• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ULTIMA ORĂ! CCR A DECIS CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIILE APIA!

  agrointeligenta.ro -

  Veste de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă banii pentru subvențiile achitate de Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din Bugetul Național. Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, ceea ce înseamnă că în scurt timp Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar putea avea banii necesari să facă plățile pentru sumele restante. Sunt vizate mai ales Ajutoarele Naționale Tranzitorii și subvenția pentru motorină pe trimestrele III și IV din 2018.

  Judecătorii CCR nu i-au dat dreptate șefului statului cu privire la sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2019, trimisă pe 22 februarie. Blocajul care atinge și plata subvențiilor către fermieri s-ar putea încheia în aceste zile dacă președintele promulgă Legea Bugetului pe anul 2019 iar aceasta este publicată în Monitorul Oficial.

  Klaus Iohannis are însă la îndemână și opțiunea de a retimite Legea înapoi în Parlament pentru a fi rediscutate și revizuite articolele din lege contestate de președinte.

  Reamintim că traseul aprobării Bugetului de stat pentru anul 2019 a fost unul greoi de la cei care trebuiau să îl propună, adică partidul de guvernământ, până la aprobarea în Parlamentul României și mai departe de președintele Klaus Iohannis. Deși nu sunt direct vizați, fermierii au mult de suferit în urma bâlbâielilor politice iar dacă până în anii trecuți așteptau banii pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri) în luna ianuarie, acum acești bani ar putea ajunge în conturi chiar în lunile aprilie-mai.

  De subliniat că după decizia de la CCR, președintele Klaus Iohannis poate retrimite înapoi în Parlament Legea Bugetului pe 2018, dar în procedură de urgență, actul nromativ ar putea fi re-votat în cel mult o săptămână. După acestă procedură, Președintele României este obligat să promulge legea.

  Potrivit textului privind bugetul alocat agriculturii, următoarele acțiuni și plăți sunt blocate până la rezolvarea situației:

  În cadrul obiectivului general de guvernare, de valorificare a potentialului agricol al Romaniei si de asigurare a securitatii alimentare la nivel national, precum si crearea unor disponibilitati pentru export, obiectivele politicilor sectoriale pentru anul 2019 vor fi aduse ala indeplinire prin urmatoarele masuri:
  – Continuarea sustinerii financiare a activitatii producatorilor agricoli din sectorul vegetal si animalier, cu finantare din bugetul national si bugetul comunitar;
  – Stimularea procesului de organizare a structurilor asociative (organizatii interprofesionale, grupuri si organizatii de producatori) orientate spre piata, cu scopul eficientizarii actiunilor pe lantul productie – valorificare, care sa asigure repartizarea echitabila a profitului pe filiera si preturi corecte la consumatorul final;
  – Sustinerea sectoarelor cu nise de piata, pentru produse care inglobeaza plusvaloare (agricultura ecologica, produse traditionale);
  – Continuarea programelor de dezvoltare a sistemelor de irigatii si reabilitare a sistemului de imbunatatiri funciare;
  – Actiuni pentru reducerea evaziunii fiscale in agricultura;
  – Cresterea competitivitatii produselor agro-alimentare pe piata comuna si piete terte, prin masuri de promovare si informare;
  – Subventionarea pretului la motorina utilizata in agricultura, in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare, prin reducerea cotei de impozitare (acciza);
  – Plati catre fermieri in cadrul Schemelor de plati directe pe suprafata;
  – Schema de ajutoare nationale tranzitorii in sectorul vegetal si sectorul animalier;
  – Sprijin financiar acordat grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilorde producatori;
  – Aplicarea Programului pentru scoli prin comasarea programelor anterioare de distributie gratuita a produselor alimentare in scoli ;
  – Continuarea Programului National Apicol.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenţie COVID-19 pentru vaci: 1.000 euro la fermele cu 5-10 capete, 7.000 de euro la peste 100 capete! Funcționarii APIA, scoși din comisiile de evaluare a secetei. Localizarea parcelelor – o problemă! Subvenție COVID-19 pentru fermele de păsări: 100 euro/UVM, termen pentru depunerea cererilor – 20 de zile!

  Ultimele știri

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Căutare în articole