• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sol acid? Cum poți rezolva această problemă înainte de semănat!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Aciditatea solului este o problemă pe care fermierii o pot rezolva înainte de semănat. Dacă în articolul trecut vorbeam despre structurarea solului (structură granulară) identificând mecanismul prin care putem face transformarea dintr-un sol cu structură compactă (agregate “colţuroase”) într-un sol cu structură granulară (de dimensiuni diferite dar formă rotunjită), în acest articol vom vorbi despre pH-ul solului sau mai precis cum transformăm un sol cu un pH foarte acid, toxic pentru plante, într-un sol cu un pH spre neutru, optim pentru plante, într-un timp scurt. Şi vom răspunde la toate întrebările fermierilor, care ne-au fost adresate până acum.

    Citiți și: DE CE E BINE SĂ AI UN SOL STRUCTURAT ÎN FERMĂ – LA CE AJUTĂ?

    Mai întâi însă, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor care fac tehnologie, aducem următoarele specificaţii:

    Diagrama lui Troug relevă necesitatea unui pH neutru:

    Cu alte cuvinte, toxicitatea aluminiului şi manganului într-un sol acid se manifestă prin cloroză (îngălbenirea totală sau parţială a organelor verzi ale plantelor), nanism (creşterea insuficientă în înălţime) sau chiar lipsa plantelor (Sade et al., 2016).

    De asemenea, Buckman&Brady ne arată cât pierdem din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului:

    Explicând graficul, avem un pH al solului de 5, plătim 100 kg azot substanţă activă, pe care le introducem în sol, dar plantele noastre (fie că discutăm de porumb, soia, floare, cereale, rapiță, cartof etc) absorb doar 43 kg – restul fie se blochează, fie se volatilizează, fie ajung în pânza freatică. Deci plătim degeaba o sumă deloc neglijabilă.

    La fosfor, şi mai rău. Dacă avem un pH de 5, din 100 kg substanţă activă, plantele utilizeaza doar 34 kg, restul transformandu-se în forme neasimilabile pentru plante. Iarăşi bani aruncaţi.

    La soia, mazăre şi leguminoase trebuie TerraCalco®? DA, este obligatoriu. Iată şi explicaţia:

    Cu alte cuvinte, leguminoasele, în procesul de fixare a azotului atmosferic, eliberează ioni de hidrogen (H+ ioni care acidifică solul). Mai precis fixarea azotului este un factor natural de acidifiere a solului (Kochia et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015).

    Soluţia pentru ridicarea rapidă a pH ului solului?

    TerraCalco®. În cultura porumbului şi a florii soarelui, în afară de structurarea solului pe care o aduce TerraCalco® (maximizând astfel explorarea de către sistemul radicular a unui volum mai mare de sol), acesta face posibilă şi nutriţia optimă a plantelor, deblocând elementele nutritive. Astfel că între parcelele unde am aplicat Terracalco şi cele unde nu am aplicat, vor fi diferenţe considerabile de talie şi colorit, astfel rezultând o folosire accentuată a elementelor nutritive:

    Nu de foarte puţine ori, suntem însa intrebaţi: pot sa aplic TerraCalco la lucernă? Dar la cartof? Dar la porumb? La soia?

    Răspunsul este simplu: DA. TerraCalco® se aplică direct pe arătură sau pe mirişte, înainte de însămânţare (şi înainte de o lucrare a solului cu scopul de a fi încorporat), la următoarele culturi:

    Odată înţelese beneficiile, următoarea întrebare adresată invariabil este:

    De ce TerraCalco®şi nu alt produs?

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, un fel de triplu 33 % (neţ superior oricărui produs existent).

    Apoi:
    – Cea mai mare putere de neutralizare (PNA sau API) – 185;
    – Cel mai mare pH/produs 12.7;
    – Un preţ de bun-simţ;
    – Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare);
    – O doză mică/unitatea de suprafaţă între 0.3 – 2 to/ha maxim;
    – Amortizarea se face atât din utilizarea totală a îngrăşămintelor chimice aplicate anual, cât şi din deblocarea rezervei existente dar blocate în sol, cât şi din structurarea solului (mai uşor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai puţine distruse şi timp mai puţin petrecut/lucrare);
    – E granulat, se împrăştie foarte bine la 36 m;
    – Este ambalat la big bag de 600 kg sau 1.2 to cu folie la interior şi gură de descărcare;
    – E produs 100% în România unde avem 3 fabrici, la Deva, Fieni şi Câmpulung;
    – Obligatoriu crește productivitatea solului pe care e folosit;
    – Mecanismul de acţiune este foarte simplu, diferit faţă de carbonate (care trebuie să „scape” de CO2 şi apoi să acţioneze). Terracalco reacţionează cu apa şi formează 2 molecule de hidroxil (OH-) care acţionează direct asupra hidrogenului (indicator de aciditate H+) rezultând 2 molecule de apă.

    Cum, când, unde, cât aplicăm?

    TERRACALCO® se aplică înainte de o lucrare a solului (superficială cu combinatorul, cu discul, freza, etc sau de bază – scarificat, arat), apoi se încorporează. Poate fi împrăştiat cu MA-ul sau maşina de împrăştiat fertilizanţi pe 12-24 sau 36 m (în funcţie de maşină).

    Aplicarea se face direct pe arătură, teren pregătit, sau pe mirişte, înainte de însămânţare.

    Dozajul diferă în funcţie de cartarea agrochimică. Între 300 kg/ha şi maxim 2 to/ha. În principiu, prin aplicarea unei tone putem să creşte pH ul cu maxim 1.5 puncte (dar pentru siguranţă şi profesionalism avem nevoie de o cartare, care să includă obligatoriu şi o valoare a acidităţii hidrolitice)

    Terracalco poate dăuna solului?

    NU. Miile de fermieri care au folosit, folosesc şi vor folosi sunt o garanţie în acest sens. În al doilea rând, e un produs care tratează problemele adevărate ale solului şi nu efectele acestor probleme. Acţionează rapid, rezultatele sunt durabile şi vizibile din anul în care am aplicat (ideal pentru terenul luat în arendă).

    Se recomandă includerea sa în fiecare tehnologie de cultură pentru a tampona efectele azotului folosit. Pentru fiecare 100 kg de azotat de amoniu ar trebuie să intervenim cu 100 kg TerraCalco®; pentru fiecare 100 kg de uree ar trebui să intervenim cu 100 kg TerraCalco® şi pentru fiecare 100 kg de nitrocalcar ar trebui să intervenim cu 50 kg TerraCalco®. De ce? Pentru a tampona efectele azotului. Cine spune asta? Asociaţia producătorilor de fertilizanţi cu azot din Europa (Eufertilizers).

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge.

    Pentru orice detaliu/discuţie contactaţi-ne.

    Dr. Ing. Bogdan Costea
    Team Leader Carmeuse Agricultura România
    Str. Carierei Nr. 127A, 500052, Brașov, România
    Ţel: +40.268.516.841 Fax: +40.268.516.830 M: +40 757929157
    E-mail: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agriculture.com/ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații