului are de suferit, la fel şi sănătatea omului.”, a declarat Paul Tompkins, fermier-blogger britanic.

Gazele toxice rezultă din digerarea proteinelor, aşa că fermierul s-a gândit să schimbe “dieta” animalelor.

“Ne-am asigurat că vitele primesc cantitatea optimă de proteine. Proteină în exces creşte nivelul de amoniac din bălegar. Şi eu am avut de câştigat, fiindcă am făcut economie”, a completat Tompkins.

Cercetătorii britanici fac din 2002 studii legate de efectele vaporilor de amoniac asupra vegetaţiei

Cercetătorul britanic Mark Sutto a arătat că vaporii de amoniac emiși ca parte a unui experiment efectuat recent au omorât iarba neagră. ”Aceasta începe să sufere şi în cele din urmă e înlocuită de bumbăcăriţă”, afirmă cercetătorul.

Deocamdată, Uniunea Europeană este cea care le oferă fermierilor britanici fonduri pentru a-i ajuta să reducă poluarea. Situaţia se va schimba însă după Brexit și există temeri că Guvernul britanic nu va reuși să mențină ajutoarele financiare la același nivel. “Mulţi fermieri vor fi nevoiţi să înceapă să ia în considerare tehnologia care acoperă depozite folosite pentru obţinerea de îngrăşăminte şi împiedică vaporii emişi de excremente să ajungă în atmosferă. Aceasta a fost cumpărată din fonduri europene. Sperăm că guvernul îşi va asuma un angajament similar şi va susţine industria pentru astfel de investiţii”, spune James Copeland, consilier Uniunea Naţională a Fermierilor.

O astfel de prelată costă aproximativ 50.000 de lire şi nimeni nu ştie încă dacă fondurile care urmează să fie aprobate de guvernul britanic vor ajunge pentru asemenea investiţii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Agricultura si fermierii sunt captivi ai industriei chimice si constructoare de masini si utilaje. In consecinta or sa apara tot felul de “studii” in care se va justifica “necesitatea” cumpararii a tot felul de utilaje si substante chimice ca sa “luptam” impotriva poluarii, a bolilor, a etc. si etc.
  Mai pe scurt astia nu stiu ce sa mai inventeze ca sa trebuiasca sa cumperi tot felul de prostii scumpe. Intre timp in America, Anglia, Australia se trece la agricultura regenerativa. Cautati Greg Judy, Joel Salatin, Bob Shepard pe Youtube si o sa vedeti ce inseamna agricultura regenerativa inteligenta si foarte rentabila.

 2. Dar oamenii nu polueaza? fac si ei caca si part si har Domnului sunt miliarde,cred ca mai multi
  decat vaci. De miru lumii, sa dai subventie pentru balegar,folosit de mii de ani pentru fertilizarea solului.
  .Tovarasii din UE.au mirosul poluat.si nu stiu ca agricultura si zootehnia produc mancarea BUNA cu mirosuri urare.?

 3. Dna Elena , vacile chiar poluează!
  Interesat ar fi dacă UE ar finanța investiții în unități producție biogaz, altele de captare amoniac, astfel măcar partea emisiilor din dejecții să fie scăzută.
  Cât privește eructarea/ragaitul …..asta e.

 4. Cercetatorii acestia eminenti din Marea Britanie cu cativa ani in urma au hotarat sa hraneasca vacile cu un exces de proteine(proteine animale obtinute din resturile de la abatoare),pentru a obtine o masa musculara mai mare intr-un timp mai scurt(LA VACI CARE SUNT IERBIVORE PRIN NATURA LOR).Iar rezultatul a fost ca le-au murit vacile,care au facut” BOALA VACII NEBUNE”,mult mediatizata in acea vreme.ACUM AU INVENTAT O ALTA GOGOMANIE.

 5. O ABERATIE MAI MARE NICI CA S-A MAI POMENIT.NORMAL CA FERMIERII AU” aflat cu stupoare”.De cand e lumea si pamantul,vacile au produs excremente si nu s-a intamplat pana acum sa se ofileasca ”iarba neagra” careia ii ia locul ”bumbacita”. ASA CEVA? CRED CA ASTA E INCEPUTUL SFARSITULUI! Poluarea exista dar e produsa de gazele de esapament,de fumul de la furnale,de diverse activitati industriale etc.etc.NUMAI NEROZII,URMEAZA SA MAI PUNA INTERDICTIE SI LA PÂRȚ.

Scrie un comentariu