Piaţa terenurilorŞtiri agricole

FERMIERI ȘANTAJAȚI DE PROPRIETARI: NE AMENINȚĂ CĂ NE ARĂ TERENURILE!

Relațiile dintre fermieri și proprietarii de terenuri, tot mai tensionate! De la discuții pe ton ridicat s-a ajuns în unele locuri la un veritabil șantaj. Sunt proprietari care au arendat suprafețele și au pretenții suplimentare de bani, amenințând agricultorii că, dacă nu plătesc, se vor trezi cu terenul arat pe suprafețele declarate la măsura de agro-mediu.

Situația a fost dezvăluită de europarlamentarul Daniel Buda care a discutat cu mai mulți fermieri, menționând că inclusiv agricultorilor le este teamă să vorbească în spațiul public despre problemele pe care le întâmpină. ”În ultima vreme, am fost sesizat în discuțiile cu fermierii, purtate ce-i drept la ei în ferme, și nu în spații controlate si populate cu persoane alese pe sprânceană, de faptul că tot mai mulți proprietari de terenuri, care deși au contracte de arendă legal încheiate, îi amenință pe arendași cu „ruperea contaractului” dacă nu primesc niște sume colosale cu titlu de arendă. Și subliniez, asta în timpul derulării contractului de arendare. Cu amărăciune, îmi spuneau unii fermieri, că nici dacă ar veni cu alocația copiilor nu le-ar putea satisface pretențiile unora. Trăim într-o economie liberă și este evident că cererea și oferta sunt stabilite de către piață. Dar predictibilitatea și stabilitatea sunt esențiale într-o economie de piață. Sub acest aspect, se ridică două probleme. Una dintre problemele foarte grave este legată de faptul că, deși fermierii se află în derularea și executarea contractelor, proprietarii îi amenință că dacă nu obțin ceea ce doresc, merg pur și simplu și ară trenul. Pentru fermierul care are angajament de agro-mediu, reprezintă un dezastru deoarece asta înseamnă nerespectarea condițiilor de agro-mediu asumate. Chiar dacă ar merge în instanță, fiind vorba de fonduri europene și de banii statului, riscă să fie executați siliți și cu penalizări pentru întreaga perioadă anterioară, ceea ce, cu siguranță, înseamnă pierderea nu doar a propriilor ferme, ci și a caselor în care locuiesc. Știm bine că statul nu te iartă și că de regulă „dă cu o mână și ia cu două”. Iar a doua mare problemă pentru Adevărații fermieri derivă din posibilitatea proprietarului de teren de a obține plăți directe pentru terenurile avute în proprietate fără să aibă nimic de-a face cu agricultura”, a declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul solicită intervenția autorităților și mai ales implicarea ministrului agriculturii Petre Daea. ”Or fi cormoranii o problemă, dar cu siguranță, ceea ce se întâmplă astăzi în sectorul agricol va duce într-un viitor nu foarte îndepărtat, nu doar la o slăbire a foarte multor ferme, ci chiar la dispariția lor! Asta deoarece guvernanții noștri sunt incapabili să vină cu măsuri concrete de combatere a acestui flagel distructiv, și anume, încasarea subvențiilor de către cei care au legătură cu agricultura atâta câtă o are „vaca cu baletul” sau „ștampila primăriei cu coada vacii”, a explicat Daniel Buda.

Citiți și: Fermier: Proprietarii de terenuri refuză să mai încheie contracte de arendă

Despre relațiile tot mai tensionate dintre unii proprietari de terenuri și arendași, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în mai multe rânduri. O situație gravă este cea în care arendatorii, deși nu fac agricultură, pretind să încaseze în mod ilegal subvențiile agricole și să nu mai încheie contracte de arendă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


25 comentarii

 1. Atentie ARENDASI !
  Rascoala din 1907 a pornit de la calicia si comportamentul inuman al arendasilor.
  Vedeti sa nu se repete istoria,ca prea nu va mai ajunge nimeni nici cu prajina la nas…

  1. viorele arendatorule vezi ca rascoala din 1907 a fost pornita de taranii arendasi care lucrau panantul proprietarilor. noi vrem pamant ,asta a fost deviza

 2. Propietari gresesc. Trebuie sa faca contracte de arenda pe termen scurt de doi-trei ani si cu clauze de genul analize de sol la inceputul si la finalul arendei, aratuta la peste 40 cm o data la 3 ani pentru evitarea formarii harpanului si implicit sa nu mai balteasca apa pe teren, in cazul in care arendasul doreste se permita unor firme sa deverseze pe teren dejectii animale de la ferme industriale sa se angajeze ca se aplica tehnologia ( se aplica la adancimea corespunzatoare conform analizelor de sol si se trece cu discul imediat dupa aplicare) si cantitatea de dejecti este corecta altfel pamantul se degradeaza prin scaderea Ph-ului lucru ireversibil natural, etc. Domnul Buda baga strambe de alegeri dar stie foartea bine ca statul nu se poate impica intr-un contract privat.

 3. Băi ARENDATORILOR astia nemulțumiți da dece nu va luati voi terenurile si sa vi le lucrati? Să luați voi subvenția pe teren și sa faceți si voi bani mulți asa cum fac și fermierii :)))), ca tare curios sunt ce productii îți face si cu ce investiții, nu mai zic de utilaje ca sa poti face producții profitabile și evident in cazul în care nu vine si ceva grindină că vara e lungă, parerea mea este ca o arenda corecta este undeva la 6-700 lei/h, dar si aici sigur ca totul este in functie de calitatea terenului,
  PACE.

 4. Se pune problema arendei de aici pleaca toate problemele. Daca prin lege se reglementeaza cine incaseaza subventia tot prin lege se poate stabili si nivelul arendei sa nu fie mai mica de nivelul subventiei. Daca anul asta a fost o medie de 12 000 kg\ha porumb fermierii dau 500 kg arenda. Unde se duc banii din subventii din diferenta de productie ? Unde se duc banii din schemele de plata sau plata pe agromediu ? Unde se duc banii din rambursari de tva sau banii din subventia la motorina ? Indemn toti proprietarii de teren sa isi ia terenurile exact unde au titlu de proprietate sa vedem ce o sa faca fermierii cu utilajele lor de miliarde de euro luate de pe terenul oamenilor .

  1. Arendașul lui Budai Deleanu se teme ca va fi executat silit. Asta înseamnă ca nu a plătit arenda proprietarului

 5. Majoritatea arendaşilor s-au obişnuit ca ,pe terenurile proprietarilor ,din profitul obţinut anual,să oprească ei cam 95 %, iar proprietarilor să le dea 5 % .În realitate,e clar,cei care sunt înşelaţi şi şantajaţi sunt proprietarii (arendatorii) de terenuri .Când proprietarii de terenuri cer ca profitul să fie aproximativ egal ,arendaşii sar în sus,sunt nemulţumiţi, considerând ei ,şi cei care îi susţin, că sunt şantajaţi! !! Fals .! Minciuni ! Escrocheria a ieşit la iveală !! SĂ fim serioşi ! E o chestiune cusută cu aţă albă !

 6. eu vad ca nimeni nu spune nimic ca pe baza ternurilor proprietarilor, arendasii s-au capitalizat cu fondurile europene de sute de mii de euro pe care le-au accesat si s-au pricopsit cu utilaje de ultima generatie peste care sunt propietari fara ca propietarul de teren, de pe urma caruia arendasul a putut accesa aceste fonduri, sa fie copropietar si el s-au recompensat corespunzator intr-un fel. Mai mult , acum dupa ce s-au capitalizat , arendasii pun presiune pe propietarii terenurilor pe care le lucreaza si in final ii determina in general pe cei slabi sa vanda pamantul pe sume modice, ei avand dreptul de preemtiune si uite asa devin arendasii propietari pe sute de hectare .Aceasta schema nu o fac numai arendasii romani, ci si arendasii veniti din alte tari care profita de legislatia proasta si acumuleaza suprafete intinse de teren agricol pe care le exploateaza numai in interesul lor si nu si al Romaniei.

 7. Mare nebunie si cu arenda si subventia asta.Este drept ca arendasii au un cistig semnificativ.Dar fara sa aiba un astfel de cistig nu s-ar implica in lucrarea pamintului.Consider ca si politicile guvernamentale sunt favorabile exploatatiilor agricole si nu taranilor individuali.Si de fapt nici nu prea stiu daca astazi mai exista si tarani.Majoritatea (peste 90%) celor care isi lucrau individual terenul au murit sau sunt cazuti la pat sau abia se mai misca pina la poarta si inapoi in casa.Poti sa-ti iei si terenul sa-l lucrezi singur,cultivi cereale,infiintezi o plantatie de pomi,vie,cultivi plante medicinale sau infiintezi un parc eolian sau unul cu celule fotovoltaice etc.Problema este ca trebuie sa te tii de o astfel de afacere,sa ai oameni,utilaje,echipamente.In ce ma priveste,eu(67 ani) impreuna cu maica-mea(88 ani) am gasit intelegere la fermierii din aceasta zona si ne lucram pamintul cu sprijinul lor.O parte il avem pe contract,alta parte fara contract.Fermierii ne dau atit cit considera ei ca pot sa ne dea.Dupa moartea mamei vine dezbaterea de mostenire si acest pamint tot al fermierilor car-l lucreaza va fi.Din 92 pina prin 2007 l-am lucrat singuri.Acum,cu mai mult cu mai putin, am apelat si noi la fermieri.

 8. Dar despre sutele de mil de mici proprietari de terenuri din ţară,în majoritate bătrāni şi necunoscători ai legilor,care au fost şi sunt înşelaţi .,furaţi de arendaşii din România, prin faptul că li s-au dat doar câte 200-400 kg de grâu/ hectar ,ani la rând în ultimii 20 de ani ,de ce nu informează dnul europarlamentar UE ?Căci este trimis în Parlamentul European ca să apere interesul majorităţii romānilor, şi nu a unei găşti de arendaşi veroşi care vor să pună mâna pe terenurile proprietarilor.Dar acum au venit copiii ,nepoţii,alte rude ale proprietarilor bătrâni ,şi cer o plată rezonabilă pe proprietăţile lor de la arendaşi.Iar unii arendaşi,obişnuiţi cu înşelarea proprietarilor în vârstă ,nu if convince ! Asta e realitatea. Şi trebuie să o cunoască şi cei de la UE! Proprietatea privată acum a bine stabilită.Constituţia României spune la art.44 (2) :,,Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege”.DECI proprietarul face ce vrea cu terenul lui .Şi poate face contract de arendare pe orice perioadă de timp impusă de el.Eu îi sfătuiesc să facă contracte de arendă pe perioade cât mai mici ,chiar 2-3 ani,căci în agricultură prevăd schimbări.Pe de altă parte,orice cetăţean român,dacă consideră că este nedreptăţit de autorităţile din România,se poate adresa ,printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire,şi REPREZENTANTEI UE ÎN ROMÂNIA, Str Vasile Lascăr,nr.31, Bucureşti

 9. Ricu, dar daca ii dai proprietarului de teren 30 la suta din productie, in anul cu seceta, dăi tot 30 la suta si in anul cu productie, de exemplu, de 6 tone pe hectar. 500 de kg, cat dau fermierii arenda, din cele 6 t, nu inseamna nici 10 la suta. Este corect?

  1. Felicitări Țăranilor !
   Foarte bine fac proprietarii Țărani; să-i șantajeze mereu și intens, pînă la exterminare, pe Fermieri (viermierii capitaliști); aceștia să dispară – stăpîni pe pămîntul agricol al Țării trebuie să fie ȚĂRANII și numai ei (în afară de ce este al Statului) !
   12 martie 102 e.d. Prof. Gheorghe I. Ungureanu

 10. Contractul e contract, cum sa fie executat silit fermierul?!!!
  Arenzi exorbitante, dar nicio informație despre ce sume e vorba. Ce jurnalism e ăsta?
  Am 10 ha nelucrate, în Timiș, am cerut 150 € arendă, nu găsesc amatori să-l lucreze. Unul singur mi-a oferit 500 kg cereale, care la piață se vând cu 0,7 lei porumbul și 0,9 lei păioasele, deci 400 lei/ha arendă, sub 90 €, în timpul ăsta arendașul primind 200-250 € (are sub 40 de ani) subvenție.

 11. Proprietarii simt ca se stange latul pentru cei care solicita subventii fara a lucra pamantul si incearca sa-si securizeze veniturile.
  Din pacate nu stiu cine din Romania poate suporta arenzi de 1000 – 1200 RON. Eu unul nu, deci ii invit pe toti cei care au astfel de pretentii sa vina si sa-si lucreze pamantul. Eu unul, decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba.

  1. Mihaita, problema se pune cat ar trebui sa fie arenda cat de cat echitabila ? ASAS-ul sustine ca aceasta ar trebui sa fie 25-35% din productie. Daca esti arendas-fermier si nu poti acest lucru aii o problema. Eu primesc la Semlac arenda 1850 kg/ha(grau sau porumb, fie echivalentul in bani) + plata ipozitului pe terenul arendat. Daca pretinzi ca esti fermier trebuie sa ai respect fata de propietate (personala sau a altuia) si profesionalism in agricultura. Gandeste-te putin, daca lucrurile ar sta invers?

 12. Să vă fie rusine ,ciocoi de doi bani .Te trezești stăpân pe pamântul omului și apoi îți bați joc de el cu arendă de doi lei.Și apoi tot voi cu gura mare că tu muncești , că faci .că dregi , dar uiți esența , pentru a fi OM , toți cei implicați în afacere trebuie să fie mulțumiți. Așa să vă ajute Dumnezeu !

 13. Arenda ? Este MARE O MINCIUNA ! PROPRIETARUL DE TEREN CARE ARENDEAZA TERENUL AGRICOL, PRIMESTE MULT MAI PUTIN DECAT FERMIERUL DE LA APIA ! V-ATI BATUT JOC DE PROPRIETRII DE TERENURI INCEPAND CU 1945 SI CONTINUATI SI ACUM, NU MAI SCAPAM DE VOI BOLSEVICILOR !!!

 14. Dar oare proprietarii de terenuri au cerut si procent din multitudinea de fonduri primite gratuit?
  Eu ca arendator de hectare,avand studii superioare,muncind peste program abia imi platesc impozitul pe terenuri si imi intretin foarte greu familia.In schimb arendasul fara studii de cand i-am arendat se lafaie,avand 4 autoturisme/camionete,tractoare de zeci de mii de euro,hale/grajduri noi,mori industriale etc…,etc… de sute de mii de euro.

 15. Hai frate ca subteti de belea!
  Plătiți arenda multi dintre voi o data la 3-4 ani, nu raspundeti niciodată la telefon, trebuie sa bata oamenii drumul prin coclauri sa va găsească, aveți contracte încheiate cu persoane de varste foarte înaintate (90 ani) pe care îi puneți sa semneze contracte pe 10 ani profitând ca ai saracii nici nu mai stiu de capul lor.Si tot voi sunteți cu gura mare. Ca va iau proprietarii terenurile daca nu le dati bani in plus. Chiar sunt si eu curios cum ar putea cineva sa va inapoi un teren pt care ati facut un contract de arendă exclusiv in interesul vostru. Si care expiră sa spunem peste 6 ani….

 16. Toti va plangeti dar an de an va imbogatiti pe spatele nostru . O anamalie mai mare ca cel ce sta in chirie castiga mai mult decat proprietarul terenului numai la noi vezi.

 17. Eusebiu dar daca dai arenda mai mare decat subventia si esti obligat sa faci contract pe un an pentru ca asa vrea proprietarul .Cam ce plan poti sa faci in anul urmator astfel incat sa nu fi penalizat de APIA pentru diversificare sau respectare conditii de mediu.
  Asta nu e santaj???
  Ar trebuii sa se imparta profitul in doua dupa ce se platesc toate cheltuielile si amortizarea utilajelor.

 18. Gata cu bataia de joc a fermierilor la adresa noastra . Cu pamantul nostru noi castigam foarte putin in timp ce ei castiga miliarde de pe pamantul noatru. Rascoala sa fie mana pe furci si topoare sa ne aparam terenurile.

  1. Alex ,exagerezi ,şi vorbeşti de lucruri ştiinţifico-fantastice !! În ce ţară trăieşti? Spune-ne şi nouă ,câţi fermieri ai văzut în România ,care dau arendă proprietarilor,mai mare decât subvenţia? ??Eu nu ştiu niciunul în tot jud Buzău .Dă-mi aici 10 exemple concrete cu asemenea arendaşi ,cu nume şi prenume concret,cu adresă (jud.,localitate,stradă ,număr) şi eu vin cu câteva telleviziuni ,să facem reportaje,să îi popularizăm ,să îi cunoască lumea .Şi precizează şi numele tău real şi complet,şi adresa ta,să mergem împreună !

 19. Nu este o situatie tensionata este o situatie normala care rezulta in urma arendei proaste platita de fermieri. Daca nivelul arendei ar fi la nivelul subventiei nu ar fi nicio problema.

  1. Eusebiu iati tu pamintul si lucreazal investeste minim 2000 lei pe ha sa-ti dea domnu seceta recoltezi 3 t /ha x 0,50 bani/kg ,dai subventia arenda proprietarului si tu traiesti din profitul obtinut si mai pleci si in vacante asa cum zic unii.voi vati facut calcule foarte simplu dar sa stiti ca agricultura e ca biletul la loto asa ca mai ginditiva cind vorbiti ma intrb de ce voi astia care tot vreti arenda egal cu subventia nu mergeti la tara la parintii vostri sa le lucrati terenurile ca sa primiti si subventii

Scrie un comentariu