• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, păcăliți cu cartarea agrochimică!

    Oana Timar -

    Nu orice cartare agrochimică permite fermierilor o fertilizare personalizată a terenurilor agricole, cu depășirea limitelor oficiale pentru cantitatea de azot la hectar! Prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dr. ing. Liviu Rădoi, șeful Laboratorului Cartagris, avertizează agricultorii să nu se lase păcăliți de firme care pretind că sunt acreditate la Ministerul Agriculturii, ci să ceară acestora dovada, atestatul în original sau copie, înainte de a semna contractul.

    ”În realitate, în afară de Oficiile pentru Studii Pedologice şi Agrochimice – OSPA, pe piață există numai două firme acreditate la MADR și care, astfel, pot face cartări agrochimice pe care autoritățile de iau în considerare, în speță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA”, ne-a declarat Liviu Rădoi. Pe lângă cele două firme care s-au acreditat, între care și Cartagris, la Agricost s-a obținut acreditarea pentru efectuarea cartărilor în sistem intern (pe suprafața lucrată de această societate), cartări recunoscute de APIA.

    Prețurile sunt mai mari la firmele neacreditate

    Reprezentantul Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup) arată că firmele ce oferă fermierilor cartări nerecunoscute practică și prețuri mai mari decât OSPA sau firmele care sunt cu adevărat acreditate.

    Cartări nerecunoscute de APIA

    ”În fapt, fermierii care fac cartări agrochimice cu firme care nu s-au acreditat nu pot folosi aceste documentații în relația lor cu MADR, la controalele APIA. Cartările acestea sunt un fel de cartări interne, ce nu sunt recunoscute în afara exploatației. Este păcat de banii cheltuiți”, ne-a explicat Liviu Rădoi.

    Fermierii care lucrează cu firme neacreditate sunt în pericol să fie sancționați de APIA. ”Aceste firme nici nu fac analize pentru cantitatea de azot din sol. Este un fel de acoperire a lor și apoi nu pot fi trași la răspundere. Nu fac analize la azot. Obligatoriu este să ai cartare pentru cantitate de azot, nu pentru fosfor și potasiu. Deocamdată există reglementare de doze maximale numai pentru azor, iar aceste firme intenționat nu fac analiză pe azot. Ei spun: da, am făcut o cartare internă. Așa se scot aceste firme când apare o problemă”, explică șeful laboratorului de la Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup).

    O parte dintre firmele care oferă sevicii de cartare agrochimică nici nu dețin laborator propriu, spunând fermierilor că ei colaborează cu laboratoare din afară. ”Aici e și mai mare minciuna pentru că, potrivit legislației în vigoare, nu poți să faci o cartare acreditată decât dacă ai laborator acreditat, pe teritoriul României. Așa spune legea”, atrage atenția ing. Liviu Rădoi.

    Fermieri, cereți să vedeți atestatul firmei – în original sau copie!

    Pentru ca fermierii să fie siguri că plătesc pentru o cartare validă în fața autorităților, o cartare care să le permită o fertilizare personalizată ce este apoi recunoscută și de APIA, soluția este să solicite firmelor prezentarea acreditării de către Ministerul Agriculturii.

    ”Sfatul meu pentru fermieri, dacă doresc o cartare agrochimică, să ceară documentul care atestă acreditarea societății respective la Ministerul Agriculturii în vedere efectuării serviciului de cartare. Doar așa pot fi siguri că nu vor avea apoi probleme dacă fertilizează în baza respectivei cartări”, este recomandarea ing. Liviu Rădoi pentru fermierii care își doresc să își facă o cartare agrochimică validă pentru terenurile lucrate.

    Așa arată acreditarea primită de la Ministerul Agriculturii de către Cartagris pentru servicii cartare agrochimică


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!